Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας DNA (25 Απριλίου) για τον εορτασμό της ανακάλυψης της διπλής έλικας του DNA (1953) και της ολοκλήρωσης της χαρτογράφησης του γονιδιώματος του ανθρώπου (2003), το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, διοργανώνει διήμερη εκδήλωση, την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 και ώρες 9:00 με 13:00, στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ.

Μαθητές της Β’ Λυκείου θα επισκεφθούν τους χώρους του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και θα συμμετάσχουν σε τέσσερα θεματικά εργαστήρια, ώστε να γνωρίσουν την επιστήμη της Βιολογίας με διαδραστικό τρόπο, από κοντά και πέρα από το σχολικό βιβλίο.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Βιολογίας θα επισκεφθούν μαθητές από το 1ο και 2ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, το 1ο ΓΕΛ Πυλαίας , το 2ο ΓΕΛ Ευόσμου, το 10ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, το 15ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, το 12ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, το 3ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, το 2ο ΓΕΛ Νεάπολης, το ΓΕΛ Σίνδου, το ΓΕΛ Μυγδονίας και το ΙΓΕΛ Μαντουλίδης.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «η βιολογική παιδεία είναι απαραίτητη για την προσωπική και κοινωνική ολοκλήρωση όλων των ανθρώπων, γιατί παρέχει τα εργαλεία για την κατανόηση του εαυτού μας και του κόσμου στον οποίο ζούμε και από τον οποίο εξαρτόμαστε. Tο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ και η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, συνεισφέρουν στη διάδοση και εμπέδωση της βιολογικής γνώσης στους αυριανούς πολίτες.

Η Βιολογία αποτελεί κυρίαρχη επιστήμη του 21ου αιώνα και οι εφαρμογές της έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν σημαντικά την καθημερινότητα του ανθρώπου. Είναι απαραίτητο σήμερα οι μαθητές να εφοδιαστούν με τις γνώσεις εκείνες που θα τους επιτρέψουν να συνειδητοποιήσουν τη θέση και την ευθύνη τους απέναντι στο περιβάλλον και θα τους βοηθήσουν να πάρουν στο μέλλον αποφάσεις σχετικά με την υγεία τους, τις καθημερινές τους συνήθειες, την κοινωνική ηθική και την εργασία τους».

Το πρόγραμμα της διήμερης εκδήλωσης είναι το εξής:

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

9:00-9:15 Προσέλευση και συγκέντρωση των μαθητών στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καστρίτσης», 10ος όροφος, κτίριο Βιολογίας

9:20-9:40   Χαιρετισμός από:

  • την Κοσμητόρισσα της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγήτρια Χ.Μ.Α. Χαραλάμπους
  •  τον Πρόεδρο του Τμήματος Βιολογίας, Καθηγητή Μ. Γιάγκου
  • την εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων , Αν. Καθηγήτρια Α. Στάικου

9:40-10:00 «Το DNA μας. Προοπτικές και εξελίξεις για τον άνθρωπο και το περιβάλλον τον 21ο αιώνα» από τον Συντονιστή της Επιτροπής διοργάνωσης της «Hμέρας DNA» του Τμήματος Βιολογίας, Καθηγητή Α. Τριανταφυλλίδη

10:15-13:00 1ο θεματικό εργαστήριο: «Ταυτοποίηση DNA και πολυμορφισμός» και 2ο θεματικό εργαστήριο: «Ζωή σε μία σταγόνα νερό»

 

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

9:00-9:15  Προσέλευση και συγκέντρωση των μαθητών στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καστρίτσης», 10ος όροφος, κτίριο Βιολογίας

9:20-9:40   Χαιρετισμός από:

  • την Κοσμητόρισσα της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγήτρια Χ.Μ.Α. Χαραλάμπους
  •  τον Πρόεδρο του Τμήματος Βιολογίας, Καθηγητή Μ. Γιάγκου
  • την εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, Αν. Καθηγήτρια Α. Στάικου

9:40-10:00 «Το DNA μας. Προοπτικές και εξελίξεις για τον άνθρωπο και το περιβάλλον τον 21ο αιώνα» από το Συντονιστή της Επιτροπής διοργάνωσης της «Hμέρας DNA» του Τμήματος Βιολογίας, καθηγητή Α. Τριανταφυλλίδη

10:15-13:00 3ο θεματικό εργαστήριο: «Οργάνωση και κληρονόμηση DNΑ –χρωμοσώματα» και 4ο θεματικό εργαστήριο: «DNA και περιβάλλον»