Τον πρώτο κύκλο διαβούλευσης για τη δημιουργία του νέου θεσμικού πλαισίου ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ, το οποίο περιλαμβάνει νέες ασφαλιστικές καλύψεις και νέους κινδύνους, ξεκίνησε ο Οργανισμός.

Ανάμεσα στους στόχους της νέας μεταρρύθμισης του ΕΛΓΑ είναι η επιτάχυνση της εκτιμητικής διαδικασίας και της καταβολής των αποζημιώσεων, ενώ σημαντικές είναι οι αλλαγές που έρχονται στην ασφάλιση και στην κάλυψη κινδύνων.

Ειδικότερα, για πρώτη φορά καλύπτονται οι ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και οι εγκαταστάσεις των θερμοκηπίων, «συναρτούμε τον καύσωνα με τη μέση θερμοκρασία της εκάστοτε περιοχής, εντάσσουμε την πυρκαγιά στα ζημιογόνα αίτια για την αποζημίωση της ηρτημένης παραγωγής και καταργούμε την εξαίρεση του προανθικού σταδίου των καλλιεργειών από τα αίτια που αποζημιώνονται», επισημαίνει ο ΕΛΓΑ.

Επίσης, συσχετίζεται ο κύκλος εργασιών με την αποζημίωση, ενώ μειώνεται η αποζημίωση στην περίπτωση συνεχόμενων ζημιών από το ίδιο αίτιο στο ίδιο αγροτεμάχιο, αλλά και η ασφαλιστική εισφορά σε αγροτεμάχια με επενδύσεις ενεργητικής προστασίας.

Διευρύνεται η περίοδος ασφαλιστικής κάλυψης λόγω της κλιματικής αλλαγής κλπ, ενώ εισάγονται νέα ζημιογόνα αίτια προαιρετικής ασφάλισης μεταξύ των οποίων η ακαρπία λόγω ήπιου χειμώνα και οι έμμεσες μυκητολογικές ζημίες λόγω εκτεταμένων βροχοπτώσεων και υψηλής υγρασίας. Οι επιλογές της προαιρετικής ασφάλισης θα συγχρηματοδοτούνται από τους ευρωπαϊκούς πόρους. Η ασφάλιση θα ενισχύεται με 45 εκατ. ευρώ ετησίως από το ΠΑΑ.

Καλύπτεται επίσης, το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, ενώ με στόχο τη διαφάνεια, ταχύτητα, αξιοπιστία και αντικειμενικότητα στις αποζημιώσεις μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημιουργείται Πληροφοριακό Σύστημα Αποζημιώσεων (ΠΣΑ) και εξοπλίζοντας τους εκτιμητές με φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (tablets, laptops)  για άμεση επικοινωνία με το ΠΣΑ και ηλεκτρονική καταγραφή της εκτίμησης.

Σε ποιες ανάγκες απαντά η μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ

Ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει σήμερα ένα νέο μείγμα προκλήσεων σε σχέση με την κλιματική κρίση και τις καταστροφικές επιπτώσεις της όσο και με θέματα που εκπηγάζουν απ΄ την υγεία του εδάφους.

«Απέναντι στη νέα αυτή πραγματικότητα ο ΕΛΓΑ σήμερα αντιμετωπίζει σημαντική μείωση του ανθρώπινου δυναμικού, υποβαθμισμένες τεχνολογικές και ψηφιακές υποδομές και ένα μη βιώσιμο λειτουργικό και οικονομικό μοντέλο με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες και στην δυνατότητα του οργανισμού να παρακολουθεί και να αντανακλά τις πραγματικές ανάγκες των αγροτών σε σχέση με την διαρκή αύξηση της συχνότητας και έντασης κινδύνων», επισημαίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα.

Οι βασικοί στόχοι

Βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης είναι:

  • Οικονομική και λειτουργική εξυγίανση και βιωσιμότητα
  • Ψηφιοποίηση και πιστοποίηση των εκτιμητικών διαδικασιών
  • Προσαρμογή στην κλιματική κρίση και σε νέα ζημιογόνα αίτια με νέα προγράμματα καλύψεων
  • Επιτάχυνση της εκτιμητικής διαδικασίας και της καταβολής των αποζημιώσεων
  • Ασφαλιστικός εκσυγχρονισμός με κάλυψη ιχθυοκαλλιεργειών, των θερμοκηπίων (σε επίπεδο εγκαταστάσεων) και ζωικής παραγωγής (αναφορικά με την πτηνοτροφία και την χοιροτροφία)
  • Κατάργηση του ανώτατου ποσοστού αποζημίωσης καλύπτοντας το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας και κατάργηση της αφαίρεσης κατά 12% του ποσοστού εκτίμησης της ζημιάς
  • Τροποποίηση του ανώτατου ποσού αποζημίωσης και κατάργηση του στην περίπτωση «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
  • Κατάργηση της δυνατότητας επιλογής από τους ασφαλισμένους, αύξησης ή μείωσης των ασφαλίστρων κατά 20%
  • Μείωση της αποζημίωσης στην περίπτωση συνεχόμενων ζημιών και στις περιπτώσεις όταν δεν εφαρμόζονται οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές.
  • Μείωση συντελεστών ασφάλισης για μια 5ετία (80-60-40-20-0) στους νέους γεωργούς
  • Μείωση του ασφαλίστρου στην περίπτωση ύπαρξης ενεργητικών μέσων προστασίας

Ψηφιακός εκσυγχρονισμός

Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ εξασφαλίζει την διάφανη, δίκαιη, αποτελεσματικότερη και ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων, μέσα από την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής για την εκτιμητική διαδικασία, αξιοποιώντας την υπάρχουσα βάση δεδομένων του ΕΛΓΑ σε συνδυασμό με πρόσθετη γεωχωρική πληροφορία, και διαλειτουργώντας με άλλους φορείς του Δημοσίου (ΥπΑΑΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ, κ.α.).

πηγή in.gr