Στις 20 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 46 χρόνια από το χτύπημα του εγκέλαδου στην Θεσσαλονίκη. Το ρολόι έδειχνε λίγο μετά τις 11 το βράδυ, το έτος 1978, όταν η γη άρχισε να τρέμει από ένα σεισμό της τάξεως των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό, 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες τραυματίστηκαν, κτήρια κατέρρευσαν συμπαρασύροντας τις υποδομές.

Στην πόλη επικρατεί χάος και πανικός, ενώ τα σχέδια έκτακτης ανάγκης θάβονται στις σωρούς από τα μπάζα.  Κάτι λιγότερο από μισό αιώνα μετά η Θεσσαλονίκη δεν έχει ανησυχήσει σοβαρά από έναν μεγάλο σεισμό αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μαθηματικά αποκλείεται να συμβεί, ούτε ότι πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Τι πρέπει όμως να κάνουμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως λόγου χάρη ένας σεισμός; Πώς πρέπει να μετακινηθούμε; Ποιοι είναι οι χώροι καταφυγής;

Σύμφωνα με τους ειδικούς η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη, η σωστή ενημέρωση και η έγκαιρη οργάνωση έτσι ώστε την επίμαχη ώρα ο καθένας να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και πώς να προστατευθεί.

Υπάρχουν δύο σημεία όπου οι πολίτες αμέσως μετά την εκδήλωση του σεισμού πρέπει να συγκεντρωθούν. Αρχικά στους χώρους καταφυγής και σε δεύτερο χρόνο εφόσον χρειαστεί στους καταυλισμούς που θα στηθούν.

Οι χώροι καταφυγής όπως εξηγεί στη Voria.gr ο Κώστας Βλαχοδημητράκος, πολιτικός μηχανικός, μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου και κοινοτικός σύμβουλός στο 5ο διαμέρισμα έχουν χωροθετηθεί με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να είναι σε απόσταση 4 -5 λεπτών με τα πόδια και σε μια ακτίνα 250-500 μέτρων από το σημείο εκκίνησης.

Είναι ανοιχτοί δημόσιοι χώροι όπου δίπλα τους δεν υπάρχουν επικίνδυνα κτήρια και άλλες υποδομές όπως κολόνες ηλεκτρισμού, φωτισμού, γέφυρες και εύκολα προσβάσιμοι στα μέσα μεταφοράς και τα οχήματα εκτάκτων αναγκών.

Σημαντικό σύμφωνα με τον ίδιο στην περίπτωση ενός σεισμού είναι να μην υπάρξει πανικός και κάθε οικογένεια ή μεμονωμένο άτομο να διαθέτει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και να υπάρχει στο διαμέρισμα ένα σετ με χρηστικά αντικείμενα με είδη πρώτων βοηθειών, φακό, μπαταρίες, αναλογικό ραδιόφωνο, σφυρίχτρα.

Στον δρόμο προς τους χώρους καταφυγής ο πολίτης θα πρέπει να προσέχει για πτώσεις σοβάδων η άλλων αντικειμένων, να κινείται σε απόσταση από τις οικοδομές αν είναι εφικτό στο μισό του ύψους τους, να μην περπατά δίπλα σε ρέματα, δέντρα και κολόνες.

Αναφορικά με το αυτοκίνητο αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που χρειαστεί μεταφορά κάποιος ηλικιωμένος η ΑμεΑ, έτσι ώστε οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης. Το Ι.Χ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δεύτερο μόνο χρόνο σε περίπτωση διανυκτέρευσης σε κάποιοι υπαίθριο παρκινγκ.

Ο κ. Βλαχοδημητράκος σημειώνει ότι σχολεία, επιχειρήσεις, εμπορικά κέντρα, ΚΑΠΗ, και άλλες δομές έχουν επίσης τα δικά τους σχέδια διαφυγής ωε εκ τούτου δεν χρειάζεται τις κρίσιμες ώρες να σκέφτεται ο πολίτης πως θα βρει τον συγγενή του που βρίσκεται σε άλλη τοποθεσία, χάνοντας χρόνο.

Ο Αντώνης Ζιαπώνης μηχανικός τηλεπικοινωνιών, μέλος της επιτροπής βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρει Voria.gr ότι εξίσου σημαντικές είναι οι οδηγίες προστασίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στους χώρους εργασίας.

Ο ίδιος εξηγεί πως την επίμαχη ώρα ο εργαζόμενος πρέπει πρώτα να σκεφτεί με γνώμονα τη δική του προστασία και όχι το πώς θα βρεθεί κοντά στους οικείους του.

Οι εργαζόμενοι με δική τους πρωτοβουλία σε προγενέστερο χρόνο να είναιενημερωμένοι για το που βρίσκονται τα σημεία συγκέντρωσης και οι έξοδοι κινδύνου στο εργασιακό τους περιβάλλον έτσι ώστε να μην επικρατήσει πανικός και χάος.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν ομάδες στελεχωμένες από εργαζόμενους οι οποίοι θα έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια για έκτακτες ανάγκες και για πρώτες βοήθειες και να είναι εξοπλισμένες με τον απαραίτητο εξοπλισμό όπως τηλεβόες, μάσκες οξυγόνου, φαρμακείο.

Αυτή η ομάδα θα κληθεί να καθοδηγήσει συντεταγμένα τους συναδέλφους στα σημεία συγκεντρώσεις όπως ανοιχτά παρκινγκ και συντεταγμένα στις εξόδους κινδύνου οι οποίες θα πρέπει να έχουν άνοιγμα 80 εκατοστά για κάθε 100 άτομα.

Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να κάνουν σεμινάρια στο προσωπικό αλλά και ασκήσεις ετοιμότητας ώστε να εμπεδωθούν οι κινήσεις απεγκλωβισμού.

Ο Χρήστος Τριαντάρης, Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει ότι ο Δήμος διαθέτει συντονιστικό κέντρο με επικεφαλής τον Δήμαρχο, διαθέτει σχέδια τα οποία επικαιροποιούνται τακτικά από την Πολιτική Προστασία και ότι σε αρκετά σημεία της πόλης έχουν αναρτηθεί και θα αναρτηθούν το επόμενο διάστημα επιπλέον χάρτες με τα σημεία καταφυγής.

Αναφέρει ακόμη ότι ο Δήμος διαθέτει τις υποδομές ώστε να στηθεί εφόσον χρειαστεί καταυλισμός. «Σε περίπτωση σεισμού, στον πρώτη αντίδραση, είμαστε αρκετά οργανωμένοι» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι κ.κ Βλαχοδημητράκος και Ζιαπώνης συμμετείχαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η 5η Κοινότητα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, στο πλαίσιο τακτικών ενημερώσεων προς τους πολίτες που διοργανώνει ο Δήμος .

Οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν αναλυτικές οδηγίες και χρήσιμες συμβουλές καθώς και τους χώρους καταφυγής στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης (thessaloniki.gr) στην ενότητα «Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας».