Με ένα δείπνο στο Clochard με τη σύζυγό του Μαρέβα ολοκλήρωσε χτες βράδυ την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αναχώρησε για τη δυτική Μακεδονία.

Ήταν το τέλος μιας μακράς και κουραστικής ημέρας που ξεκίνησε σε ότι αφορά στο επίσημο πρόγραμμα το πρωί στις 10 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ. Θύμιζε μάλιστα ημέρες ΔΕΘ με τον πρωθυπουργό να πραγματοποιεί 4 επισκέψεις σε δράσεις και σημεία της κυβερνητικής πολιτικής (Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο για τη μελέτη για τις επεκτάσεις του μετρό, αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ για τα ηλεκτρικά λεωφορεία, Πολεμικό Μουσείο και Βέλος) και είχε δύο συναντήσεις (με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη), ενώ το βράδυ μίλησε στη Γεν. Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Η ομιλία του στους Εξαγωγείς είχε έντονο χρώμα ΔΕΘ. Κράτησε σχεδόν μια ώρα και είχε αναφορές σε όλα τα ζητήματα. Ξεκινώντας από την πορεία της οικονομίας και των εξαγωγών, συνεχίζοντας στα μακεδονικά προϊόντα, την εξωτερική πολιτική και τα έργα της Θεσσαλονίκης και καταλήγοντας στη σημασία της κάλπης των ευρωεκλογών.

Από την περιοδεία ξεχώρισε το βλέμμα που έριξε στη θεματολογία που ευαισθητοποιεί το λεγόμενο δεξιό ακροατήριο. Τόσο η επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο και το Βέλος που με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού θα μείνει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη όσο και η επίσκεψη στο νέο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο, αλλά και η αναφορά του στο ζήτημα του σήματος των μακεδονικών προϊόντων («Αποτελεί στην παρούσα συγκυρία ένα πολύ ισχυρό μέσο εμπορικής διπλωματίας» είπε χαρακτηριστικά) έβλεπαν προς την κατεύθυνση των αναποφάσιστων παραδοσιακών ψηφοφόρων ενόψει ευρωεκλογών. Το ίδιο και η αναφορά του ότι «δεν είναι η ώρα για αποχή, αδράνεια και ψήφους δήθεν διαμαρτυρίας.»

Φυσικά στη χτεσινή παρουσία του στη Θεσσαλονίκη υπήρχε και το πιο κεντρώο βλέμμα. Αυτό εξυπηρετούσε η επίσκεψη στον προερχόμενο από έναν άλλο πολιτικό χώρο από τη ΝΔ δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδη, με τον οποίο επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η καλή συνεργασία, αλλά και η καλή χημεία που έχει δημιουργηθεί.

Ένα μεγάλο κομμάτι της παρουσίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη αφορούσε και αυτό που λέγεται «έργα της πόλης». Εδώ είναι που έχει στρέψει την προσοχή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας μια μεγάλη προσπάθεια σε όλη τη διάρκεια της πενταετίας της διακυβέρνησης να ολοκληρωθούν παλιές εκκρεμότητες της πόλης, όπως είναι το μετρό, αλλά και να ανοίξει μια νέα ατζέντα έργων στην πόλη. Το flyover, το ΤhessINTEC, για το οποίο έκανε ειδική αναφορά χτες, το πρότζεκτ της ανάπλασης της ΔΕΘ που προχωρά, αλλά και η επιχείρηση «Παλατάκι» στην Καλαμαριά, όπου ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει δουλειά η Βουλή, καθώς το Παλατάκι θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του και θα γίνει ένα είδος έδρας της Βουλής στη Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα χώρος όπου θα φιλοξενούνται δραστηριότητες.

Φυσικά οι αναφορές στην επιτυχία του ΠΑΟΚ δεν έλλειψαν και ήταν σχεδόν σε κάθε χτεσινή δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού. Μάλιστα η συνάντησή του με τον Ραζβάν Λουτσέσκου έδωσε και εικόνα στην προσέγγιση των δύο. Το τετ-α-τετ έγινε στην «7 Θάλασσες», όπου ο πρωθυπουργός έφαγε το μεσημέρι με τη σύζυγό του, ήταν σύντομο και κύλησε σε πολύ φιλικό κλίμα. Με τον πρωθυπουργό να μην κρύβει ότι ο Ρουμάνος προπονητής του ΠΑΟΚ τού φάνηκε ιδιαίτερα συμπαθής και ο Λουτσέσκου να χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό γουρλή, καθώς ήρθε στην πόλη λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ, ενώ το είχε προβλέψει κιόλας.

Πάντως ο πρωθυπουργός κρατώντας τις συλλογικές ισορροπίες στην πόλη ευχήθηκε και σε αυτούς που τους Θεσσαλονικείς που δε χάρηκαν από το τρόπαιο του ΠΑΟΚ , δηλαδή στους φιλάθλους του Άρη, να στεφθούν το Σάββατο κυπελλούχοι, κάνοντας πραγματικότητα μια μεγάλη διπλή επιτυχία για τη Θεσσαλονίκη.

Η επόμενη άνοδος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 5 Ιουνίου όταν και θα μιλήσει στην προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ που θα γίνει στο λιμάνι.

makthes.gr