Πλήθος πλειστηριασμών που στρέφονται εις βάρος γνωστών Ελλήνων επιχειρηματιών έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο. Συνολικά, για τον μήνα έχουν προγραμματιστεί περίπου 5.500 πλειστηριασμοί, εξαιρουμένων όσων έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή.

Όμιλος Μαντωνανάκη
Σίγουρα το σφυρί που ξεχωρίζει, λόγω του ότι έχει την υψηλότερη τιμή εκκίνησης συνολικά στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, είναι εκείνος που έχει αναρτηθεί εις βάρος της εταιρείας “Ήλιος” του Ομίλου Μαντωνανάκη για τα δύο ξενοδοχεία 5 αστέρων “Elounda Beach Hotel & Villas” και “Elounda Bay Palace”, μετά και την επεισοδιακή αναστολή του πλειστηριασμού που είχε προγραμματιστεί για τις 6 Μαρτίου.

Μετά την ακύρωση του πρώτου πλειστηριασμού, τα δύο ξενοδοχεία επανήλθαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με συμπληρωμένη την κατασχετήρια έκθεση. Εφόσον δεν μεσολαβήσει κάποια νέα προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας, το νέο σφυρί έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου 2024, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς παραμένει στα 300 εκατ. ευρώ.

Η κατασχετήρια έκθεση έχει συμπληρωθεί τόσο ως προς την περιγραφή του συγκροτήματος, σύμφωνα με την απόφαση 987/2024 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (σ.σ. που οδήγησε στην αύξηση της τιμής εκκίνησης στα 300 εκατ. ευρώ) όσο και ως προς την απόφαση 454/2024 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (με την οποία ανεστάλη ο αρχικός πλειστηριασμός).

Σύμφωνα με τη νέα περιγραφή, το σφυρί αφορά τα δύο ξενοδοχεία, τα οποία, ως ενιαίο ξενοδοχειακό συγκρότημα έχουν δυναμικότητα 515 δωμάτιων και 973 κλινών. Το ενιαίο γήπεδο επί του οποίου έχει κατασκευαστεί η κατασχεθείσα ενιαία λειτουργικά μονάδα έχει εμβαδό 170.829 τ.μ, ενώ χρησιμοποιούνται και γήπεδα συνολικής επιφάνειας 11.774,28 τ.μ., εντός των οποίων έχουν κατασκευαστεί εγκαταστάσεις απαραίτητες για τη λειτουργία του συγκροτήματος.

Σημειωτέον ότι ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της εταιρείας “Ανώνυμος Τουριστική Εταιρεία Ήλιος Α.Ε.”, ενώ επισπεύδουσα είναι η Eurobank ως εκπρόσωπος των Ομολογιούχων Δανειστών του από 22.03.2007 κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 300.000.000 ευρώ εκδόσεως της Ήλιος Α.Ε.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία Ήλιος είχε εκδώσει ανακοίνωση με αφορμή τους πλειστηριασμούς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι επιδίωξη “δεν είναι, δήθεν, η αποπληρωμή κάποιας δανειακής απαίτησης, αλλά η υφαρπαγή των ξενοδοχείων του Ομίλου και η παραχώρησή τους σε ανταγωνιστικά συμφέροντα”.

Ανδρέας Βγενόπουλος
Ξανά στο σφυρί αναμένεται να βγει η βίλα του εκλιπόντος Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη, μετά τον άγονο πλειστηριασμό του Μαρτίου 2024. Σημειώνεται ότι ο πρώτος πλειστηριασμός για το συγκεκριμένο ακίνητο είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2023, ωστόσο η διαδικασία είχε τότε τεθεί σε αναστολή, ενώ την ίδια τύχη είχε και το σφυρί που προγραμματίστηκε για τις 22 Νοεμβρίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η κληρονομιά του εκλιπόντος επιχειρηματία έχει τεθεί σε εκκαθάριση με δικαστικές αποφάσεις ύστερα από αίτηση των κληρονόμων του και συγκεκριμένα της χήρας του Ανδρέα Βγενόπουλου, Αρετής Σουβατζόγλου, καθώς και των δύο παιδιών του, της Μελίνας και του Φίλιππου Βγενόπουλου. Στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του, ο δικηγόρος που έχει τεθεί ως διαχειριστής της περιουσίας του Ανδρέα Βγενόπουλου, ζήτησε από το αρμόδιο δικαστήριο Αμαρουσίου, το οποίο εποπτεύει τη διαδικασία της εκκαθάρισης, την άδεια -όπως προβλέπεται από το νόμο- για την εκποίηση του εν λόγω ακινήτου το οποίο αποτελούσε κάποτε την κατοικία του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Ο νέος πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου, ενώ η τιμή εκκίνησης παραμένει στα 4,2 εκατ. ευρώ. Το σφυρί αφορά συγκεκριμένα ένα οικόπεδο, επιφάνειας 3.533,41 τ.μ. Εντός του άνω οικοπέδου υφίστανται: α) ένα κτίριο-μονοκατοικία συνολικής επιφανείας 1.604,72 τ.μ., εκ των οποίων τα 1.212,86 τ.μ. είναι κύριας χρήσης και τα 391,86 τ.μ. βοηθητικής, το οποίο αποτελείται από παλαιό κτίσμα κατασκευασμένο προ του έτους 1950 και νέο κτίσμα κατασκευασμένο με οικοδομική άδεια του έτους 2002 και β) μία ανοικτή κολυμβητική δεξαμενή στον περιβάλλοντα χώρο, επιφανείας 102,80 τ.μ.

Παζαρόπουλος
Ξανά στο “στόχαστρο” των πλειστηριασμών βρίσκεται και η “Κόσμος Αυτοκίνηση” του Σπύρου Παζαρόπουλου, που κάποτε πρωταγωνιστούσε στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου. Πρόκειται για ένα 7πλό σφυρί που, ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 20 Μαρτίου, τέθηκε σε αναστολή και τώρα επανέρχεται στην πλατφόρμα με ανοδικά διορθωμένη την τιμή πρώτης προσφοράς.

Ο νέος πολλαπλός πλειστηριασμός εις βάρος της “Κόσμος Αυτοκίνηση” έχει -εφόσον δεν μεσολαβήσει κάποια νέα προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας- προγραμματιστεί για τις 22 Μαΐου 2024 και έχει επισπεύδουσα την ΑΑΔΕ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, “η διωκόμενη οφειλέτιδα του Δημοσίου εταιρεία με την επωνυμία ‘Κόσμος Αυτοκίνηση Εμπορική Ανώνυμη εταιρεία’, πρώην ‘S.P. Rent a Car Εμπορία & Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ανώνυμη Εταιρεία’, όπως με τη σειρά της προήλθε από αλλαγή επωνυμίας της εταιρείας ‘Σπύρος Κ. Παζαρόπουλος Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνη’ (δ.τ. ‘Paζaropoulos’), νόμιμα εκπροσωπούμενη, οφείλει στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.) ποσό 8.822.161,61 ευρώ πλέον προσαυξήσεων και λοιπών εξόδων μέχρι το τέλος του πλειστηριασμού”.

Οι πλειστηριασμοί αφορούν 7 ακίνητα στη Νέα Ιωνία, με βασικότερο το πολυώροφο κτίριο επί της λεωφόρου Κύμης. Τα ακίνητα αυτά πλειστηριάζονται ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα και ώρα, με διαφορετική τιμή πρώτης προσφοράς και ιδιαίτερη για κάθε ακίνητο κατακύρωση. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι κατόπιν δικαστικής απόφασης, οι τιμές πρώτης προσφοράς για τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες διορθώθηκαν ανοδικά, ξεκινώντας από 16.500 ευρώ (έναντι 11.000 ευρώ στον αρχικό πλειστηριασμό) και φτάνοντας τα 3,975 εκατομμύρια ευρώ (έναντι 2,650 εκατ. ευρώ), με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στα 5.001.000 ευρώ, από 3,334 εκατ. ευρώ στον αρχικό πλειστηριασμό.

Αγκριπάν
Στο στόχαστρο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναμένεται να βρεθεί και πάλι η Agripan, η οποία, δέκα χρόνια μετά την αποχώρηση της Daihatsu από την Ελλάδα, δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει από την κάμψη στις πωλήσεις της.
Εφόσον δεν μεσολαβήσει κάποια προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας, ο νέος πλειστηριασμός, που στρέφεται κατά της “Αγκριπάν Σπύρος Δ. Παντελεημονίτης ΑΕΒΕ”, έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου 2024 κι έχει επισπεύδουσα την DoValue Greece, ενώ ως τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί το ποσό των 2.239.366 ευρώ.

Το σφυρί αφορά ένα οικόπεδο με πρόσωπα στις οδούς Μοναστηρίου 118, Δράμας και Βιτσίου, στην περιοχή του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης, το οποίο, σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση, έχει εμβαδόν 3.366,05 τ.μ., εκ των οποίων επιφάνεια 1.288,23 τ.μ. έχει κηρυχθεί υπό απαλλοτρίωση. Συνολικά εντός του οικοπέδου βρίσκονται κτίσματα συνολικής επιφάνειας 1.734,88 τ.μ.

Οικογένεια Κουτρουλιά
Οι περιπέτειες συνεχίζονται και για την οικογένεια Κουτρουλιά, δημιούργημα της οποίας ήταν η επιτυχημένη αλυσίδα εστιατορίων “Palmie bistro”. Ο πλειστηριασμός που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου 2024 αφορά και πάλι το μεγάλο επαγγελματικό κτίριο που διατηρούσε η οικογένεια στην Βάρκιζα, αποτελούμενο από 35 οριζόντιες ιδιοκτησίες, το οποίο κάποτε λειτουργούσε σαν εμπορικό κέντρο. Έχουν προηγηθεί άλλοι τρεις άγονοι πλειστηριασμοί για το εν λόγω ακίνητο, το οποίο τώρα βγαίνει στο σφυρί με “ψαλιδισμένη” την τιμή πρώτης προσφοράς στο 1.417.650 ευρώ (από 2.181.000 ευρώ στον πρώτο).

Ο πλειστηριασμός, που έχει επισπεύδουσα την doValue, αφορά οριζόντιες ιδιοκτησίες πολυκατοικίας, χτισμένης επί οικοπέδου εκτάσεως 1.000,58 τ.μ., κείμενου στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, στη θέση “Βάρκιζα” και επί της οδού Αφροδίτης αρ. 3. Εντός του παραπάνω περιγραφόμενου οικοπέδου έχει ανεγερθεί επαγγελματικό κτίριο το οποίο αποτελείται από τρία επίπεδα και περιλαμβάνει 33 καταστήματα, εκ των οποίων: τα 13 καταστήματα βρίσκονται στο υπόγειο, τα 14 στο ισόγειο και τα 6 στον α’ όροφο.

Έδραση – Ψαλλίδας
Αντιμέτωποι με την περιπέτεια των πλειστηριασμών θα βρεθούν ξανά -εφόσον δεν υπάρξει κάποια νέα προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας- οι ιδιοκτήτες της κατασκευαστικής εταιρείας “Έδραση – Ψαλλίδας”. Ειδικότερα, για τις 15 Μαΐου έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός εις βάρος των Χριστόδουλου Ψαλλίδα και του Κωνσταντίνου Ψαλλίδα, με επισπεύδουσα την Cepal.

Ο πλειστηριασμός αφορά μια πολυτελή κατοικία στην Μύκονο, με την τιμή πρώτης προσφοράς να παραμένει στο 1,05 εκατ. ευρώ, όσο και στον αρχικό πλειστηριασμό που είχε προγραμματιστεί για τις 25 Οκτωβρίου 2023 αλλά τέθηκε σε αναστολή. Ειδικότερα, πρόκειται για μια οριζόντια ιδιοκτησία, η οποία εκτείνεται καθ’ όλη την επιφάνειά της στον ισόγειο όροφο, αποτελείται από καθιστικό, κουζινάκι, λουτρό και 1 υπνοδωμάτιο και έχει επιφάνεια 46 τ.μ. και ποσοστό συνιδιοκτησίας στο γεωτεμάχιο 500/1000. Στην αποκλειστική χρήση της ανωτέρω ιδιοκτησίας ανήκει και ένας κλειστός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων επιφάνειας 25 τ.μ. Η ιδιοκτησία είναι κτισμένη σε οικόπεδο επιφάνειας 5.460 τ.μ. (κατά το κτηματολόγιο 5.765 τ.μ.), το οποίο βρίσκεται στη θέση “Άγιος Ιωάννης – Διακόφτης” του Δήμου Μυκόνου, εκτός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως, άρτιο και οικοδομήσιμο.

Σοφία και Μαρίνα Ελευθερουδάκη
Στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών παραμένει και η οικογένεια Ελευθερουδάκη, για την οποία συνεχίζονται οι οικονομικές περιπέτειες, επτά χρόνια αφότου μπήκε το λουκέτο στο εμβληματικό κατάστημα της Πανεπιστημίου.

Στο “στόχαστρο” βρίσκεται εκ νέου το ακίνητο της οικογένειας στο Ψυχικό, με έναν νέο πλειστηριασμό να έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαΐου 2024. Το σφυρί αφορά συγκεκριμένα δύο διαμερίσματα, τα οποία βρίσκονται στην ιδιοκτησία της Σοφίας και της Μαρίνας Ελευθερουδάκη, οι οποίες εκπροσωπούν την τρίτη γενιά του ιστορικού εκδοτικού οίκου. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες ιδιοκτησίες εντοπίζονται σε μια οικοδομή, η οποία έχει κατασκευαστεί σε ένα οικόπεδο επιφάνειας 731,25 τ.μ. και βρίσκεται στο Παλαιό Ψυχικό. Ειδικότερα, σε πλειστηριασμό βγαίνει ένα διαμέρισμα του δεύτερου ορόφου, το οποίο ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στη Σοφία Ελευθερουδάκη, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 457.900 ευρώ, κι ένα διαμέρισμα του πρώτου ορόφου, το οποίο ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στη Μαρίνα Ελευθερουδάκη, με την τιμή εκκίνησης να έχει τεθεί στις 444.500 ευρώ.

Ελένη Μαμιδάκη
Αντιμέτωπη με το σφυρί θα βρεθεί ξανά και η γνωστή οικογένεια Μαμιδάκη, με το ακίνητο της Ελένης Μαμιδάκη στο Πόρτο Χέλι να περνά και πάλι το κατώφλι της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Το εν λόγω ακίνητο είχε ξαναβρεθεί στην πλατφόρμα, ωστόσο ο πλειστηριασμός που είχε προγραμματιστεί για τις 12 Ιουλίου τέθηκε σε αναστολή. Τότε η τιμή εκκίνησης διαμορφωνόταν στις 465.000 ευρώ, ενώ στον νέο πλειστηριασμό, που, εφόσον δεν μεσολαβήσει κάποια νέα προσπάθεια αναστολής, έχει προγραμματιστεί να διενεργηθεί στις 15 Μαΐου 2024, η τιμή έχει “ψαλιδιστεί” στις 384 χιλ. ευρώ.

Το εν λόγω σφυρί αφορά συγκεκριμένα μια κάθετη ιδιοκτησία που βρίσκεται στη θέση “Μετόχι”, εντός των ορίων του οικισμού του Αγίου Αιμιλιανού, της Δημοτικής Κοινότητας Πορτοχελίου, της Δημοτικής Ενότητας Κρανιδίου, του Δήμου Ερμιονίδας. H κάθετη ιδιοκτησία έχει χώρο αποκλειστικής χρήσης επιφανείας 678,54 τ.μ. Επί του τμήματος αυτού αποκλειστικής χρήσης (κάθετη ιδιοκτησία) έχει ανεγερθεί διώροφη οικοδομή με υπόγειο, η οποία αποτελείται από τον υπόγειο όροφο, τον ισόγειο όροφο, τον πρώτο όροφο, με κατάληξη την κεραμοσκεπή.

Raxevsky
Την επανεμφάνισή της στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει κάνει και η γνωστή επιχειρηματική οικογένεια που βρισκόταν πίσω από την άλλοτε κραταιά αλυσίδα γυναικείας ένδυσης Miss Raxevsky.

Συγκεκριμένα, για τις 22 Μαΐου 2024 έχει προγραμματιστεί επαναληπτικό τετραπλό σφυρί σε βάρος του Γιώργου Μουρτζούχου και του γιου του Αχιλλέα Μουρτζούχου – Ραξεύσκι, που αφορά τέσσερα οικόπεδα στην Πάτρα, στη θέση “Προφήτης Ηλίας” (Γηροκομείο) ή “Αρόη”, άρτια και οικοδομήσιμα:

– Οικόπεδο εκτάσεως 2.052,00 τ.μ., που βρίσκεται Επί της συμβολής των οδών Ισοκράτους και Ζήνωνος, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 139 χιλ. ευρώ.
– Οικόπεδο εκτάσεως 1.695,00 τ.μ., που βρίσκεται επί της οδού Ζήνωνος και σε απόσταση περίπου 3 χλμ. ανατολικά από το κέντρο της πόλης των Πατρών, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 120 χιλ. ευρώ.
– Οικόπεδο εκτάσεως 563,00 τ.μ., με τιμή πρώτης προσφοράς τις 46 χιλ. ευρώ.
– Οικόπεδο εκτάσεως 222,00 τ.μ., σε απόσταση περίπου 3 χλμ. ανατολικά από το κέντρο της πόλης των Πατρών, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 19 χιλ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα οικόπεδα είχαν βγει ξανά σε πλειστηριασμό το 2022 και τον Απρίλιο του 2023, ωστόσο δεν είχε βρεθεί ενδιαφερόμενος. Επισπεύδουσα είναι η Cepal.

capital.gr