To βλέμμα του και στην τουριστική Χαλκιδική, ρίχνει το αμερικανικό fund ΗIG Capital, που επενδύει στην Ελλάδα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ στα logistics, αφού έχει εξαγοράσει πλειοψηφικό πακέτο της ΜΑΚΙΟΣ και κέντρο αποθηκεύσεων στη ΒΙΠΕ Σίνδου, θα εξετάσει και την αναμενόμενη παραχώρηση του πρώην στρ. Γκόνου. Στόχος, μετά την τοποθέτηση σε Σερβία και Ουγγαρία, η επέκταση στην Κεντρική Ευρώπη, έχοντας ισχυρή βάση και στη Θεσσαλονίκη.

Τις εξελίξεις στις επενδυτικές κινήσεις της HIG Capital στην Ελλάδα, σε Φιλοξενία και Logistics ,παρουσίασαν από τη Ρόδο και από τα 5άστερα Elissa και Helea, oι: Κωνσταντίνος Μπήτρος, διαχειριστής των επενδύσεων του αμερικανικού fund στην Ελλάδα και διευθύνων σύμβουλος της Inventio, εταιρείας που είναι operating partner της HIG Capital. Δημήτρης Καλλιγέρης, COO της Streem Global, που είναι το όχημα ανάπτυξης στα Logistics. Kώστας Σιδέρης, COO της Ιnventio και της Inventio EDGE, που υλοποιούν και διαχειρίζονται τις επενδύσεις της HIG Capital στην Ελλάδα. Ο κ. Γιώργος Σταματίου, CEO της Ella Resorts, της πλατφόρμας ανάπτυξης στον κλάδο Φιλοξενίας με ξενοδοχεία resort.

Eπενδύσεις 800 εκατ. στον Τουρισμό

Ως τώρα και με τα έργα, ανακαινίσεων και αναβαθμίσεων που είναι σε εξέλιξη, η HIG Capital,

επενδύει περί τα 800 εκατ. ευρώ στη Φιλοξενία, με στόχο στην επόμενη τριετία να διαθέτει 10.000 δωμάτια (σ.σ. 3.000 δωμάτια σήμερα), από τα οποία 5.000-6.000 δωμάτια θα είναι στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα σε άλλες χώρες της Μεσογείου.

Η Ella Resorts έχει αποκτήσει οκτώ (8) ξενοδοχεία, δύο σε Ρόδο, τέσσερα σε Κέρκυρα, ένα στην Κρήτη και ένα στην Αγία Μαρίνα Αττικής, το Αλθέα. Τα πρώην Aldemar Ρόδου ανακαινίσθηκαν σε διάστημα οκτώ μηνών, με επένδυση 45 εκατ. ευρώ, και λειτουργούν τη φετινή σεζόν, με δύο μονάδες, ως Elissa και Ηelea. Στην Κέρκυρα λειτουργούν τρία από τα τέσσερα ξενοδοχεία (Pelekas Monastery, Capo Di Corfu και Mon Repos Palace), ενώ ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης του Alkyna Lifestyle.

Επίσης, ανακαινίζεται το πρώην Aldiana Club και στο εξής Rocrita, στη Μοχλού Κρήτης, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για αναβάθμιση και ανακαίνιση του Αλθέα στην Αττική.

Επενδύσεις CapEx 200 εκατ. στην τριετία

Όπως είπε ο κ. Μπήτρος, στην τριετία, οι επενδύσεις CapEx, στα ξενοδοχεία, θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Σε τούτη τη φάση, τα Ella Resorts θέλουν να επεκταθούν σε Κρήτη και Χαλκιδική, όπως και σε . άλλες χώρες της Μεσογείου.

Greenfield επένδυση στη Χαλκιδική

Για την επέκταση των Ella Resorts στη Χαλκιδική, η HIG θα εξέταζε ακόμη και μία greenfield επένδυση, εάν δεν βρει ξενοδοχειακή μονάδα που να πληροί τα εξής τρία προαπαιτούμενα: δυναμικότητα 200 δωματίων και άνω, απόσταση το πολύ μιάμισι ώρα απο διεθνές αεροδρόμιο και, πρώτη σειρά στη θάλασσα.

Όμως τα Ella Resorts θέλουν να γίνουν μία Μεσογειακή Αλυσίδα στο χώρο της Φιλοξενίας. Ετσι, όπως είπε ο κ. Σταματίου, ο σχεδιασμός προβλέπει επέκταση σε Ιταλία και Ισπανία, ενδεχομένως όμως και σε άλλες χώρες.

Εξαγορά εκτός Ελλάδος μπορεί να γίνει και σχετικά άμεσα, αλλά η προετοιμασία λειτουργίας ως Ella Resorts, στο εξωτερικό, θα απαιτήσει 2-3 χρόνια.

Το 2023 τα ξενοδοχεία της Εlla Resorts είχαν τζίρο 55 εκατ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις για το 2024, αναμένεται να διαμορφωθούν στα ίδια επίπεδα, καθώς φέτος λειτουργεί ένα ξενοδοχείο λιγότερο λόγω εργασιών ανακαίνισης.

Συγχωνεύσεις στα Logistics

Mε την νεαρή Streem Global, η ΗΙG Capital αναπτύσσεται ταχύτατα στα Logistics, καθώς όπως είπε ο κ. Καλλιγέρης, θέλει να εξυπηρετεί το διεθνές εμπόριο που ξεκινάει από Κίνα, Ινδία, περνάει από τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου και κατευθύνεται στην Ευρώπη.

Το σχήμα της Streem Global έχει ήδη παρουσία σε 9 χώρες, διαθέτει 500.000 τμ.αποθηκευτικούς χώρους, έχει 300 εκατ. τζίρο και απασχολεί 2.500 άτομα ενώ, στην Ελλάδα έχει το 18% της αγοράς των Logistics.

Ήδη, το τελευταίο 8μηνο, έχουν προχωρήσει συνενώσεις με ορισμένες από τις εταιρείες αποθηκεύσεων και μεταφορών που εξαγοράσθηκαν, και στο επόμενο 12μηνο θα προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις με τη ΜΑΚΙΟΣ και τη ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ. Όλα τα Logistics θα είναι κάτω από μία εταιρεία, με νέο όνομα.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπήτρος απαντώντας σε ερώτηση του makthes.gr, στο τρίτο τρίμηνο του 2024 θα γίνει η συγχώνευση της ΜΑΚΙΟΣ και θα ακολουθήσει της ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ, ενώ οι διαδικασίες διαμόρφωσης του νέου φορέα στα Logistics, θα ολοκληρωθούν συνολικά σε 12μηνο διάστημα.

Στη νέα Εταιρεία, τόσοι οι παλαιοί μέτοχοι της ΜΑΚΙΟΣ, όσο και της ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ, θα έχουν μετοχική συμμετοχή αλλά και συμμετοχή στο μάνατζμεντ.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχει προχωρήσει και η επένδυση, που είχε ξεκινήσει η ΜΑΚΙΟΣ, για τη δημιουργία 3PL Center στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

Έργα 600 εκατ. από την Inventio EDGE

Όπως είπε ο κ. Σιδέρης ,η Inventio EDGE, που έχει την ευθύνη επίβλεψης και υλοποίησης όλων των τεχνικών έργων, έχει σε εξέλιξη κατασκευαστικά έργα ύψους 600 εκατ. ευρώ, τα 300 εκατ. από τα οποία αφορούν το ακίνητο της Χαλυβουργικής στον Ασπρόπυργο. Η κατασκευή του μεγάλου συγκροτήματος αποθηκών στον Ασπρόπυργο, βρίσκεται στη φάση των αδειοδοτήσεων και τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2025.

Η ΗΙG Capital, αν και έχει πάρει το φάκελο για το μεγάλο έργο logistics στη Φυλής, είναι γενικότερα επιφυλακτική στα έργα των παραχωρήσεων, κάτι που ισχύει και για το διαγωνισμό που θα γίνει για το πρώην στρατόπεδο Γκόνου, στη Θεσσαλονίκη.

“Στα έργα αυτά πολλά εξαρτώνται από τη διάρκεια της παραχώρησης. Εμείς καταφέρνουμε και αναπτυσσόμαστε γρήγορα στους τομείς που δραστηριοποιούμαστε, γιατί υπάρχει ένας μέτοχος, με ξεκάθαρες επιλογές.”

Ο κ. Μπήτρος, επίσης είπε ότι δεν υπάρχει γενικότερα επενδυτικό ενδιαφέρον για Λιμάνια και, εάν κάποια στιγμή εκδηλωθεί τέτοιο ενδιαφέρον, θα είναι μόνο σε σχέση με αυτές τις δύο πλατφόρμες της HIG Capital, δηλαδή τη Streem Global στα Logistics και την Εlla Resorts στη Φιλοξενία.

Αποδόσεις της τάξης του 15%-17%

Η Invetio, σα διαχειρίστρια των επενδύσεων της HIG Capital, την οποία ο κ. Μπήτρος χαρακτήρισε “στρατηγικό επενδυτή στην Ελλάδα”, έχει πετύχει να εξασφαλίζει για το fund, αποδόσεις της τάξης του 15%-17%, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καθορισμένο όριο στα κεφάλαια που η HIG σχεδιάζει να επενδύσει στη χώρα μας ή και με εφαλτήριο τη χώρα μας.

Η εντολή, το mandate των επενδυτών, είναι να συνεχισθεί η επέκταση, με νέες επενδύσεις, για την επόμενη πενταετία.

Όπως είπε ο κ. Μπήτρος, όταν υλοποιηθούν οι υπό εκτέλεση επενδύσεις στον τουρισμό, τότε η αξία του χαρτοφυλακίου της Εlla Resorts, θα έχει πιάσει το 1 δισ. ευρώ.

Δύο νέες πλατφόρμες από την Ιnventio

H Inventio διαχειρίζεται μεν τις σημαντικές επενδύσεις του μεγάλου πελάτη, που λέγεται HIG Capital, όμως παράλληλα παρέχει και συμβουλές , υποστηρίζει και άλλους δυνητικούς επενδυτές.

Έτσι, στη φάση αυτή, βρίσκονται σε πρωτόλειο στάδιο δύο νέες πλατφόρμες, από τις οποίες η μία θα αφορά “αγροτικά”, όπως επί λέξει είπε ο κ. Μπήτρος, αρνούμενος να δώσει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, για αυτά τα δύο νέα εγχειρήματα.

Σε τούτη τη φάση δεν εξετάζεται αποεπένδυση από την εισηγμένη στο ΧΑΑ Dimand, ενώ ειδικά για τον Σιδηρόδρομο ο κ. Μπήτρος δήλωσε ότι μετά τα όσα συνέβησαν, θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρία χρόνια για να αυξηθεί η χωρητικότητα του κεντρικού δικτύου, αν και από τη Θεσσαλονίκη μπορούν προς τα βόρεια, να διοχετευθούν φορτία, αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

Τέλος, ανέφερε ότι η Streem Global είναι έτοιμη να πειραματισθεί στις μεταφορές με οχήματα υδρογόνου και προσπαθεί να φέρει στην Ελλάδα δύο φορτηγά υδρογόνου.

makthes.gr