Θετικές είναι οι προβλέψεις για τον τουρισμό τη φετινή χρονιά στην Σκιάθο καθώς η σεζόν άνοιξε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει ο Δήμος Σκιάθου από τα σημεία εισόδου του νησιού, το 2023 ήρθαν 250.000 άτομα από Μάιο μέχρι Οκτώβριο μέσω αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό και 200.000 άτομα, κυρίως Έλληνες, έφτασαν στο νησί με το πλοίο. Το 2024 η τουριστική περίοδος ξεκίνησε 1η Απριλίου, με πτήση από το Μιλάνο και μετά ακολούθησε μία πτήση από το Παρίσι στις 6 Απριλίου. Η Σκιάθος δέχεται 13 πτήσεις την εβδομάδα από τη Μεγάλη Βρετανία με την Jet2 και φέτος προστέθηκαν και άλλες 7 πτήσεις από την EasyJet.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σκιάθου, κ. Θοδωρή Τζούμα το νησί αναμένεται να δεχτεί το 2024 αφίξεις συνολικά από 38 πόλεις 17 χωρών. Στις αφίξεις της Σκιάθου υπολογίζονται και οι προσεγγίσεις με τα ιστιοπλοϊκά σκάφη. Στη μελλοντική τουριστική ανάπτυξη του νησιού θα βοηθήσει και η επέκταση της μαρίνας η οποία από τις 120 θέσεις ελλιμενισμού που διαθέτει σήμερα θα φτάσει τις 450 θέσεις. Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί αρχές του 2025.

Εξάλλου, ο Δήμος στην προσπάθεια του να διαφοροποιηθεί στον τουρισμό αλλά και να χαράξει μια βιώσιμη στρατηγική βασισμένη στις μελλοντικές τάσεις και σε διεθνή πρότυπα, συνεργάσθηκε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ο οποίος δρα ως τεχνικός σύμβουλος στον Δήμο για τουριστικό τομέα. Να σημειωθεί ότι η Σκιάθος υπήρξε η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που αναζήτησε την επιστημονική βοήθεια του Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού για να αναπτυχθεί σωστά στο μέλλον όσον αφορά στο τουρισμό. Πρόσφατα, ενδυνάμωσε τις σχέσεις με τον Οργανισμό με την συμμετοχή του Δήμου στο διεθνές συνέδριο TOURISM FOR ALL που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, το Υπουργείο Τουρισμού του Σαν Μαρίνο και το Υπουργείο Τουρισμού της Ιταλίας, για την προσβασιμότητα και τον τουρισμό.

Ο κ. Τζούμας επισημαίνει ότι ο Δήμος Σκιάθου έχει ενσωματώσει στην πολιτική του τον σχεδιασμό της προσβασιμότητας ως προτεραιότητα συμπληρώνοντας ότι τα ζητήματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρία και γενικά στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι ζητήματα αξιοπρέπειας και πολιτισμού για τον Δήμο. Επιπλέον, πρόσφατα ξεκίνησε και η υλοποίηση του έργου Zero Waste Ρόταμε ολοκληρωμένες δράσεις μείωσης των αποβλήτων που παράγονται στα τουριστικά ημερόπλοια της Σκιάθου και στις παραλίες που αυτά επισκέπτονται, υιοθετώντας ενέργειες πρόληψης και βέλτιστης διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων ή άλλων υλικών. Στόχος είναι η πολύπλευρη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του έργου, των ιδιοκτητών και εργαζόμενων στα ημερόπλοια της Σκιάθου, όλων των εμπλεκόμενων φορέων και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, αλλά και των επισκεπτών του νησιού, ώστε να εφαρμοστούν νέα πρότυπα οργάνωσης και συμπεριφοράς για τη μείωση των αποβλήτων.

Το έργο Zero Waste Ρότα υλοποιείται από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με τον Δήμο Σκιάθου με χρηματοδότηση ποσού 49.990 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, και συγχρηματοδότηση 15.000 ευρώ από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Επίσης, ο Δήμος έχει προχωρήσει σε δράσεις για τη χάραξη πεζοπορικών και ποδηλατικών μονοπατιών στοχεύοντας την κατηγορία των τουριστών που αγαπούν να περπατούν ή να περιηγούνται με ποδήλατο κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος είναι πιστοποιημένος με το σήμα Bike Friendly από το 2020. Το σήμα είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και του Υπουργείου Μεταφορών.

πηγή protothema.gr