Μια πρώτη επαφή με την έννοια της φιλοξενίας και της σημασίας που έχει η τουριστική ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία και απασχόληση, είχαν οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σημάντρων του Δήμου Νέας Προποντίδας, την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024.

Η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος οργάνωσαν εκπαιδευτική εκδρομή σε συνεργασία με τη Διευθύντρια  του Δημοτικού Σχολείου Σημάντρων κα Καραπυλάφη και την εκπαιδευτικό της τάξης κα Μουστάκα, στο πλαίσιο του εργαστηρίου δεξιοτήτων του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος του ΞΕΕ «Φιλοξενία ΜΟΥ», το οποίο υλοποιείται σε όλη τη χώρα με την υποστήριξη των Υπουργείων Παιδείας και Τουρισμού. 

Ο Διευθυντής και οι εργαζόμενοι μιας σύγχρονης και ανακαινισμένης ξενοδοχειακής μονάδας στην καρδιά της Χαλκιδικής, ξενάγησαν τα παιδιά στη ρεσεψιόν, τα δωμάτια, τους χώρους εστίασης και παρασκευής φαγητού, στις πισίνες, στο γυμναστήριο και σε ολόκληρη την επιχείρηση.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν από κοντά για τις ειδικότητες και τον τρόπο λειτουργίας ενός ξενοδοχείου. Οι εξειδικευμένοι παιδαγωγοί ανέδειξαν αξίες, όπως η συμπερίληψη, η συνεργατικότητα, η ευθύνη, η οικολογική συνείδηση και ο εθελοντισμός, με σεβασμό στον συνάνθρωπο, τον επισκέπτη, τον συνάδελφο. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για την ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνεται και τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα από το μάθημα φιλοξενίας.  

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής και Μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γρηγόρης Τάσιος δήλωσε:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι νέες γενιές της Χαλκιδικής γνωρίζουν τον κλάδο της φιλοξενίας από την τάξη στην… πράξη. Χάρις στο πρόγραμμα «Φιλοξενία ΜΟΥ» τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το φυσικό αντικείμενο δουλειάς στον ξενοδοχειακό κλάδο. Είμαστε βέβαιοι ότι οι επόμενοι πρεσβευτές της χώρας μας θα συνεχίσουν με καινοτομίες και φρέσκες ιδέες την παράδοση του τόπου μας, με ακόμα πιο ανοιχτούς ορίζοντες. Ο Τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και ο ξενοδοχειακός κλάδος συνεισφέρει τα μέγιστα στο ΑΕΠ της χώρας και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Μας λείπουν άρτια καταρτισμένα στελέχη στον κλάδο της φιλοξενίας και είμαστε αποφασισμένοι να συντονίσουμε τις ενέργειές μας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με τη συνέχεια της δράσης και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για το επόμενο σχολικό έτος. Είμαστε δίπλα στα παιδιά ώστε να ενισχύσουμε το ισχυρό μας πλεονέκτημα, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον».