Στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στο Ποσείδι της Κασσάνδρας βρέθηκε εχθές 28 Μαΐου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος για την έναρξη των εργασιών του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στελεχών Κατασκηνώσεων Ιερών Μητροπόλεων.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από τη Συνοδική Επιτροπή επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος, της οποίας Πρόεδρος είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος.

«Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να βρίσκομαι σε αυτόν εδώ τον παραδεισένιο χώρο», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και συνέχισε: «ευχαριστώ μέσα από τη καρδιά μου για την πρόσκληση, τη χαρά που γεύτηκα σήμερα μέσα σε αυτό το όμορφο περιβάλλον. Η φιλοξενία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου, του αδελφού Βαρνάβα μα και η όλη ατμόσφαιρα σε υποχρεώνει να ευχαριστήσεις όλους και τον καθένα τους ξεχωριστά για την παρουσία τους στον χώρο».

«Εμείς και οι εμπειρογνώμονες που έχουν ασχοληθεί με τον χώρο των κατασκηνώσεων, γνωρίζουμε καλά πόσα πολλά προσφέρουν οι κατασκηνώσεις στα παιδιά μας και επομένως στους πολίτες μας από την εποχή που ξεκίνησαν, καλύπτοντας ανάγκες όπως είναι το ζήτημα της διαμονή, της φτώχεια, της εγκατάλειψης και σιγά σιγά να γίνει εργασία, εργαλείο στα χέρια της εκκλησίας και του κράτους», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Έπειτα ο ίδιος εξήγησε πως «μια κατασκήνωση προσφέρει πάντοτε πολλά πράγματα, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή με όλα αυτά τα φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε (των παρεμβάσεων οποιασδήποτε μορφής) τα παιδιά μας χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή και προσφορά και αγάπη. Μια τέτοια ευκαιρία μεγάλη, είναι λοιπόν οι κατασκηνώσεις που δίνουν αυτές τις δυνατότητες και πρέπει όλοι μαζί, η πολιτεία, η εκκλησία, οι επιμέρους φορείς, οι δήμοι και γενικά όσοι ασχολούνται με τον άνθρωπο να αγκαλιάσουν αυτό το έργο της προσφοράς!».

Ως Μητροπολίτης Κασσανδρείας ο κ.κ. Νικόδημος καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους στην «πανέμορφη Χαλκιδική και ιδιαίτερα σε αυτόν τον υπερσύγχρονο χώρο των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως» όπως πολύ χαρακτηριστικά είπε στην αρχή, ενώ στη συνέχεια ανέφερε: «εύχομαι μέσα από τη καρδιά μου οι εργασίες αυτού του συνεδρίου να στέφουν από πλήρη επιτυχία, ώστε τα πορίσματά του να αποδειχθούν λείαν ευεργετικά για τα παιδιά μας, τους εφήβους, τους νέους ιδιαίτερα της εποχής μας, ώστε να μπορέσουν μέσα από τη σωστή καθοδήγηση να διαπλεύσουν το πέλαγος της ζωής αυτής, όσο γίνεται πιο εύκολα, ανέφελα και δη δημιουργικά».

«Είμαστε χαρούμενοι για τη φιλοξενία εδώ στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, οι οποίες από ότι βλέπουμε είναι ένας πολύ όμορφος και ευχάριστος χώρος. Το συνέδριο που διοργανώνεται αφορά τα στελέχη των κατασκηνώσεων, ώστε στο τέλος αυτού μετά από εισηγήσεις, ομιλίες κ.ο.κ. να βγάλουμε το πόρισμα για το πως θα πρέπει αν διαχειριζόμαστε τα παιδιά και γενικότερα οποιαδήποτε κατάσταση αφορά τις κατασκηνώσεις Μητροπόλεων», δήλωσε ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος.

«Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να διοργανώσει αυτό το τρίτο πανελλήνιο συνέδριο στελεχών κατασκηνώσεων, εδώ στις φιλόξενες εγκαταστάσεις στο Ποσείδι…γιατί οι κατασκηνώσεις είναι μια ποιμαντική προσπάθεια της εκκλησίας που αγκαλιάζει τους νέους ανθρώπους και μας προσφέρει τη δυνατότητα να έρθουμε πιο κοντά στον κόσμο τους», τόνισε από τη μεριά του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος.

«Η κατασκήνωση δεν είναι τόπος, αλλά τρόπος και στάση ζωής. Κοινωνικοποιεί και εντάσσει στην κοινότητα, σπάζοντας το φράγμα της ατομικότητας και της μοναξιάς, και μας εις οδεύει στον παράδεισο του άλλου με τον εκκλησιαστικό τρόπο ζωής», σημείωσε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας.

«Η περιπέτεια, αλλά και ένα όμορφο, δύσκολο και κοπιαστικό ταξίδι άρχιζε, παρόλο που τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Εμείς όμως επιλέξαμε αυτήν εδώ την ευλογημένη γωνιά στο Ποσείδι της πανέμορφης Χαλκιδικής, στον τόπο που τα πεύκα ποτίζονται στην άλμη της θάλασσας και οι ρίζες τους βυθίζονται στο γαλάζιο του Αιγαίου. Πρόχειρα ήταν όλα στην αρχή, όμως σιγά σιγά χάρη στην αγάπη όλα μεταμορφώθηκαν…Η κατασκήνωση αυτή λοιπόν είναι η συλλογική, ενωτική προσπάθεια αγάπης κληρικών, λαϊκών, νεότητας, γυναικών διακονισσων, ανδρών εθελοντών, δωρητών ευεργετών, στελεχών που όλοι μαζί βρέθηκαν στον ίδιο δρόμο και μοιράστηκαν το ίδιο όραμα, τις ίδιες αγωνίες, υπέμειναν δυσκολίες και προβλήματα σε συνθήκες ακραίες…, αλλά με την υπομονή και την επιμονή τους νίκησαν», περιέγραψε ο ίδιος.

«Η εκκλησία κάνει πράγματι ένα σπουδαίο έργο και κάνει όμως και ένα σπουδαίο κοινωνικό έργο, ένα σπουδαίο εθνικό έργο που όλοι εμείς οι οποίοι διακονούμε τον τόπο μας είμαστε εδώ, δίπλα σας. Γιατί πολύ απλά ξέρουμε ότι το έργο αυτό βοηθάει τον τόπο μας , την Ελλάδα μας να σηκωθεί λίγο πιο ψηλά», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Οι κατασκηνώσεις εδώ στο Ποσείδι είναι ένα έργο, μια λειτουργία έμπρακτης εκδήλωσης της αγάπης προς τον άνθρωπο. Οι δήμοι και η εκκλησία υπηρετούμε τον ίδιο λαό και γι’ αυτό βρισκόμαστε σε μια θέση συναλληλίας και συνεργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελόκηπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

«Εδώ είναι ένας παράδεισος, όπως διαμορφώθηκε από τις μεγάλες προσπάθειες του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και όλων των ανθρώπων γύρω από την εκκλησία. Είναι κατασκηνώσεις που υποδέχονται παιδιά από όλη την ευρύτερη περιοχή και πραγματικά βιωματικά γνωρίζω ότι εδώ αυτά τα παιδιά σφυρηλατούν φιλίες, -κάτω από την Ορθοδοξία- διδάσκονται την αγάπη και την αλληλεγγύη. Είναι πραγματικά ένα ευλογημένο  μέρος», είπε ο πρόεδρος της ΠΕΔΕ και δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

«Πολύ μεγάλη η τιμή που έχουμε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο να μας επισκέπτεται και όλους τους Σεβασμιώτατους φυσικά. Είναι πολύ σημαντική η δουλειά που κάνει η Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως που με τόσο αγάπη αγκαλιάζει και φροντίζει τα παιδιά εδώ όλο το καλοκαίρι, τα οποία λαμβάνουν έμπρακτα αυτή την τεράστια καλοσύνη και αγάπη», ανέφερε μεταξύ άλλων η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά.