Σοβαρές καταγγελίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την ποιότητα του φαγητού που προετοίμαζε εργοστάσιο για μαθητές στη Λαμία, λίγες ημέρες μετά τη μαζική τροφική δηλητηρίαση.

Σημειώνεται πως, μετά από σχετικό έλεγχο του ΕΟΔΥ στα δείγματα που εστάλησαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία, απομονώθηκε σταφυλόκοκκος που παράγει τοξίνη σε δέκα δείγματα φαγητού, συνεπώς η έξαρση κρουσμάτων οφείλεται σε τοξίνη του παράγει ο σταφυλόκοκκος.

Επισημαίνεται πως η εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση των δειγμάτων συνεχίζεται, ενώ τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας, σημείωσε πως ο ΕΟΔΥ έχει «την άμεση εποπτεία για τα γεύματα και κάποιες αναλύσεις που έχουν δρομολογηθεί», προσθέτοντας ότι «περιμένουμε τα αποτελέσματα».

Η εκπομπή Live News του MEGA δημοσίευσεσχετικές φωτογραφίες που έχουν ληφθεί πριν από μερικούς μήνες και δείχνουν ακατάλληλα τρόφιμα.

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται στην καταγγελία, διακρίνεται κάμπια σε γεύμα με μπρόκολο, άψητο μπιφτέκι με κομμάτι πάγο, ένα σάπιο μήλο αλλά και ένα κομμάτι από φτερό κότας σε μερίδα κοτόπουλο.

«Υπήρξαν αστοχίες σε πολλά γεύματα των παιδιών μας, γενικά δεν ήμασταν ικανοποιημένοι. Εντοπίστηκε πάγος σε μπιφτέκι, κάμπια σε κουνουπίδι… Τα προβλήματα σε συνολικό επίπεδο ήταν πολλά» καταγγέλλει μητέρα παιδιού, όπως και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων σχολείου.

Υπενθυμίζεται πως, την περασμένη Πέμπτη, 16 Μαϊου, οι μαθητές έφαγαν σχολικά γεύματα και από το απόγευμα άρχισαν να παρουσιάζουν εμετούς και διάρροιες. Πρόκειται για δεκάδες μαθητές από τουλάχιστον δύο σχολεία της πόλης της Λαμίας και άλλα δύο περιφερειακά σχολεία. Οταν οι γονείς απευθύνθηκαν στους παιδιάτρους, τούς παρέπεμψαν στο νοσοκομείο της Λαμίας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται για χορήγηση φαγητού μέσω προγράμματος σε δημοτικά σχολεία και η υπόθεση παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη.

Λαμία: Η φωτιά στο εργοστάσιο και ο έλεγχος των Αρχών

Μετά τις εξελίξεις αυτές, σημειώνεται πως το βράδυ της Κυριακής ξέσπασε φωτιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας, στη ΒΙΠΕ Λαμίας, που είχε ετοιμάσει τα σχολικά γεύματα από τα οποία προκλήθηκε μαζική τροφική δηλητηρίαση.

Μάλιστα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, απέστειλε στη Διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας την παραγγελία για τη διενέργεια έρευνας για τα αίτια της φωτιάς. «Παρακαλούμε να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, κατέστρεψε την Κυριακή 19-5-2024 ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτση» στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του  συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής  τροφικής δηλητηρίασης» αναγράφεται στην παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Την ίδια στιγμή, με εντολή του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος εστάλη στη Λαμία κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ώστε από κοινού με το τοπικό ανακριτικό τμήμα να διερευνήσουν τα αίτια για αίτια της φωτιάς, και αν πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας, ανέφερε ότι ο έλεγχος είχε προγραμματιστεί για χθες, ενώ κλιμάκιο του ΕΦΕΤ είχε πάει και το Σάββατο στη Λαμία, που όμως η γραμμή παραγωγής ήταν κλειστή αφού δεν λειτουργούσαν τα σχολεία.

«Εμείς μετά από την ενημέρωση που είχαμε και από τον ΕΟΔΥ, αυτό έγινε βέβαια την προηγούμενη εβδομάδα, την Παρασκευή, πήγαμε το Σάββατο στην επιχείρηση όταν ήταν εν ενεργεία. Απλά η γραμμή παραγωγής η οποία έχει να κάνει με τα γεύματα για τα σχολεία, δεν λειτουργούσε γιατί τα Σαββατοκύριακα τα σχολεία δεν λειτουργούν. Επομένως, είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε έναν έλεγχο αρχές αυτής της εβδομάδας για να βλέπαμε και αυτή την πορεία, πώς εξελίσσεται, πώς λειτουργεί.

Ο έλεγχος αυτός, θα γίνει, προφανώς καθ’ ολοκληρία δεν μπορεί να γίνει πια. Την Τρίτη θα πάμε όμως, γιατί υπήρχαν κάποιες πληροφορίες που μας λένε ότι εν μέρει θα μπορούσε να ξαναλειτουργήσει και επειδή δεν έχουμε εικόνα δεν πήγαμε σήμερα, θα πάμε την Τρίτη να έχουμε και μια εικόνα και εμείς από την επιχείρηση, δηλαδή τι έχει καταστραφεί, τι έχει μείνει όρθιο και τι αν μπορεί να σωθεί κάτι και που μπορούμε να εμπλακούμε και εμείς.

Επομένως την Τρίτη έχουμε οργανώσει έναν επιτόπιο έλεγχο, ότι βέβαια μπορούμε να κάνουμε, όπως επίσης να πάμε και σε δύο σχολεία και σε μια άλλη επιχείρηση που κάνει κιμά, η οποία τροφοδοτούσε την επιχείρηση του κέτερινγκ. Έχουμε δηλαδή ακόμα πορεία για να έχουμε μια συνολική εικόνα».

Στο ερώτημα αν μπορεί να είναι μια τυχαία φωτιά, μια τυχαία πυρκαγιά, απάντησε: «Δεν μπορώ να το κρίνω αυτό. Νομίζω είναι πλέον στην αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Την άμεση εποπτεία για τα γεύματα και κάποιες αναλύσεις που έχουν έχουν δρομολογηθεί. Την έχει ο ΕΟΔΥ, έχει συλλέξει κάποια γεύματα που είχαν μείνει, τα έχει στείλει σε αναλύσεις, οπότε περιμένουμε και εμείς τα αποτελέσματα.

Απλά αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι είχαμε πάει πριν από περίπου ένα χρόνο να ελέγξουμε αυτή την εταιρεία, η οποία την είχαμε δει ότι είναι μια αξιοπρεπής εταιρεία. Είχαμε κάνει και κάποιες συστάσεις για το τι θα μπορούσε να βελτιώσει.

Σε μία κατεύθυνση προτείνετε να τηρούνται οι θερμοκρασίες και πολύ περισσότερο να ελέγχονται οι θερμοκρασίες όταν παραδίδονται τα γεύματα με thermobox στα σχολεία. Αυτές ήταν οι συστάσεις δηλαδή που είχαμε πει, δεν ήταν δηλαδή μια εταιρεία, η εικόνα που είχαμε τότε τουλάχιστον, ότι είναι μια προβληματική. Τώρα βέβαια, από τότε μέχρι τώρα είναι ένας χρόνος».

news247