Μια καλύτερη τύχη είχε ο σκυλάκος της φωτογραφίας, μετά την παρέμβαση της δημοσιογράφου Νατάσας Φραγκούλη και την άμεση κινητοποίηση της υπηρεσίας αδέσποτων ζώων του δήμου Ν. Προποντίδας. Κι όπως αφηγείται η ίδια στο προφίλ της στο facebook, το Πάσχα στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής ήταν διαφορετικό αφότου έπεσε πάνω στο συμπαθέστατο τετράποδο που έμελλε να του σώσει τη ζωή.
Όπως η ίδια εξιστορεί άλλωστε, η ανταπόκριση και οι στοχευμένες κινήσεις της υπηρεσίας του δήμου Ν. Προποντίδας ήταν ευχάριστη έκπληξη από την πρώτη στιγμή. Έτσι, γράφει στο προφίλ της:
“Ανήμερα του Πάσχα, έπεσα πάνω σε αυτό το μούτρο. Περιφερόταν στην παραλία, που έχω περάσει τα παιδικά μου καλοκαίρια, στην παραλία της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής. Δίπλα σε μια βάρκα έψαχνε να καβαντζωθεί από τον ήλιο, κοιτώντας πώς να χορτάσει δίψα και πείνα…
Αφού το ταίσαμε και το ποτίσαμε και αφού έριξα μαύρο κλάμα και αφού θύμωσα με αυτούς που παράτησαν ένα τέτοιο πλάσμα, αφού λογικά διαπίστωσαν ότι είναι άρρωστο (σ.σ. στο κεφαλάκι του έχει έναν μεγάλο όγκο), άφησα τις κλάψες και ανέλαβα να υπερασπιστώ -ως άλλος Ζορό- το δικαίωμά του σε μια καλύτερη τύχη.
Αυτά που ακολούθησαν ούτε τα είχα φανταστεί, ούτε και περίμενα να τα ζήσω στην Ελλάδα. Επικοινώνησα μέσω social media με τον Δήμος Νέας Προποντίδας, όπου ανήκει διοικητικά η περιοχή που βρήκα το πλάσμα. Ενημέρωσα για το αδέσποτο, στέλνοντας φωτογραφίες και περιγραφή του σημείου που το εντόπισα.
Κυριακή του Πάσχα. Με το κατσίκι στο στόμα και το κοκορέτσι στον λαιμό γούρλωσα μάτια, βλέποντας ότι κάποιος διαβάζει το μήνυμά μου real time και μου απαντά ότι το έλαβε και ότι θα επικοινωνήσει κάποιος μαζί μου.
Τη Δευτέρα του Πάσχα ξύπνησα με πάνω από πέντε αναπάντητες κλήσεις και sms στο κινητό από την Υπηρεσία Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων συντροφιάς Δήμου Ν. Προποντίδας. Ένα πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο, με δύο κτηνιάτρους αναζητούσε ήδη -όσο εγώ κοιμόμουν- το πλάσμα.
Η συνομιλία μου με τον κτηνίατρο της Υπηρεσίας κ. Αστεριος Σταθωρος υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της ζωής μου. Άρτια καταρτισμένος -κτηνίατρος επί πτυχίω οπως μου διευκρίνισε- απόλυτα πρόθυμος να συνεργαστούμε για το καλό του πλάσματος, ευγενής, προσηνής, με την ίδια -αν όχι μεγαλύτερη αγωνία από μένα- να το βρούμε.
Η κουβέντα μας με τον ‘από άλλο σύμπαν βγαλμένο κτηνίατρο’ ήταν αποκαλυπτική. Έμαθα ότι ο δήμος Νέας Προποντίδας διαθέτει μια δύναμη πυρός για τα αδέσποτα:
μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων, με δύο πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα και δύο κτηνιάτρους. Πέρα από την περισυλλογή, την ιατρική φροντίδα και τις στειρώσεις, η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου πέτυχε να υιοθετηθούν περί τα 200 ζώα μέσα από τις Ημέρες Υιοθεσίας και Αναδοχής, που διοργανώνει.
Εκεί όμως που πραγματικά χειροκρότησα είναι ότι μέσα στο επόμενο έτος θα είναι έτοιμο το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, το οποίο υλοποιεί ο δήμος έξω από τα Νέα Μουδανιά. Μια επένδυση της τάξης του 1,8 εκατ.ευρώ, που υλοποιείται μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος».
Στόχος του δήμου, όπως μου εξήγησε ο υπέροχος κτηνίατρος, δεν είναι να μαζέψει όλα τα αδέσποτα και να τα κρατήσει εκεί, αλλά να τα περιθάλπτει, να τα περιποιείται και να τα αφήνει στη συνέχεια στο φυσικό τους περιβάλλον, αφού πρώτα έχει εξαντλήσει όλες τις προοπτικές για υιοθεσία.
Αν και δεν τον γνωρίζω προσωπικά -τον άνθρωπο δεν τον είχα καν ακουστά- θα ήθελα από την καρδιά μου να συγχαρώ τον δήμαρχο Μανώλη Καρρά. Δεν περίμενα ποτέ στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής να βρω ανθρώπους που θα αγωνιούν και θα νοιάζονται για τα πλάσματα όσο εγώ…
Ειλικρινά ευγνώμων για τους υπέροχους κτηνιάτρους που γέμισαν το Πάσχα μου ελπίδα”.