Νέα δεδομένα στην εισαγγελική έρευνα για τη μεταφορά χωμάτων από τον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, από το μεσημέρι κιόλας της 1ης Μαρτίου 2023, την επομένη δηλαδή του δυστυχήματος, σε ιδιωτικό οικόπεδο στα «Πηγάδια» του Ευαγγελισμού του Δήμου Τεμπών, δημιουργούν τα ευρήματα στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Στην έκθεση της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Αναλύσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., που διαβιβάστηκε στον εφέτη ανακριτή, Σωτ. Μπακαΐμη, μεταξύ άλλων σημειώνεται –σύμφωνα με πληροφορίες της «E» ότι από την ανάλυση DNA προσδιορίστηκε γενετικός τύπος που ταυτίστηκε με τον γενετικό τύπο ηλικιωμένου επιβάτη θύματος της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Το βιολογικό υλικό ταυτοποιήθηκε σε θραύσμα (τμήμα) οστού ανθρώπου που περισυλλέγη όταν εντοπίστηκε κατά τη διαλογή ευρημάτων από «κόσκινο» μετά την έρευνα στα χώματα που μεταφέρθηκαν στα «Πηγάδια» και όχι -κατά μία εκδοχή που εξετάζεται από την έρευνα των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων. Διευκρινίζεται πως τρία ακόμα οστά που εντοπίστηκαν επίσης κατά τη διαλογή χωμάτων θα εξεταστούν άμεσα από ειδικό (ανθρωπολόγο), αφού -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν φαίνεται να είναι οστά ανθρώπων.

Μετά τον εντοπισμό συντριμμιών, ο εντοπισμός τμήματος οστού επιβάτη θύματος, δημιουργεί νέα δεδομένα στην έρευνα, καθώς καταρρίπτει τον αρχικό ισχυρισμό, ότι τα χώματα που μεταφέρθηκαν στο ιδιωτικό οικόπεδο προήλθαν μόνο από τη διαμόρφωση χώρου σε όμορο εγκαταλελειμμένο αγρό, προκειμένου να επιχειρήσουν γερανοί και δεν προήλθαν από τον τόπο της τραγωδίας. Διευκρινίζεται πως οι συγκεκριμένοι χωμάτινοι όγκοι άρχισαν να μεταφέρονται από το μεσημέρι της επομένης της τραγωδίας, δηλαδή την 1η Μαρτίου 2023 έως και τις 2 Μαρτίου 2023, και δεν αφορούν την πολυσυζητημένη διαμόρφωση («μπάζωμα») του τόπου του δυστυχήματος, εργασίες που ακολούθησαν μετά από μερικές ημέρες με το πέρας δηλαδή των ερευνών των σωστικών συνεργείων, καθώς εκείνοι οι χωμάτινοι όγκοι -όπως και τα συντρίμμια των αμαξοστοιχιών της Hellenic Train-, συνοδεία περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ., μεταφέρθηκαν στο Κουλούρι, όπου και φυλάσσονται έκτοτε.

ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

Υπενθυμίζεται πως, έπειτα από παραγγελία της Αντεισαγγελέως Εφετών Λάρισας, η Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών διενεργεί κατεπείγουσα έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί ποιος υπηρεσιακός παράγοντας είναι αυτός που έδωσε εντολή, από την 1η Μαρτίου 2023, να μεταφερθούν με φορτηγά μεγάλες ποσότητες χωμάτινων όγκων από τον τόπο του δυστυχήματος στα «Πηγάδια» του Ευαγγελισμού του Δήμου Τεμπών και ειδικότερα στο ιδιωτικό οικόπεδο Λαρισαίου ιδιοκτήτη χωματουργικών μηχανημάτων.

Ο οποίος κλήθηκε από τα ξημερώματα του δυστυχήματος να συνδράμει στο έργο των σωστικών συνεργείων και ειδικότερα να διαμορφώσει χώρο στον διπλανό αγρό προκειμένου να επιχειρήσουν ανυψωτικά μηχανήματα (γερανοί).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «E», στο πλαίσιο της έρευνας της Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας κλήθηκαν ήδη και κατέθεσαν ως μάρτυρες αρκετοί αξιωματικοί διαφόρων Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας όπως και υπηρετούντες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας, όπως κατέθεσαν και στελέχη της εταιρείας με τα χωματουργικά μηχανήματα.

Η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και στο πλαίσιο αυτό, όπως ζητήθηκε από την Αντεισαγγελέα, ονομαστικοί κατάλογοι υπηρεσιών και αξιωματικών που βρέθηκαν στο τόπο του δυστυχήματος στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και της Π.Υ., έτσι ζητήθηκε ονομαστικός κατάλογος και από την Πολιτική Προστασία. Η έρευνα εκτιμάται ότι θα περαιωθεί σύντομα για να διαβιβασθεί στην παραγγέλουσα Αντεισαγγελέα Εφετών, όπου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο τυχόν άσκησης διώξεων και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διαβίβασής της στη συνέχεια στον Εφέτη Ανακριτή.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία