Τον “Ανεμόμυλο της Ορμύλιας” θα παρουσιάσουν σήμερα οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Ορμύλιας στο πολιτιστικό κέντρο της περιοχής.

Πρόκειται στην ουσία για την ανακατασκευή του ήδη υπάρχοντος ανεμόμυλου με κλίμακα 1 προς 26. Ο ανεμόμυλος έχει μέσα μυλόπετρα και ανέμη ενώ τα γρανάζια πολλαπλασιάζουν την κίνηση της ανέμης με έναν παράγοντα 5.

Οι μαθητές προτείνουν να βγει από την αχρηστία ο ανεμόμυλος της Ορμύλιας, ο οποίος χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα, και να λειτουργήσει είτε ως μουσείο ελιάς ελαιολάδου είτε ως κάποιο εκθετήριο ή δημοτικό αναψυκτήριο.

To project παρουσιάστηκε από τα παιδιά της 1ης και της 2ης τάξης του λυκείου στο 3ο διεθνές μαθητικό συνέδριο της Πράγας και πραγματικά κέρδισε τις εντυπώσεις! Μάλιστα οι διοργανωτές πρότειναν την συμμετοχή του σχολείου στο συνέδριο Scientix STEM Discovery Campaign 2024!

Σύμφωνα με τον επιβέποντα εκπαιδευτικό, Στεργιούδη Ιωακείμ,ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα και χρειάστηκαν πολλές ώρες δουλειάς από όλη την ομάδα. “Στο συνέδριο της Πράγας παρουσιάστηκε η λειτουργική χρήση του ανεμόμυλου.  Προϋπόθεση για την συμμετοχή ήταν η πρόταση των παιδιών να βασίζεται πάνω σε τρεις άξονες: την περιβαλλοντική συνείδηση, την πολιτιστική κληρονομιά και φυσικά την επιστημονική θεμελίωση, στοιχεία πάνω στα οποία δούλεψαν οι μαθητές. Σήμερα παρουσιάζεται αυτή η καλή πρακτική που προτείνεται. Πρόκειται για μία αξιέπαινη προσπάθεια και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά.” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Στεργιούδης.

Στο εγχείρημα συμμετείχαν 20 μαθητές του γενικού λυκείου της Ορμύλιας, ο φυσικός Στεργιούδης Ιωακείμ και ο διευθυντής του σχολείου Κωνσταντίνος Μεριβάνης.

Το project παρουσιάζεται σήμερα στις 20.00μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο.