Με ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να εξετάσει ο δήμος Πολυγύρου την “καταγγελία” της Α.Φ., η οποία υποστηρίζει στο XalkidikiPolitiki ότι δέχτηκε απρεπή, απαράδεκτη και άκρως χειριστική συμπεριφορά από υπάλληλο του δήμου Πολυγύρου, όταν χρειάστηκε να πάει στο δημαρχείο της πρωτεύουσας για να δώσει συνέντευξη για τη θέση ΠΕ (υπάλληλος γραφείου) στον δήμο Πολυγύρου.

Το χρονικό της υπόθεσης, ο υπάλληλος προϊστάμενος και οι ανάρμοστες ερωτήσεις

Ο δήμος Πολυγύρου προκήρυξε θέσεις εργασίας ΥΕ, ΔΕ και ΠΕ μέσω του επιδοτούμενου προγράμματος ΔΥΠΑ για ηλικίες  άνω των 55 και η ενδιαφερόμενη Α.Φ. -ύστερα από την τακτοποίηση του φακέλου της από τη ΔΥΠΑ και την αποστολή των απαραίτητων δικαιολογητικών- μετέβη στο δημαρχείο του Πολυγύρου για να περάσει από συνέντευξη εργασίας  για τη θέση ΠΕ που επιθυμούσε.   Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Α.Φ. στο XalkidikiPolitiki η επιτροπή για τις προσλήψεις αποτελούνταν από τρία (3) άτομα υπαλλήλους, ένας εκ των οποίων ξεκίνησε να τις κάνει ευαίσθητες-προσωπικές ερωτήσεις, αφήνοντας διαρκώς υπονοούμενα και φέρνοντας την υποψήφια εργαζόμενη σε πολύ δυσάρεστη θέση.

«Υπάρχει άτομο στην οικογένειά σου που χρήζει βοήθειας, με αποτέλεσμα να ζητάς άδειες;», της λέει ο υπάλληλος, πλέον προϊστάμενος του τμήματος Διαφάνειας, Επικοινωνίας και Διοικητικής Βοήθειας Γ.Δ.

Και συνεχίζει ο Γ.Δ. λέγοντας της χαρακτηριστικά: «Είστε ευγενικός άνθρωπος, έχετε τρόπος ορθής συμπεριφοράς;» με την γυναίκα να χάνει πάσα ιδέα για τον τρόπο που αξιολογούν έναν υποψήφιο εργαζόμενο, χωρίς κανένα ίχνος σεβασμού και ουσιαστικών ερωτήσεων που θα παρέπεμπαν στην πρόσληψη της, και παραβιάζοντας μάλιστα τον γενικό κανονισμό για την προστασία των δεδομένων.

Η ίδια γνωστοποίησε μάλιστα ότι η θέση παρέμεινε κενή με το 75% του μισθού να καλύπτεται από τη ΔΥΠΑ, αφήνοντας αιχμές και σχόλια για το «πως ένας dj, πρώην υπάλληλος ραδιοφώνου, εξελίχθηκε με τη σημερινή δημοτική αρχή σε προϊστάμενο υπηρεσίας και πως είναι δυνατόν ένας τέτοιος άνθρωπος, με τα εν λόγω προσόντα να βρίσκεται σε τέτοιες βαρυσήμαντες θέσεις ευθύνης που ορίζουν το μέλλον και την καριέρα των ανθρώπων που έχουν δικαίωμα στην εργασία, όταν ίδιος μάλιστα δεν έχει ουδεμία σχέση με το γνωστικό αντικείμενο και την εργασιακή εμπειρία της θέσης».

Και κατέληξε αφήνοντας τροφή για σκέψη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η διαφάνεια της νέας δημοτικής αρχής ας ξεκινήσει από τους ίδιους τους υπάλληλους που κατέχουν θέσεις με άσχετα προσόντα και αξιολογούν προσωπικό».

Τι υποστηρίζει ο υπάλληλος

Ο υπάλληλος του δήμου Πολυγύρου Γ.Δ. μιλώντας στο XalkidikiPolitiki αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι συνεντεύξεις αυτές αφορούν το πρόγραμμα 55 και άνω και συμμετέχουν 3 υπάλληλοι του δήμου Πολυγύρου. Οι ερωτήσεις, οι οποίες είναι και καταγεγραμμένες έγιναν ίδιες σε όλους τους συνεντευξιαζόμενους. Μια από τις ερωτήσεις που έγιναν και πιθανότατα θα μπορούσε να συνδεθεί με τα προσωπικά δεδομένα είναι αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας για παράδειγμα, του υποψηφίου υπαλλήλου ή κάποιου συγγενικού προσώπου του και το οποίο στην πορεία δεν θα του επέτρεπε να έρχεται κανονικά στο γραφείο. Είμαι αρκετά ενημερωμένος όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα, δουλεύω στο κομμάτι αυτό από τα 18 και σε καμία περίπτωση δεν ζητήθηκε να πει ποιο είναι το πρόβλημα που έχει, αλλά να πει εάν υπάρχει τέτοιο κώλυμα που θα την ανάγκαζε να λείπει αργότερα, εφόσον έπαιρνε την θέση (σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα) από το εργασιακό της περιβάλλον», ξεκαθαρίζει ο ίδιος φέρνοντας μάλιστα και παράδειγμα άλλους υποψήφιους οι οποίοι γνωστοποίησαν πρόβλημα στον οικογενειακό τους χώρο και ζήτησαν να λείπουν 3 ώρες την ημέρα, πράγμα το οποίο κατά τον κ. Γ. Δ. δεν θα μπορούσε να καταστεί εφικτό, μιας και το ωράριο εργασίας από τον ΟΑΕΔ ορίζεται στις 8 ώρες.