Συναγερμός σε Πυροσβεστική, Στρατό, Πολεμικό Ναυτικό – Εκκενώθηκαν ο οικισμός, τα σχολεία του Ναυστάθμου και το Ναυτικό Νοσοκομείο – Μάχη των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης κόντρα στους θυελλώδεις ανέμους – Απογειώθηκε πυροσβεστικό ελικόπτερο από τη Νάξο – Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις λόγω θυελλωδών ανέμων

Την ώρα που οι αρχές της Ανατολικής Κρήτης προετοιμάζονταν για τη δεύτερη μέρα της άσκησης “Μίνωας 2024”, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 8 το πρωί στην περιοχή του Ναυστάθμου Κρήτης στη Σούδα κινητοποίησε ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, δυνάμεις του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού, την Αστυνομία και εθελοντικές ομάδες.

Υπό τον φόβο εξάπλωσης της φωτιάς λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, εκκενώθηκε ο οικισμός, τα σχολεία και η Λέσχη του Ναυστάθμου όπως και το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.

Σούδα φωτιά

Είναι λίγο μετά τις 8 το πρωί και την ευρύτερη περιοχή του Ναυστάθμου Κρήτης, από το ύψος των ναυπηγοεπισκευαστικών εγκαταστάσεων μέχρι τις λουτρικές εγκαταστάσεις της μονάδας, έχουν πνίξει καπνοί. Πυρκαγιά στη δασώδη έκταση, δίπλα στη Λέσχη Υπαξιωματικών, κινητοποιεί πυροσβεστική, Στρατό και Πολεμικό Ναυτικό.

«Άμεσα κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις που είχαμε σε ετοιμότητα, διαθέσιμοι αξιωματικοί, γενική επιφυλακή στο νησί, σαράντα οχήματα και120 άνδρες», δήλωσε ο επιθεωρητής Νοτίου Αιγαίου – Κρήτης της Π.Υ., υποστράτηγος Γιώργος Τσικαλάς.

Σούδα φωτιά

Οι θυελλώδεις άνεμοι ενισχύουν τα πύρινα μέτωπα που γρήγορα εξαπλώνονται στην πλαγιά δίπλα από τον οικισμό του Ναυστάθμου Κρήτης. Μέσω του 112 και με τη βοήθεια της αστυνομίας ο οικισμός εκκενώνεται.

Σούδα φωτιά

«Αναγκαστήκαμε και δώσαμε σύνθημα-σήμα στο 112 για προληπτική εκκένωση, αν και δεν υπήρχε κίνδυνος για τους κατοίκους. Καταφέραμε και διασφαλίσαμε την περίμετρο σε σύντομο χρονικό διάστημα».

«Χθες είχαμε άσκηση και σήμερα τα βιώνουμε στο πετσί μας. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Όταν βλέπουμε Απρίλη μήνα φωτιά σε τέτοια έκταση, να εκκενώνονται οικισμοί, νοσοκομεία κλπ δίπλα σε μια στρατιωτική βάση, τα πράγματα είναι λίγο περίεργα», είπε με τη σειρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής.

Σούδα φωτιά

Εκκένωση όλων των σχολείων της Σούδας 

Με απόφαση του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη εκκενώνονται επίσης όλα τα σχολεία της Σούδας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι παιδικοί σταθμοί ενώ ταυτόχρονα το Πολεμικό Ναυτικό προχωρά στην εκκένωση του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης.

«Γίνανε προληπτικές εκκενώσεις όσον αφορά τα σχολεία και το πρώην δημαρχείο όπου στεγάζεται η πολεοδομία στη Σούδα καθαρά για προληπτικούς λόγους, καθώς δεν είδαμε ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία», τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Μανόλης Λέκκας.

Σούδα φωτιά

Δυνάμεις της αστυνομίας κλείνουν όλους του κόμβους που οδηγούν στη Σούδα και ο στρατός αναλαμβάνει την απομάκρυνση πολιτών από τα επικίνδυνα σημεία. Ο Δήμος Χανίων αποστέλλει μηχανήματα για τη διάνοιξη δρόμων εντός της δασικής έκτασης, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των πυροσβεστών.

Σούδα φωτιά

Για τη διασφάλιση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, δύο ρυμουλκά ιδιωτών τίθενται σε κατάσταση επιφυλακής στον κόλπο της Σούδας στο ύψος του Ναυτικού Νοσοκομείου.

Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο νωρίς το μεσημέρι, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις ωστόσο αλλά και δυνάμεις του στρατού να παραμένουν στην περιοχή καθώς εξαιτίας των ανέμων υπήρχε κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

neakriti