Λίγες ημέρες έχουν απομείνει για το Πάσχα και οι καταναλωτές έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν την έρευνα τους για το αρνί και το κατσίκι. Το φετινό πασχαλινό τραπέζι από ότι φαίνεται δεν θα έχει μεγάλη απόκλιση από το περσινό και δεν θα είναι ιδιαίτερα “αλμυρό”, καθώς η αύξηση διαμορφώνεται τελικά σε αυτή του 1 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας  Άγγελος Τσιαρτσιαφλής μίλησε στο XalkidikiPolitiki για τις τιμές που θα κυμανθούν το αρνί και το κατσίκι το φετινό Πάσχα στη Χαλκιδική και σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή οι κτηνοτρόφοι δίνουν το αρνί και το κατσίκι στα 9 ευρώ για τα “καλά” αμνοερίφια, δηλαδή αυτά που ζυγίζουν περισσότερο βάρος. Οι τιμές είναι κατά 1 ευρώ πιο πάνω σε σχέση με πέρσι, λόγω και των πολλών αυξήσεων σε σιτηρά και καύσιμα».

Ο ίδιος στη συνέχεια υπογράμμισε: «Επειδή προηγήθηκε το Καθολικό Πάσχα, και φέτος το δικό μας Πάσχα (Ορθόδοξο) πέφτει πολύ αργά  δεν υπάρχουν πολλά κατσίκια και αρνιά διαθέσιμα στην αγορά, αφού δόθηκαν για το Καθολικό. Οι κτηνοτρόφοι “κυνηγούν” την προώθηση του γάλακτος , γιατί τους συμφέρει περισσότερο οικονομικά. Η τιμή καθορίζεται στο 1 ευρώ παραπάνω γιατί το φετινό Πάσχα πέφτει αργά και τα ζώα έχουν φάει όλο το γάλα της σεζόν και για να μπορέσουν να καλύψουν το χάσιμο αυτό ανεβάζουν την τιμή αφού το ένα λίτρο κατσίκισιο γάλα κοστίζει και αυτό 1 ευρώ».

Παρόμοια εικόνα μεταφέρει και ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Χαλκιδικής Δημήτριος Κόμνος σχετικά με την τιμή που διαμορφώνεται στα αμνοερίφια: «Η τιμή των αμνοεριφίων αγγίζει αυτή των 8-9 ευρώ, με τιμή βάσης 8,5 ευρώ και μια απόκλιση 20-30% προς τα πάνω για τα κατσίκια και προς τα κάτω για τα αρνιά», λέει και υπογραμμίζει: «Αυτή η τιμή έχει διαμορφωθεί, γιατί τα εισαγόμενα αρνιά πλέον που έρχονται στη χώρα μας από τη Ρουμανία έχουν κόστος πάνω από την τιμή της εγχώριας παραγωγής. Δηλαδή τα εισαγόμενα αρνιά έχουν κόστος από 8,7 μέχρι 8,9 ευρώ το κιλό. Η τιμή βάσης λοιπόν που καθορίζεται γύρω στα 8,5 ευρώ είναι κατώτερη με τα σημερινά δεδομένα από την εισαγόμενη».

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως ένα μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό που τα εισαγόμενα αρνιά βαπτίζονται ελληνικά και με τη βούλα, δημιουργώντας αγωνία και προβληματισμό στον ελλαδικό κτηνοτροφικό κλάδο: «Είναι παραπλάνηση του καταναλωτή να φέρνουν ζώα ζωντανά από έξω και στη συνέχεια, αφού έχουν πάει σε ιδιωτικά σφαγεία να παίρνουν την ελληνική σφραγίδα νόμιμα» και καταλήγει κάνοντας λόγο για πλήγμα στην αγορά κρέατος με τις ελληνοποιήσεις: «Δεν είπε κανείς να μην έρθει στη χώρα μας το ρουμανικό αρνί. Το θέμα είναι στον καταναλωτή πάει σαν ρουμανικό ή σαν ελληνικό; Εκεί είναι το πρόβλημα. Υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί; Κάνουν σωστούς ελέγχους; Δυστυχώς από ότι φαίνεται οι  καταναλωτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης εισαγόμενων ή ελληνοποιημένων αμνοεριφίων».

Για την τιμή του κατσικιού και του αρνιού στη λιανική πώληση ο Κωνσταντίνος Κουκέρης, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στα Νέα Μουδανιά αναφέρει πως κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα με τα περσινά: «Προς το παρόν πουλάμε περίπου στα 15,8 με 16 ευρώ το κιλό τα αμνοερίφια. Οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα περίπου με πέρσι. Όσον αφορά τον καταναλωτή θα πρέπει να ξέρει ότι γίνονται έλεγχοι συνεχώς. Ωστόσο το βασικό όπλο των καταναλωτών είναι η εμπιστοσύνη που έχουν στον κρεοπώλη τους», λέει θεωρώντας ότι θα υπάρξει αυτάρκεια για τους καταναλωτές.