Το μήνυμα για την επέτειο της  Κήρυξης της Επανάστασης στη Χαλκιδική 17 Μαΐου 1821 από τον βουλευτή Χαλκιδικής Ιωάννη Γιώργο:


Σήμερα 17 Μαΐου 2024, γιορτάζουμε με λαμπρότητα στον Πολύγυρο
, την πρωτεύουσα του Νομού μας, την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυγύρου που έλαβε χώρα στις 17 Μαΐου 1821, η οποία σηματοδότησε την Κήρυξη της Επανάστασης στη Χαλκιδική εναντίον των Οθωμανών.

Από τον Πολύγυρο άναψε η πυρκαγιά της επανάστασης και οι φλόγες της πυρπόλησαν γρήγορα ολόκληρη τη Χαλκιδική. Ακολούθησε η μάχη των Βασιλικών και η θυσία του Καπετάν Χάψα και των παλικαριών του στις 1013 Ιουνίου 1821. Στη συνέχεια ακολουθεί ο «Χαλασμός» της Κασσάνδρας στις 14 Νοεμβρίου 1821 και η επανάσταση στη Χαλκιδική λήγει οριστικά με την παράδοση του Αγίου Όρους, τον Ιανουάριο του 1822.

Η προσφορά της εξέγερσης της Χαλκιδικής στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 υπήρξε σημαντική. Οι Μακεδόνες επαναστάτες και οι χίλιοι και πλέον μοναχοί του Αγίου Όρους που πήραν τα όπλα επί έξι περίπου μήνες απασχόλησαν μεγάλο αριθμό τουρκικών δυνάμεων. Έτσι δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για να εδραιωθεί η Επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.

Οι Χαλκιδικιώτες πρόγονοί μας πολέμησαν με γενναιότητα, ομοψυχία και πάθος για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας αψηφώντας κάθε κίνδυνο. Οι αδελφοί Παπαγεωργάκη, ο Καπετάν Χάψας, ο Εμμανουήλ Παπάς, οι αγιορείτες μοναχοί, αλλά και όλοι οι κάτοικοι του τόπου μας, αποτελούν για εμάς δείκτη πορείας, μας εμπνέουν για τις δικές μας μάχες, τους δικούς μας αγώνες που πρέπει να δίνουμε καθημερινά υπερασπιζόμενοι αταλάντευτα την Πατρίδα, τον Λαό μας, το Έθνος μας, τα Ιδανικά και τις Πανανθρώπινες Αξίες.

Με Τιμή στους προγόνους μας,

Ιωάννης Γιώργος

Βουλευτής Χαλκιδικής