Θερμοκρασίες έως 10 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή φέρνει ο υποτροπικός αεροχείμαρρος που καταφτάνει στη χώρα μας. Όπως όλα δείχνουν, οδεύουμε προς ένα «καυτό» Παρασκευοσαββατοκύριακο με θερμοκρασίες κοντά στους 35 βαθμούς.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η θερμή εισβολή αναμένεται να ξεκινήσει από την Παρασκευή (17/5) και να κρατήσει μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όταν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να επανέρχεται σε φυσιολογικές τιμές για την εποχή.

Αρνιακός: Πού η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του υποτροπικού αεροχείμαρρου που θα εκτοξεύσει τον υδράργυρο ανέλυσε ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, Τάσος Αρνιακός στην σημερινή πρόγνωσή του στην πρωινή εκπομπή του σταθμού.

«Από ό,τι φαίνεται θα έχουμε υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης σκόνης το Σαββατοκύριακο. Ένα βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο ανηφορίζει βορειανατολικά και μας πλησιάζει φέρνοντας αρκετές συννεφιές, ζέστη από την Αφρική και σκόνη. Κυρίως οι δυτικές και νότιες περιοχές θα χτυπηθούν περισσότερο, ενώ καλύτερες συνθήκες, χωρίς σκόνη θα επικρατήσουν σε ανατολική Μακεδονία, Θράκη, βόρειο και κεντρικό Αιγαίο», είπε αρχικά ο Τάσος Αρνιακός μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Αύριο, Πέμπτη (16/5) περιμένουμε βροχές σε βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο, Μακεδονία, Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Εύβοια και βορειοανατολικό Αιγαίο. Η Παρασκευή (17/5) θα είναι η πιο ζεστή ημέρα από ό,τι φαίνεται. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35-36 βαθμούς Κελσίου στην Κρήτη, τους 35 σε δυτική και νότια Πελοπόννησο και αργότερα στις πεδιάδες της Λάρισας, της Αργολίδας και της Λαμίας. Στην Αττική η θερμοκρασία θα φτάσει τους 31-32 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο οι υψηλές θερμοκρασίες κοντά στους 33-34 βαθμούς Κελσίου θα διατηρηθούν», συμπλήρωσε.

«Δεν είναι πρωτοφανής αυτή η ζέστη για Μάιο μήνα», κατέληξε.

Μαρουσάκης: Έρχεται αέρια μάζα από τη βόρεια Αφρική

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όπως λέει «την Πέμπτη, θα έχουμε και πάλι μία πρόσκαιρη γενίκευση της αστάθειας, ειδικά προς τα και κεντρικά και βόρεια τμήματα. Θα συναντήσουμε λίγες πρόσκαιρες τοπικές βροχές και μεταφέρεται και η αφρικανική σκόνη με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν λασποβροχές».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, πολύ θερμή αέρια μάζα από τις ακτές της βόρειας Αφρικής θα προσεγγίσει τη χώρα μας. Ιδιαίτερα μέσα στο Σαββατοκύριακο και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συναντήσουμε τοπικά θερμοκρασίες κοντά στους 33 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο η θερμή μεταφορά θα συνοδεύεται από συννεφιές και από αφρικανική σκόνη, αλλά και από λίγες τοπικές βροχές. «Αυτό σημαίνει ότι γενικά δεν θα καταφέρει αυτή η πολύ θερμή αέρια μάζα να καλύψει στο σύνολο τη χώρα μας», επεσήμανε.

Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες θα αφορούν κυρίως περιοχές της Πελοποννήσου, της Κρήτης και του βορειανατολικού Αιγαίου διότι λίγο πιο βόρεια προς τη Λαμία θα βλέπουμε συννεφιές και σαφώς πιο χαμηλές θερμοκρασίες με λίγες πρόσκαιρες βροχές.

«Δεν είναι ένα ακραίο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης, ωστόσο πρέπει να το λάβουμε υπόψιν μας γιατί σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία, αλλά και με τις αρκετά αυξημένες θερμοκρασιακές τιμές θα κάνουν κάπως πιο αποπνικτική ατμόσφαιρα προς την κεντρική και νότια Ελλάδα», σημείωσε.

«Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος ουσιαστικά θα σπρώξει πιο θερμές αέριες μάζες από την Αφρική προς την περιοχή μας», πρόσθεσε.