Στον παραδοσιακό οικισμό των Πετροκέρασων δεν θα μεταφερθεί φέτος ο Τίμιος Σταυρός από τη Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους, ένα αρχαίο έθιμο που αναβιώνει από το 1768! Απόψε, τα Πετροκέρασα θα υποδεχθούν το Τίμιο Ξύλο από τη Μονή της Παναγίας «Χαράς των Θλιβομένων» του Παλαιοχωρίου.

Ένα έθιμο το οποίο επαναλαμβάνεται ανελλιπώς κάθε χρόνο  από το 1768 στα Πετροκέρασα-τον ορεινό παραδοσιακό οικισμό που διοικητικά ανήκει στο δήμο Λαγκαδά- φέτος δεν θα αναβιώσει.

Πρόκειται για το έθιμο της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού, τον οποίο κομίζουν πατέρες από τη Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους. Η μεταφορά του Τιμίου Σταυρού γίνεται κάθε χρόνο, ανήμερα του Λαζάρου, στα Πετροκέρασα, όπου και παραμένει στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία μέχρι το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα χρόνια της αναγκαστικής αναστολής λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το Τίμιο Ξύλο της Παναγίας Παλαιοχωρίου αντί της μονής Ξηροποτάμου

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του GRTimes.gr, σήμερα, Σάββατο του Λαζάρου 27 Απριλίου, τα Πετροκέρασα, δεν θα υποδεχθούν τον Τίμιο Σταυρό από τη Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους.

Ωστόσο, στον παραδοσιακό οικισμό θα μεταφερθεί το Τίμιο Ξύλο από την Ιερά Μονή Παναγίας «Χαρά των Θλιβομένων» Παλαιοχωρίου. Η άφιξη είναι προγραμματισμένη για τις 6.30 το απόγευμα χωρίς επίσημη υποδοχή όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το Τίμιο Ξύλο θα μεταφερθεί στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία όπου θα ψαλλεί ο Εσπερινός της Κυριακής των Βαΐων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεοκλήτου.

Το Τίμιο Ξύλο θα παραμείνει στο ναό, τηνΚυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου, θα ξεκινήσει η Θεία Λειτουργία και θα ακολουθήσει ομιλία από τον Ιεροκήρυκα – Γεν. Αρχ. Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Δωρόθεο Ζέρβα. Στις 12 το μεσημέρι το Τίμιο Ξύλο θα αναχωρήσει για την Παναγία «Χαρά των Θλιβομένων».

Για λόγους… διαμαρτυρίας

Γιατί όμως, φέτος, ένα παμπάλαιο και ιερό έθιμο που αναβιώνει ανελλιπώς από το 1768, δεν θα πραγματοποιηθεί; Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του GRTimes.gr, υπάρχουν αντιδράσεις τόσο από τη Μονή Ξηροποτάμου όπως και από άλλες επτά μονές του Αγίου Όρους, αναφορικά με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια. Έτσι, φέτος, για λόγους διαμαρτυρίας, αποφασίστηκε να μην μεταφερθεί ο Τίμιος Σταυρός στα Πετροκέρασα μέχρι… νεωτέρας.

Αντ’ αυτού, ο παραδοσιακός οικισμός, με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου θα υποδεχθεί το Τίμιο Ξύλο από την Ιερά Μονή Παναγίας «Χαρά των Θλιβομένων» Παλαιοχωρίου.

Το έθιμο

Η μεταφορά του Τιμίου Σταυρού από τη Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους επαναλαμβάνεται «την ιδίαν ημέραν, την ιδίαν ώραν, με την ιδίαν αρχαίαν τάξιν», όπως γράφουν τα ιερά βιβλία και μαρτυρεί η ζωντανή παράδοση, από το 1768.

Έκτοτε, σε ανάμνηση θαύματος, που έγινε τα μέσα του 18ου αιώνα, όταν το χωριό μαστιζόταν από θανατηφόρα ασθένεια (προφανώς πανώλη) και σώθηκε από τη σωτήρια επέμβαση του Τιμίου Ξύλου, το οποίο έστειλε στο χωριό η Μονή Ξηροποτάμου, τα Πετροκέρασα προσκαλούν τον Τίμιο Σταυρό, τον φιλοξενούν και δίνουν την ευκαιρία στους πιστούς να ασπαστούν το Τίμιο Ξύλο.

Ο παραδοσιακός οικισμός των Πετροκέρασων είναι χτισμένος στη βορεινή πλευρά της οροσειράς Χορτιάτη – Χολομώντα, στον νομό Θεσσαλονίκης (50 χλμ.), κάτω από τη βουνοκορφή Ομβριανός και διοικητικά ανήκει στον δήμο Λαγκαδά.

πηγή grtimes.gr