Σε διαμαρτυρία προχώρησαν το πρωί κάτοικοι και δημοτικό συμβούλιο Κασσάνδρας, αντιδρώντας έτσι στην εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη που προβλέπει  κατάργηση του Ειρηνοδικείου Κασσάνδρας.

«Ο δήμος είναι αντίθετος στις επιχειρούμενες αλλαγές, αιτιολογώντας τη θέση του και μέσα από το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, έχοντας προβεί σε σχετικά διαβήματα προς πάσα αρμόδια κατεύθυνση», δήλωσε  η δήμαρχος Αναστασία Χαλκιά.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κασσάνδρας, Ειρήνη Μπουλιού, το Ειρηνοδικείο Κασσάνδρας πρέπει να παραμείνει στην έδρα του δήμου για τον πολύ σοβαρό λόγω ότι οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι τεράστιες στη Χαλκιδική, και κυρίως για χωριά όπως το Παλιούρι ή η Αγία Παρασκευή.

“Επιπλέον το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται ο κόσμος του δήμου μας γεγονός που αυξάνει τις ανάγκες”, τόνισε η ίδια.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου:

«Η κατάργηση του Ειρηνοδικείου, το οποίο μάλιστα λειτουργεί από τον καιρό της Τουρκοκρατίας πλην του χρονικού διαστήματος 1969-1987, διότι: Θα έχει άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο στην απονομή της Δικαιοσύνης αφού θα αυξηθεί ο όγκος υποθέσεων στο Πρωτοδικείο Πολυγύρου μετά την συγχώνευση, με συνέπεια να μην επιτυγχάνεται ο σκοπός της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης απονομής της Δικαιοσύνης. Πραγματοποιείται δίχως να λαμβάνονται υπόψη, η γεωγραφική ιδιαιτερότητα, οι ελλιπείς συγκοινωνίες και οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις των χωριών του Δήμου Κασσάνδρας από τον Πολύγυρο, οι οποίες θα δυσκολέψουν την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη των κατοίκων μας. 

Το Ειρηνοδικείο Κασσάνδρας εκδίδει ανά έτος πλήθος αποφάσεων και περαιώνει καθημερινά πολύ μεγάλο όγκο πράξεων και υποθέσεων, όπως προσημειώσεις, προσωρινές διαταγές, κληρονομητήρια, αποποιήσεις, πιστοποιητικά, διαθήκες, διαταγές πληρωμής και απόδοσης μισθίου, εκθέσεις κ.λπ. οι οποίες εφεξής θα περαιώνονται μόνο από το Πρωτοδικείο Πολυγύρου με ότι αυτό σημαίνει από πλευράς ταλαιπωρίας και κόστους για τους δημότες μας. Για όλους τους ανωτέρω λόγους, ο Δήμος Κασσάνδρας θα διατρανώσει με απόλυτο τρόπο τη θέλησή του να μην καταργηθεί-συγχωνευτεί και συνεπώς να μην μεταφερθεί εκτός του Δήμου Κασσάνδρας το Ειρηνοδικείο Κασσάνδρας και ζητά από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έστω την ύστατη στιγμή να πάρουν πίσω τις συλλήβδην καταργήσεις των Ειρηνοδικείων. 

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο Κασσάνδρας καλεί τους Βουλευτές του Νομού Χαλκιδικής να υποστηρίξουν το δίκαιο αίτημα του στην Βουλή».