Το Euronews συγκέντρωσε επτά από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα που μπορεί να δει κάποιος στην Ευρώπη. «Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να είστε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή».

Ατέρμονη μέρα: ήλιος του μεσονυκτίου, Νορβηγία

7 εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα στην Ευρώπη
© Carlos Cuervo/ Flickr
Οι επισκέπτες που βρίσκονται στις βόρειες περιοχές του Αρκτικού Κύκλου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορούν να βιώσουν το αποπροσανατολιστικό φαινόμενο γνωστό ως «ο ήλιος του μεσονυκτίου», κατά τη διάρκεια του οποίου η ήλιος είναι ορατός για 24 ώρες.

Το φαινόμενο οφείλεται στην κλίση του κάθετου άξονα της Γης κατά 23°26΄ σε σχέση με το επίπεδο περιστροφής της γύρω από τον Ηλιο. Σε μέρη όπως το Τρόμσο, το Σβάλμπαρντ και τα νησιά Λοφότεν στη βόρεια Νορβηγία, για μια περίοδο από περίπου τα μέσα μέσα Μαΐου έως τα τέλη Ιουλίου, αντί να δύει, ο ήλιος απλώς αιωρείται πάνω από τον ορίζοντα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έναν παρατεταμένο συνδυασμό ηλιοβασιλέματος και ανατολής του ηλίου που «λούζει» τη Γη με ατμοσφαιρική λάμψη και δίνει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να κάνουν πεζοπορία ή καγιάκ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ατελείωτο σκοτάδι: πολική νύχτα, Σουηδία

7 εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα σε όλη Ευρώπη
© 802701/ Flickr
Το αντίθετο φαινόμενο του ήλιου του μεσονυκτίου είναι η πολική νύχτα, η οποία παρατηρείται στις ίδιες περιοχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Κατά τη διάρκεια του φαινομένου, ο ήλιος – ευρισκόμενος κάτω από τον ορίζοντα – δεν ανατέλλει και το φως είναι ελαφρύ ή ανύπαρκτο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει απαραίτητα απόλυτο σκοτάδι, αφού ο ουρανός «βάφεται» συχνά με υπέροχα σκούρα μπλε και ροζ χρώματα. Σε συνδυασμό με το φως του φεγγαριού που αντανακλά στο καθαρό λευκό χιόνι, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Η πολική νύχτα παρέχει επίσης τις ιδανικές συνθήκες για τους λάτρεις του «stargazing». Οι ταξιδιώτες μπορούν να απολαύσουν αυτό το φαινόμενα στη βόρεια Σουηδία, σε πόλεις όπως η Κιρούνα – όπου η πολική νύχτα ξεκινάει στις αρχές Δεκεμβρίου και διαρκεί περίπου 28 ημέρες.

Χορός στον ουρανό: μαύρος ήλιος, Δανία

7 εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα σε όλη την Ευρώπη
© Svend Aage Nielsen/ Flickr
Μπορεί να ακούγεται κάπως δυσοίωνο, αλλά το φυσικό φαινόμενο του μαύρου ήλιου είναι μια εκπληκτική «παράσταση» κατά την οποία ένα εκατομμύρια ψαρόνια δημιουργούν συναρπαστικά σχέδια στον ουρανό και σχεδόν καλύπτουν τον ήλιο.

Ο μαύρος ήλιος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος την άνοιξη και το φθινόπωρο, με τις συντονισμένες κινήσεις – οι οποίες διαρκούν συνήθως περίπου 20 λεπτά – να μοιάζουν με μια χορευτική παράσταση στον ουρανό.

Εντυπωσιακές φιγούρες: κατεψυγμένα δέντρα χιονιού, Φινλανδία

7 εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα σε όλη την Ευρώπη
© Vincent Guth/ Flickr
Αν κάποιος θέλει να συναντήσει την πραγματική χειμερινή «χώρα των θαυμάτων», θα πρέπει να κατευθυνθεί στο Εθνικό Πάρκο Riisitunturi στην έρημο της βόρειας Φινλανδίας. Εκεί, οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν ακόμη και στους -40 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα τα σταγονίδια νερού στον αέρα να παγώνουν πάνω στα δέντρα.

Αυτό μετατρέπει το δάσος σε μια τεράστια έκταση γεμάτη με φυσικά γλυπτά πάγου σε κάθε είδους παράξενο σχήμα. Κάποιες από τις κορυφές των δέντρων μοιάζουν με καπέλο μάγισσας, ενώ άλλα παίρνουν περίεργες μορφές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσει κάποιος το πάρκο είναι να χρησιμοποιήσει χιονοπέδιλα και ζεστά ρούχα και να απολαύσει μια πεζοπορική διαδρομή κατά μήκος των «αγαλμάτων».

Μαγικοί ωκεανοί: λάμψη της θάλασσας, Ουαλία

7 εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα σε όλη την Ευρώπη
© Sven Brandsma/ Unsplash

Η «λάμψη της θάλασσας», γνωστό στην επιστημονικό κόσμο ως «Noctiluca scintillans» είναι ένα φαινόμενο που προκαλείται από το βιοφωτοβόλο πλαγκτόν. Παρόλο που είναι διάσημο σε τροπικά μέρη όπως οι Μαλδίβες, είναι επίσης δυνατό να εντοπίσει κάποιος αυτήν την εξωπραγματική μπλε λάμψη που εκπέμπει το πλαγκτόν και στις ακτές της Ουαλίας.

Αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί εκπέμπουν φως ως αμυντικό μηχανισμό όταν διαταράσσονται, χαρίζοντας στον ωκεανό ένα λαμπερό μπλε χρώμα που μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι. Εμφανίζονται συνήθως σε ζεστά, ρηχά νερά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά είναι αδύνατο να προβλεφθεί το πότε ή που. Οι σκοτεινές νύχτες είναι ιδανικές για να απολαύσει κάποιος τη μαγευτική «βιοφωταύγεια» τους.

Νεκρή φύση: παγωμένες φυσαλίδες και μαύρος πάγος, Ελβετία

Μαύρος Πάγος
© xbenderCH/ Youtube
Το Lago Bianco (λευκή λίμνη) στην Ελβετία είναι μια δεξαμενή στο ορεινό πέρασμα Bernina Pass ύψους 2.234 μέτρων στις Ελβετικές Αλπεις. Καθώς οι θερμοκρασίες κάνουν «βουτιά» κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εμφανίζονται δύο διαφορετικά αλλά εξίσου μαγευτικά σπάνια φαινόμενα στα νερά της.
Το πρώτο είναι οι παγωμένες φυσαλίδες μεθανίου, οι οποίες παγιδεύονται στη λίμνη όταν στερεοποιείται πολύ γρήγορα και σχηματίζουν μικρούς κύκλους που ανεβαίνουν προς την κορυφή. Το δεύτερο είναι ο «μαύρος πάγος»: όταν οι επιφάνεια της λίμνης παγώνει δημιουργείται ένας απόλυτα διαφανής πάγος που επιτρέπει στους επισκέπτες να δουν μέχρι τα σκοτεινά βάθη της λίμνης.

Αιθέρια φώτα: Βόρειο Σέλας, Ισλανδία

Βόρειο Σέλας
© v2osk/ Unsplash

Αυτή η λίστα δεν θα ήταν φυσικά πλήρης χωρίς το Βόρειο Σέλας. Το Σέλας σχηματίζεται όταν οι ηλιακές καταιγίδες στέλνουν ισχυρές ριπές φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων προς τη Γη. Όταν αυτά τα σωματίδια συναντώνται με το μαγνητικό πεδίο και την ατμόσφαιρα της γης «ανάβουν» – όπως θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμβαίνει με έναν λαμπτήρα φθορισμού – και μεταβάλλονται σε αυτό που ονομάζουμε Βόρειο Σέλας.

Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα στον κόσμο. Αν και υπάρχουν πολλές χώρες που προσφέρουν στους επισκέπτες την εμπειρία να το δουν από κοντά, η Ισλανδία είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες. Αν και η εμφάνιση του δεν θεωρείται ποτέ σίγουρη, οι περισσότερες πιθανότητες είναι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Απριλίου και σε βορειότερες περιοχές, όπου οι νύχτες είναι μεγαλύτερες και ο ουρανός καθαρότερος.

με πληροφορίες από Euronews