Στην οικονομική στήριξη της τουριστικής δραστηριότητα στις περιοχές της Θεσσαλίας και του Εβρου, που επλήγησαν το 2023 από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και μεγάλες πυρκαγιές αντίστοιχα, στοχεύει η δράση «Thessaly Evros Pass 2024», συνολικού προϋπολογισμού 4,45 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Τουρισμού και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, η πλατφόρμα για το «Thessaly Evros Pass 2024» θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη Ιουνίου, μέσω του vouchers.gov.gr.

Αφορά σε άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες, τις οποίες οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και την τελευταία ημέρα της επιλεχθείσας φάσης, για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών στις εν λόγω περιοχές.

Τι προβλέπει

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρεις προορισμούς, δύο στην περιφέρεια Θεσσαλίας και έναν για τον Εβρο, καθώς και σε τρεις ημερολογιακούς κύκλους.

Αναλυτικά, προβλέπεται Thessaly A, για τους δήμους Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς Μουρεσίου και τις Δημοτικές Ενότητες Αγριάς, Πορταριάς, Αρτέμιδος και Μακρυνίτσης του δήμου Βόλου. Thessaly B για τους δήμους Λίμνης Πλαστήρα, Αγιάς, Τεμπών, Πύλης (πλην των Δημοτικών Ενοτήτων Γόμφων και Πιαλείων) και Μετεώρων. Evros για τον δήμο Σουφλίου και τη Δημοτική ενότητα Φερών του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Αναφορικά με τους τρεις ημερολογιακούς κύκλους, πρόκειται για τα διαστήματα Ιούλιος – Αύγουστος, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος και Νοέμβριος – Δεκέμβριος.

Δικαιούχοι

Το «Thessaly Evros Pass 2024» δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια, ενώ δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι ακόλουθες κατηγορίες πολιτών:

  • Οσοι είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με βάση την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022.
  • Οσοι δεν έχουν οι ίδιοι ή οι ωφελούμενοί τους ως κύρια κατοικία στους επιλεχθέντες προορισμούς, όπως αυτή προκύπτει από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022.
  • Οσοι δεν είναι ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού για την περίοδο 2023-2024.

Σημειώνεται πως το «Thessaly Evros Pass» υλοποιείται από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.