Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Πάσχα η ελληνική κυβέρνηση έχει οργανώσει ειδική επιχείρηση για τη μεταφορά το Μεγάλο Σάββατο του Αγίου Φωτός στην Αθήνα από τα Ιεροσόλυμα.

Οι συνθήκες όμως είναι διαφορετικές από τις προηγούμενες χρονιές. Όπως γράφει ο  Βηματοδότης υποτίθεται ότι λόγω του πολέμου θα πήγαιναν με το κυβερνητικό αεροπλάνο μόνον τα απαραίτητα πρόσωπα.

Τελικά όμως ο σχεδιασμός άλλαξε και έτσι  θα πάνε 22 άτομα για να μεταφέρουν το Αγιο Φως. Αλήθεια τι χρειάζονται 22 άτομα για μια αποστολή του Αγίου Φωτός; Γιατί θα πρέπει να συνοδεύσουν το Άγιο Φως και βουλευτές (τρεις της ΝΔ και ένας της Νίκης); Τι θα προσφέρουν σε μια πόλη, όπως τα Ιεροσόλυμα στην οποία τώρα με τον πόλεμο τα μέτρα ασφαλείας είναι πρωτοφανή; Όχι μόνον μέσα στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου αλλά και στην παλιά πόλη; Ναι μεν είπαμε ότι το Αγιο Φως δεν χρειάζεται τόσες επισημότητες, δηλαδή υποδοχή με τιμές Αρχηγού του Κράτους και ταρατατζούμ που ορθώς καταργήθηκαν. Αλλά 22 άτομα για το φέρουν στην Ελλάδα;

Ο Άγιος Πορφύριος στη Γάζα και το προξενείο στα Ιεροσόλυμα

Την ίδια ώρα η σκέψη μας τούτες τις Άγιες Ημέρες στο ορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στην Γάζα. Εξακολουθούν εκεί να βρίσκουν καταφύγιο πολλοί άμαχοι, παρά το γεγονός ότι είχε βομβαρδιστεί ο περίβολός του πέρυσι κατά λάθος. Οι ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες, δίνουν αγώνα κάνουν ότι μπορούν για να το προστατεύσουν από βομβαρδισμούς ή από βομβαρδισμούς κατά λάθος. Γιατί Γάζα είναι αυτή και ο πόλεμος συνεχίζεται.

Το ελληνικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ προσπαθεί όχι μόνον για την προστασία του μοναστηριού, αλλά και για την τροφοδοσία του με τρόφιμα και φάρμακα. Είναι μια δύσκολη αποστολή που οι Έλληνες διπλωμάτες την διεκπεραιώνουν με ασφάλεια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστών χρημάτων στην Γάζα, σχεδόν όλα τα είδη είναι στη μαύρη αγορά, περιλαμβανομένων και των καυσίμων, κάτι ακόμα που δυσκολεύει την όλη επιχείρηση προστασίας της Μονής.

tovima.gr