Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους συμμετέχει στην ετήσια δράση του ΥΠ.ΠΟ. με τις παρακάτω εκδηλώσεις:
– Πέμπτη 23 Μαΐου 2024: Διάλεξη/Workshop με τίτλο: «Κλιματική αλλαγή και Πολιτιστική Κληρονομιά». Με προσκεκλημένους τους κ.κ. Ιωάννη Γήτα και Δημήτρη Σταυρακούδη, Καθηγητές στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος-ΑΠΘ, και Συλλόγους της περιοχής για την Προστασία του Φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου Νέας Προποντίδας, θα συζητήσουμε τις προκλήσεις και τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στο φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον. Σκοπός της συνάντησης είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων της περιοχής σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού – μνημειακού πλούτου της ευρύτερης περιοχής.
– Παρασκευή 24 Μαΐου 2024. Εκπαιδευτική περιήγηση και δράση με θέμα την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι μικροί/ές μαθητές/ριες του Δημοτικού Σχολείου Ν. Συλλάτων Χαλκιδικής θα περιηγηθούν στα κτίρια του Μετοχιακού Συγκροτήματος των Ν. Φλογητών και θα αναλάβουν δράση για την προστασία τους! Μέσα από φύλλα δραστηριοτήτων θα διερευνήσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον, θα συζητήσουμε τους πολλαπλούς κινδύνους, όπως δασικών πυρκαγιών και πλημμύρας, που απειλούν τα μνημεία και τις αρχαιότητες και θα δημιουργήσουμε σχέδια δράσης για την ενημέρωση όλων των κατοίκων της περιοχής.
Τις δράσεις θα πλαισιώσουν με ερωτηματολόγια και οργάνωση θεματικών συζητήσεων, οι ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος – ΑΠΘ και του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΑΠΘ «Σημειωτική, Επικοινωνία και Πολιτισμός».