ίναι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των Ελλήνων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι νομοθέτες της Ε.Ε., εκείνοι που έχουν την ευθύνη της εκπροσώπησης των συμφερόντων της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι Ελληνες ψηφοφόροι προτίμησαν κατά βάση να ψηφίσουν ανθρώπους που ήξεραν – πρόσωπα με προϋπηρεσία στην Ευρωβουλή, παρουσιαστές της τηλεόρασης, πολιτικούς καριέρας. Οι εκπλήξεις ήταν λίγες. Ποιοι είναι οι 15 Ελληνες και οι 6 Ελληνίδες, που με βάση την καταμέτρηση των σταυρών, μέχρι αργά χθες το βράδυ, παίρνουν τον δρόμο για την Ευρωβουλή;

Από τους 21 ευρωβουλευτές των 7 πρώτων σε ψήφους κομμάτων, οι 9 εκπροσωπούσαν ήδη τη χώρα. Ο δικηγόρος και πρώην υπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δεύτερος σε σταυρούς, είναι ευρωβουλευτής από το 2019. Χθες ήταν η τρίτη φορά που η δικηγόρος και πρώην βουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από το 2014, εκλέγεται επιτυχώς, όπως και ο πρώην βουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης. Οπως συνέβη το 2019, έτσι και τώρα, εκλέγεται και πάλι στην Ευρωβουλή ο δημοσιογράφος και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος αποσπά τις περισσότερες ψήφους του κόμματος, ενώ τη θέση της στην Ευρωβουλή, την οποία επίσης κατέχει από το 2019, διατηρεί και η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά.

Παρότι δεν είχε εκλεγεί στις προηγούμενες ευρωεκλογές, ο οικονομολόγος Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος προηγούνταν χθες σε ψήφους στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 2023 αντικατέστησε στην Ευρωβουλή τον Νίκο Ανδρουλάκη, όταν εκείνος εκλέχθηκε πρόεδρος του κόμματος. Με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα, ο κ. Παπανδρέου θα παραμείνει στις Βρυξέλλες. Ηδη ευρωβουλευτής ήταν και ο κτηνίατρος Μανώλης Φράγκος της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος το 2019 αντικατέστησε στην Ευρωβουλή τον Κυριάκο Βελόπουλο και εκλέγεται εκ νέου, και μαζί με την κτηνοτρόφο Γαλάτω Αλεξανδράκη καταλαμβάνουν τις δύο έδρες του κόμματος. Τις θέσεις τους στην Ευρωβουλή από το ΚΚΕ διατηρούν οι Κωνσταντίνος Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, ο οποίος ήταν ένας από τους μόλις 13 ευρωβουλευτές που αρνήθηκαν να καταδικάσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες έδρες, το εκλογικό αποτέλεσμα υπενθυμίζει τη δύναμη της τηλεόρασης στην Ελλάδα. Πρώτος σε ψήφους, όχι μόνο στη Νέα Δημοκρατία αλλά γενικότερα τερματίζει ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Γιώργος Αυτιάς. Από τη Νέα Δημοκρατία εκλέγεται επίσης, η παρουσιάστρια Ελεονώρα Μελέτη, η υποψηφιότητα της οποίας είχε δημιουργήσει σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν ανακοινώθηκε τον Απρίλιο. Στις Βρυξέλλεςπηγαίνει και ο δημοφιλής παρουσιαστής δελτίων καιρού, Σάκης Αρναούτογλου από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ τη μοναδική έδρα του εθνικιστικού κόμματος Νίκη καταλαμβάνει ο Νίκος Αναδιώτης, μοντέλο, ηθοποιός, στο παρελθόν πανελίστας πρωινών εκπομπών και παίκτης ριάλιτι.

Τέταρτος σε σταυρούς στη Ν.Δ. εκλέγεται ο Φρέντη Μπελέρης, ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας που κρατείται από πέρυσι σε φυλακή στην Αλβανία και τον προεκλογικό του αγώνα «έτρεξε» ο γιος του, Πέτρος. Τελευταίος στα αποτελέσματα για την ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που θα πάει στην Ευρωβουλή είναι ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσιόδρας, πρώην διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκλέγονται επίσης ευρωβουλευτές ο πρώην μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, ο οποίος πέρυσι ακούστηκε έντονα για την υποψηφιότητα του κόμματος στον Δήμο Αθηναίων και ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας, Νικόλας Φαραντούρης. Ενας ακόμη πανεπιστημιακός, ο καθηγητής στο τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εκλέγεται στην Ευρωβουλή με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Τη μοναδική έδρα της Πλεύσης Ελευθερίας, του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αποσπάει η Μαρία Ζαχαρία, υπάλληλος ναυτιλιακής εταιρείας και συνδικαλίστρια, υπεύθυνη του τομέα Εργατικών του κόμματος.

Τέλος, μια έδρα λαμβάνει και η επικεφαλής του κόμματος Φωνή Λογικής, Αφροδίτη Λατινοπούλου, με την παράταξη να φτάνει οριακά πάνω από το 3% (3,04%) στο 100% της ενσωμάτωσης.

kathimerini.gr