Οι ιδιώτες Εργαστηριακοί Ιατροί, σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιούν κινητοποιήσεις, με τη μορφή της ολικής αποχής διαρκείας από τα καθήκοντά τους, ξεκινώντας από την 8η Μαΐου 2024 μιας και τα τελευταία 10 χρόνια δεν πληρώνονται για αυτές, αφού αυτές έχουν κοστολογηθεί προ 30ετιας και μάλιστα επί των εξετάσεων που έχει κάνει ο ασφαλισμένος αυτοί πληρώνονται περί του 50%
Τα αιτήματά τους εστιάζουν σε τρία βασικά σημεία:
1. Περιορισμός της υπερσυνταγογράφησης και της προκλητής ζήτησης διαγνωστικών εξετάσεων.
Οι Εργαστηριακοί Ιατροί θεωρούν ότι ο ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Υγείας και η ΗΔΙΚΑ καθώς και μερίδα των κλινικών Ιατρών φέρουν μέρος της ευθύνης για την υπερβολική συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, η οποία επιβαρύνει άσκοπα το σύστημα υγείας και οδηγεί σε αύξηση του clawback. Ζητούν την άμεση εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων και των κανόνων ορθής συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων.
2. Θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου clawback στο 5%.
Το clawback αποτελεί ένα μέτρο επιστροφής χρημάτων από τους παρόχους υγειονομικών υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ (κατ’ ουσίαν επιστροφής δεδουλευμένων), σε περίπτωση που η δαπάνη για τις υπηρεσίες τους υπερβαίνει τον προκαθορισμένο προϋπολογισμό. Οι εργαστηριακοί ιατροί θεωρούν ότι το clawback είναι μέτρο άδικο και ασύμμετρο, δεν μπορεί επ’ ουδενί να ελεγχθεί από τους ίδιους, καθώς επιβάλλεται μονομερώς και με αδιαφανή τρόπο από τον ΕΟΠΥΥ, και τους στερεί ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους. Ζητούν την θέσπιση ενός, εκ των προτέρων γνωστού και ανακοινώσιμου ανώτατου ορίου για το clawback, που δεν θα υπερβαίνει το 5% των εσόδων τους.
3. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.
Η έλλειψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αφήνει τους Εργαστηριακούς Ιατρούς εκτεθειμένους σε μονομερείς από πλευράς του ΕΟΠΥΥ ενέργειες, που δημιουργούν επισφαλείς εργασιακές συνθήκες. Διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, που θα διασφαλίζουν με διαφάνεια και αξιοπρέπεια τα εργασιακά τους δικαιώματα και θα προστατεύουν τις αμοιβές τους.

Οι Εργαστηριακοί Ιατροί στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά τους σε πλήθος επιχειρημάτων:

· Ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον: Η άδικη και παράλογη μείωση των αποζημιώσεων, με τη μορφή των ασφαλιστικών τιμών, του rebate (υποχρεωτικής έκπτωσης) και του clawback, έχει οδηγήσει πολλά Εργαστήρια σε οικονομικό αδιέξοδο. Ο ΕΟΠΥΥ τα τελευταία χρόνια έχει μονομερώς και καταχρηστικά προβεί σε μείωση των αποζημιώσεων για πολλές εργαστηριακές εξετάσεις κατά 40%, σε προσθήκη νέων, δαπανηρών εξετάσεων στον μη αυξημένο, κλειστό προϋπολογισμό, σε ενσωμάτωση νέων ασφαλιστικών ταμείων και σε άλλες ενέργειες που έχουν διογκώσει την Ιατρική δαπάνη χωρίς ανάλογη αύξηση του προϋπολογισμού. Οι περικοπές από τον ΕΟΠΥΥ των αμοιβών των Εργαστηρίων πλέον ξεπερνούν το 70%.
· Χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ: Ως συνέπεια των παραπάνω, πολλά Εργαστήρια φέρουν βαριά χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ, τα οποία δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να εξοφλήσουν.
· Έλλειψη ελέγχου στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Η έλλειψη αποτελεσματικού ελέγχου, από πλευράς του ΕΟΠΥΥ, της συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων οδηγεί σε φαινόμενα αδικαιολόγητης υπερσυνταγογράφησης, επιβαρύνοντας τελικά μόνο τα Εργαστήρια, καθώς ο προϋπολογισμός είναι κλειστός και ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει τίποτα από την προκύπτουσα υπέρβαση. Να τονιστεί σε αυτό το σημείο ότι υπάρχει οικονομική επιβάρυνση (αν μια μικρότερη) και των ασφαλισμένων, μέσω της αυξημένης συμμετοχής τους για μη απαραίτητες εξετάσεις.
· Απαξίωση της Ιατρικής: Οι Εργαστηριακοί Ιατροί αισθάνονται ότι η πολιτική του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας υποβαθμίζει το λειτούργημά τους και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν.
· Κίνδυνος για το επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών: Η οικονομική ασφυξία των Εργαστηρίων αναπόφευκτα οδηγεί σε μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και σε ενδεχόμενο κλείσιμο ιδιωτικών Ιατρικών δομών, ιδίως αυτών που είναι μικρότερου μεγέθους και εξυπηρετούν μεγάλο μέρος των πολιτών, ειδικά στην επαρχία.
Οι κινητοποιήσεις των Εργαστηριακών Ιατρών αποτελούν έκφραση της απελπισίας τους, μπροστά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, υποστηρίζει ο κλάδος. 
Ο ΙΣΧ στηρίζει με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, τους συναδέρφους ιδιώτες Εργαστηριακούς Ιατρούς στις επερχόμενες κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι περιφερειακές Ενώσεις Εργαστηριακών Ιατρών και καλεί την Πολιτεία να αναλογιστεί άμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης.