Οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι αποτρεπτικές για τους διανομείς της Θεσσαλονίκης, όπως υποστηρίζουν με ανακοίνωση που εξέδωσαν και στην οποία ζητούν να πάψει κάθε δραστηριότητα διανομής προκειμένου να μην σημειωθούν νέα επεισόδια θερμοπληξίας και απώλειας ζωής.

Το συνδικάτο των εργαζομένων από τη Θεσσαλονίκη ζητά από την κυβέρνηση να εντατικοποιήσει τους ελέγχους και να βάλει αυστηρά πλαίσια κατά της αισχροκέρδειας των εργοδοτών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Για άλλη μια φορά η ΕΜΥ προειδοποιεί για ακραίες καιρικές συνθήκες, με καύσωνα – και ειδικά στην πόλη μας υψηλή υγρασία. Είναι κατανοητό ότι η θερμική καταπόνηση θα είναι μεγάλη για σειρά επαγγελμάτων, όπως αυτό του διανομέα. Ήδη το Συνδικάτο μας έχει προειδοποιήσει, και τον προηγούμενο μήνα, πως δε θα επιτρέψουμε να βλέπουμε συναδέλφους να καίγονται στον ήλιο, με φαινόμενα θερμοπληξίας, ενώ θυμίζουμε και τον θάνατο του συναδέλφου μας πέρσι στη Χαλκίδα.

Η κυβέρνηση εμπαίζει τους εργαζόμενους, όταν στις εγκυκλίους της  αναφέρεται για παύση εργασιών στους 40 βαθμούς Κελσίου, την ίδια στιγμή που ένας διανομέας, μένοντας 8 και 10 ώρες εκτεθειμένος στους 37 βαθμούς έχει τον ίδιο κίνδυνο να πάθει κάτι σοβαρό. Και παράλληλα, με την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Τεχνικής Επιθεώρησης, αποτέλεσμα των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, οι έλεγχοι που οφείλουν να γίνονται δεν πραγματοποιούνται στο βαθμό που θα έπρεπε.

Η οργάνωση κι η πάλη μας είναι αυτά που θα σταματήσουν την εργοδοτική ασυδοσία, που θα προστατέψουν τους εργαζόμενους από τον καύσωνα. Και το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, με τις παρεμβάσεις μας στα επισιτιστικά καταστήματα που έστελναν διανομείς να πηγαίνουν παραγγελίες. Καλούμε κάθε συνάδελφο που θα αναγκαστεί να βγει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για διανομή να έρθει άμεσα σε επαφή με το ΣΕΤΕΠΕ. Δεν χαρίζουμε την υγεία μας και τη ζωή μας στην εργοδοσία. Παλεύουμε για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Απαιτούμε:

Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους. Καμία διανομή με μηχανάκι όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

• Πλήρη αποζημίωση σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης (μισθωτοί, freelancers κλπ).

• Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

• Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων».