Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε αργά το βράδυ του Σαββάτου περιοχές της Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε χωράφια και καλλιέργειες. Σπίτια πλημμύρισαν από το χαλάζι που μπήκε σε μπαλκόνια με τους κατοίκους της περιοχής να κάνουν λόγο για ένα πρωτοφανές φαινόμενο το οποίο ήταν σύντομο αλλά πολύ ισχυρό.

Μεγάλη καταστροφή σε καλλιέργειες από το Λάκκωμα μέχρι την Ποτίδαια

Χαλάζι έπεσε στην πλειοψηφία των χωριών του Δήμου Νέας Προποντίδας και σύμφωνα με τους αγρότες σημειώθηκε μεγάλη καταστροφή σε μία πολύ μεγάλη έκταση από το Λάκκωμα μέχρι και την Ποτίδαια.

Ο Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος, αγρότης της περιοχής, μιλώντας στο Xalkidiki Politiki είπε:

“Ακόμη προσπαθούμε να δούμε τι έχει συμβεί, δεν έχουμε καταφέρει λόγω της λάσπης να μπούμε σε όλα τα χωράφια.Οι πρώτες εικόνες μιλάνε για μεγάλη καταστροφή. Είχαμε 10-15 πόντους χαλάζι. Εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας δεν θα έχει μείνει τίποτα όρθιο, μιλάμε για μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες με φιστίκια, ελιές και βερίκοκα.Στην ουσία δεν μένει τίποτα.”

“Μας ξημέρωσε μία δύσκολη μέρα. Γύρω στις 22.00 το βράδυ του Σαββάτου ξεκίνησε μία έντονη χαλαζόπτωση από Νέα Φώκαια μέχρι Άγιο Παύλο. Η θερμοκρασία έπεσε απότομα από τους 22 βαθμούς στους 7 οπότε καταλαβαίνετε τι έγινε.” ανέφερε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου.

Η κ.Ζωγράφου αναφερόμενη στην σφοδρότητα του φαινομένου είπε: “Το χαλάζι έπεσε απότομα και τρομοκρατήθηκε και ο κόσμος που ήταν έξω. Έχουμε μεγάλες ζημιές σε σιτηρά, καλλιέργειες αμπέλου, ελιάς και στα βερίκοκα. Έπεσαν οι καρποί από τα δέντρα με τα βερίκοκα. Έχουν πέσει ολόκληρα κλαδιά από ελαιόδεντρα. Βλέπουμε μεγάλη ζημιά και στα αμπέλια. Στο στάδιο αυτό που βρίσκεται η ελιά δεν υπάρχει πρόβλεψη στον κανονισμό του ΕΛΓΑ για αποζημίωση από χαλάζι. Με την ελιά θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Μετά την ακαρπία ξεκινάει ένας καινούργιος αγώνας. Είμαστε από νωρίς σε επικοινωνία με την περιφερειακή διεύθυνση του ΕΛΓΑ, την Τρίτη θα βρίσκονται κλιμάκια στο νομό για να γίνει μία αποτίμηση και να καταγραφούν οι ζημιές.Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.”

Ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκλήθηκαν και στον Δήμο Κασσάνδρας. Σύμφωνα με την Δήμαρχο Αναστασία Χαλκιά αν και δεν σημειώθηκε χαλαζόπτωση στην περιοχή, η έντονη βροχόπτωση και ο δυνατός αέρας προκάλεσαν ζημιές στις καλλιέργειες με σιτηρά, κυρίως στην περιοχή της Νέας Φώκαιας.