Kατά προτεραιότητα θα εισπράξουν τις επιστροφές ΦΠΑ οι φορολογούμενοι, που δεν έχουν υποπέσει σε σοβαρές φορολογικές παραβάσεις στο παρελθόν και παράλληλα, δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η επιτάχυνση των επιστροφών φόρων, δρομολογείται μέσω ενός «ολοκληρωμένου και αυτοματοποιημένου συστήματος επιστροφών φόρων», με χρήση διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις επιστροφής και περιορίζοντας την ανθρώπινη παρέμβαση.

Ειδικότερα, για φέτος, οι επιστροφές φόρων θα ανέλθουν σε 6,59 δισ. ευρώ, ενώ οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει η ΑΑΔΕ προβλέπουν τα ακόλουθα:

-Τη διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%.
-Την αξιολόγηση αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ αυτοματοποιημένα σε περιοδική βάση.
-Την αξιοποίηση «Χρυσής Λίστας» δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ.
-Τη σταδιακή, ανά έτος, μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης των αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ.
-Την άμεση επιστροφή φόρων σε ποσοστό άνω του 95% για όλες τις φορολογίες.
-Τη διενέργεια τουλάχιστον 4.000 ελέγχων στις επιστροφές φόρων.

Στη λίστα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις οι οποίες:

Έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και τα ποσά ΦΠΑ που τους επιστράφηκαν τελικά δεν είχαν απόκλιση μεγαλύτερη από 5% σε σχέση με -τα ποσά που αιτούνταν
-Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές ή τελωνειακές παραβάσεις
-Δεν έχουν χαρακτηριστεί ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη ενδοκοινοτικών συναλλαγών μετά την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.
-Όσοι περνούν τις πύλες της λευκής λίστας θα μπορούν να προσδοκούν άμεση πίστωση των επιστροφών ΦΠΑ στον τραπεζικό τους λογαριασμό αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος.

Η αυτοματοποιημένη διαδικασία ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων.

Με το νέο ψηφιακό σύστημα περιορίζεται η ανθρώπινη παρέμβαση και αίρονται οι καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ που αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς που διψά για ρευστότητα.