Τεράστιες καταστροφές προκάλεσε στο φυτικό κεφάλαιο της Χαλκιδικής το πέρασμα της κακοκαιρίας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Η χαλαζόπτωση και οι ισχυροί άνεμοι έπληξαν βερίκοκα, αμπέλια,  ελαιόδεντρα, σιτάρια, δημητριακά και φιστίκια.

Μιλώντας στο Xalkidiki Politiki η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και στην εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι καλλιέργειες.

Σχετικά με το πλήγμα που έχουν δεχθεί τα βερίκοκα η κ.Ζωγράφου είπε ότι έχει προχωρήσει η καταγραφή των ζημιών και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν έχουν αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς.

“Σε 18 χωριά του Δήμου Προποντίδας έχει γίνει προκήρυξη ώστε να προσέλθουν οι παραγωγοί και να δηλώσουν τις απώλειες τους. Αυτά αφορούν τις καλλιέργειες που αποζημιώνονται. Για την ελιά συστήνεται να μην προσέλθουν οι παραγωγοί διότι και δεν θα αποζημιωθούν και θα επιβαρυνθούν επιπλέον με το αντίτιμο της δήλωσης προς τον ΕΛΓΑ. Έχουμε δέσμευση από τον ΕΛΓΑ ότι τις επόμενες μέρες θα βγει συμπληρωματική προκήρυξη και τότε θα πρέπει να προσέλθουν οι ελαιοπαραγωγοί. Θα είναι ενδεικτική η δήλωση τους, χωρίς κόστος. Είναι απαραίτητο να γίνει αυτό για να έχουμε ένα εργαλείο στα χέρια μας και για το ύψος της απώλειας αλλά και για να ξεκινήσουμε τις διεκδικήσεις μας.” ανέφερε η κ.Ζωγράφου, επισημαίνοντας ότι λόγω τις ιδιαιτερότητας των συνθηκών που αφορούν την ελιά, οι παραγωγοί θα πρέπει να ακολουθήσουν διαφορετική διαδικασία.