Αυξάνεται συνεχώς η λίστα με ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα στη Χαλκιδική που αλλάζουν χέρια, καθώς τον τελευταίο μήνα περισσότερα από 30 τουριστικά ακίνητα διατίθενται προς πώληση μέσω διαδικτυακών ιστοσελίδων αγγελιών ακινήτων με τιμές που φτάνουν τα 70 εκατ. ευρώ.

Μια τέτοια κατάσταση επικρατεί και στη Χαλκιδική, με τη φετινή τουριστική σεζόν να χαρακτηρίζεται βέβαια αισιόδοξη από τους φορείς και τους επιχειρηματίες να αναμένουν υψηλότερες επισκέψεις από το 2023. Ωστόσο, στις διαδικτυακές ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων αντικρίζουμε εκατοντάδες τουριστικά καταλύματα που αναζητούν νέο ιδιοκτήτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έχουν αναρτηθεί μέχρι στιγμής 485 τουριστικά ακίνητα, εκ των οποίων τα 32 προέκυψαν τον τελευταίο μήνα και στην εκκίνηση της καλοκαιρινής σεζόν, ενώ 155 ακίνητα το τελευταίο εξάμηνο. Η πλειοψηφία είναι τουριστικές μονάδες μικρότερης κατηγορίας, που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαν σε οικογενειακή βάση αποτελώντας ταυτοχρόνως βασικό πυλώνα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Οι τιμές πώλησης

Αναφορικά με την ζητούμενη τιμή πώλησης, η υψηλότερη φτάνει τα 70 εκατ. ευρώ, στην περιοχή Πευκοχώρι, όπου πωλείται ένα παραθαλάσσιο πεντάστερο ξενοδοχείο, 25.000 τ.μ., με 450 κλίνες. Αντιθέτως, η χαμηλότερη τιμή πώλησης στα 210.000 ευρώ αφορά τουριστικό κατάλυμα στην Ορμύλια Χαλκιδικής, 250 τ.μ. με αυτόνομα δωμάτια και έτος κατασκευής το 2000.

Ορισμένες ακόμη περιπτώσεις ξενοδοχείων που πωλούνται σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές στη Χαλκιδική είναι οι εξής:

-Ξενοδοχείο δίπλα στη θάλασσα στην Κασσάνδρα, έκτασης 7.000 τ.μ. στην τιμή των 25 εκατ. ευρώ, με πλήρως και πολυτελώς ανακαινισμένα τα κτήρια και τα 138 δωμάτια, αλλά ημιτελή ορισμένες σουίτες διαφόρων μεγεθών και ορισμένα δίκλινα δωμάτια.

-Ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Παλλήνη, έκτασης 3.500 τ.μ. πωλείται στα 10 εκατ. ευρώ με έτος κατασκευής το 1980 και πέντε κτίρια.

– Ξενοδοχείο στη Νικήτη, 2.600 τ.μ. στην τιμή των 9,5 εκατ. ευρώ με 80 δωμάτια και δυνατότητα κατασκευής επιπλέον 10.

– Ξενοδοχειακή μονάδα στην Κρυοπηγή, 10.000 τ.μ., με έτος ανακαίνισης το 2019 στα 8 εκατ. ευρώ. Αποτελείται από 4 κτήρια, με 5 ορόφους δωματίων στο δεύτερο κτίριο και 4 ορόφους στο τέταρτο, κέντρο συνεδριάσεων, γραφεία διοίκησης κτλ.

Τα πωλητήρια μέσω πλειστηριασμών

Την ίδια στιγμή, από τις εκατοντάδες μονάδες, «στο σφυρί» αναμένεται να βγουν τρεις επιχειρήσεις ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων στον νομό Χαλκιδικής.

Πιο αναλυτικά, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η πρώτη περίπτωση αφορά ξενοδοχείο, 2.918 τ.μ. στο Λάκκωμα της Νέας Καλλικράτειας. Πρόκειται για ξενοδοχειακό συγκρότημα κλασσικού τύπου, δυναμικότητας 50 κλινών με αθλητικές εγκαταστάσεις, κατάστημα και πισίνα. Αποτελείται από δύο κτίρια με την τιμή εκκίνησης να είναι 403.000 ευρώ ενώ ο πλειστηριασμός αναμένεται να ανακοινωθεί.

Στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται για ενοικιαζόμενα δωμάτια, εμβαδού 422 τ.μ.στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Ο χώρος αποτελείται από κατάστημα με υπόγειο και κτίριο τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών με υπόγειο. Η τιμή εκκίνησης είναι 251.000 ευρώ με την ημερομηνία του πλειστηριασμού να αναμένεται.

Στο σφυρί και με τιμή 209.950 ευρώ βγαίνουν στις 24 Μαΐου κι ενοικιαζόμενα δωμάτια εμβαδού 400 τ.μ. στον Ταξιάρχη. Το κτίριο αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά επίπεδα, δυο επίπεδα ορόφου και δύο επίπεδα ισογείου. Τα δύο επίπεδα ορόφου αποτελούνται από πέντε ανεξάρτητα και αυτόνομα διαμερίσματα, ενώ τα δύο ισόγεια από εφτά ανεξάρτητα και αυτόματα διαμερίσματα.

πηγή thesstoday.gr