Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται να έχει μετανιώσει που δεν έκανε ανασχηματισμό, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα έχει μεταφέρει η στήλη «Θεωρείο» της εφημερίδας «Καθημερινή», που συνήθως μεταφέρει έγκυρα το κλίμα και την ατμόσφαιρα που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Tα πράγματα, επί της ουσίας, δεν πάνε καλά στο μέτωπο της πανδημίας, παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες της κυβέρνησης και την ελπίδα του εμβολίου, που, όμως, όπως φαίνεται απομακρύνεται χρονικά για το μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας. Σχεδόν 100 νεκροί κάθε μέρα είναι πένθος, ό,τι και να προσπαθήσει να δικαιολογήσει οποιοσδήποτε.
Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθεί να δει και τις ευθύνες στο ζήτημα, το οποίο είναι και το κυρίαρχο, αλλά και να κρίνει διαρκώς το έργο των υπουργών του, αφού μέσω αυτών διαμορφώνεται η εικόνα της κυβέρνησης, άρα τελικά και η δική του, στην κοινωνία.
Με βάση λοιπόν την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, αλλά και καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρωθυπουργός έχει «στο στόχαστρο» και υπό στενή επιτήρηση συγκεκριμένους υπουργούς για διαφορετικούς λόγους:
Ανασχηματισμός : Τάκης Θεοδωρικάκος
Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, ένας από τους πρώτους υπουργούς που βρίσκονται στο στόχαστρο του πρωθυπουργού, είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει πέσει εδώ και αρκετό καιρό σε δυσμένεια, αλλά, πλέον, το ποτήρι φαίνεται ότι έχει ξεχειλίσει. Κι αυτό γιατί ο sir Τάκης έχει «πλακωθεί» με όλους: Μεταξύ άλλων, με τους στενούς συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου Γρηγόρη Δημητριάδη (σ.σ. που είναι και ανιψιός του) και Γιώργο Γεραπετρίτη, με τον υφυπουργό του Θοδωρή Λιβάνιο, με την ΚΕΔΕ.
Ενώ τα μηνύματα που φτάνουν στο Μαξίμου από τους δημάρχους αλλά και τους περιφερειάρχες, δεν είναι και τα καλύτερα για τον υπουργό.
Παράλληλα από το Μαξίμου χρεώνουν στον υΠΕΣ και το φιάσκο με τις μάσκες αλλά και το γεγονός ότι το «πάνω υπουργείο» (Βασιλίσσης Σοφίας), εργάζεται με ρυθμούς χελώνας σε σχέση με το «κάτω» (Πλατεία Κλαυθμώνος), όπου προΐσταται ο Θ. Λιβάνιος. Δεν είναι τυχαίο ότι τον πριν από δύο μήνες ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να αφαιρέσει αρμοδιότητες από τον υπουργό του και να τις μεταφέρει στον υφυπουργό του.
Ούτε βεβαίως, το μήνυμα που του έστειλε στις αρχές Νοεμβρίου μέσω «Καθημερινής» ότι «τον κούρασε».
Ανασχηματισμός : Άδωνις Γεωργιάδης
Ο φωνακλάς υπουργός που καθημερινά βρίσκεται στα κανάλια μπορεί να είχε την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού, αλλά αυτό έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα. Φάνηκε, άλλωστε, κι από το «κούρεμα» των αρμοδιοτήτων του στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι δυσαρεστημένος – σύμφωνα με πληροφορίες – από τον διαρκώς επιθετικό και δασκαλίστικο τρόπο του υπουργού του, ο οποίος είναι συνέχεια στην επικαιρότητα, όχι όμως συχνά για θετικούς λόγους.
Ο Αδ. Γεωργιάδης, από τους υπουργούς που στο υπουργικό συμβούλιο επέμενε στο άνοιγμα της αγοράς, κάτι που δεν έγινε λόγω της άσχημης επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, είναι σε δυσχερή θέση. Ο πρωθυπουργός, προσπαθώντας να ακολουθήσει τις συστάσεις των ειδικών και να ισορροπήσει με τις προθέσεις της αγοράς, θέλει από τους υπουργούς του να κάνουν πράξη το σύνθημα «πρώτα η υγεία και μετά όλα τα άλλα».
Ο υπουργός Ανάπτυξης με δηλώσεις – όπως η απόδοση των ευθυνών για τα κρούσματα στον… χαρακτήρα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης ή τα… πανηγύρια επειδή είμαστε μπροστά από το Βέλγιο στους νεκρούς – έχει θέσει τον εαυτό του εκτός της λογικής που επιθυμεί για τη διαχείριση της πανδημίας ο πρωθυπουργός.
Ανασχηματισμός : Βασίλης Κικίλιας
Ο υπουργός Υγείας, παρόλο που το τελευταίο διάστημα έχει έρθει περισσότερο στο προσκήνιο, συμμετέχοντας στις ανακοινώσεις για τον κορωνοϊό, δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε καν σε επικοινωνιακό επίπεδο, όπως εκτιμούν έγκυρες πηγές που γνωρίζουν τι λέγεται από το περιβάλλον του πρωθυπουργού.
Με δηλώσεις, όπως ότι φταίει η Δράμα για τα κρούσματα και όχι το νοσοκομείο, αποδίδοντας την ευθύνη στους κατοίκους, ο υπουργός Υγείας δεν βοηθά να βγει από το «στόχαστρο» του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Επίσης, ο πρωθυπουργός, φαίνεται ιδιαιτέρως δυσαρεστημένος για τη διάσταση που πήραν τα δημοσιεύματα για τις διπλές καταγραφές κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ. Εκτιμάται, δε, ότι δεν το χρεώνει – σε επίπεδο διαχείρισης και όχι ευθυνών, αφού η κυβέρνηση αρνείται πως υπάρχει διπλή καταγραφή – στον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, χειρίστηκε με επιτυχία το θέμα.
Αντιθέτως, η δυσκολία του υπουργού Υγείας (κι ας είναι από τους πιο δημοφιλείς υπουργούς με βάση τις δημοσκοπήσεις) να χειριστεί βασικές αρμοδιότητες του, όπως ζητήματα υγειονομικού προσωπικού, νοσοκομείων, υγειονομικών προτεραιοτήτων, είναι πλέον εμφανής, λένε καλά πληροφορημένες πηγές. Σε αυτά, οι ίδιες πηγές, προσθέτουν και τη βιασύνη του υπουργού Υγείας να δηλώσει ότι το εμβόλιο έρχεται, πριν καλά – καλά εγκριθεί από τους αρμόδιους οργανισμούς.
Ανασχηματισμός : Χάρης Θεοχάρης
Ο υπουργός Τουρισμού μάλλον «πληρώνει» τη συνολική επιλογή της κυβέρνησης το καλοκαίρι να ανοίξει τον τουρισμό με τον τρόπο που το έκανε. Το «κάρφωμα» του Αδ. Γεωργιάδη, άλλωστε, ο οποίος παραδέχτηκε το λάθος της κυβέρνησης στον τουρισμό (και μετά το πήρε πίσω) δείχνει ότι οι υπουργοί κοιτάζουν και πώς να μετακυλήσουν ευθύνες ο ένας στον τομέα του άλλου.
Πάντως, ο Χάρης Θεοχάρης, σε μια περίοδο που ο τουρισμός πρακτικά δεν υπάρχει, κρίνεται κυρίως, από το Μαξίμου, σύμφωνα με την γενική του εικόνα.
Δυστυχώς, για τον ίδιο, έχει καταφέρει να αποκτήσει τον χαρακτηρισμό του «γκαφατζή». Πρόσφατο παράδειγμα, η προσπάθεια υπεράσπισης της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι οι αριθμοί των θανάτων στη χώρα, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι «ζηλευτή»!
Ανασχηματισμός : Λίνα Μενδώνη
Η υπουργός Πολιτισμού δεν έχει βγει καθόλου από το «στόχαστρο» Κυριάκου Μητσοτάκη. Το αμέσως προηγούμενο διάστημα ήταν ο τρόπος που χειρίστηκε τους καλλιτέχνες και τα μέτρα στο χώρο του θεάματος, εισπράττοντας και τις παλινωδίες της κυβέρνησης.
Σαν να μην έφταναν αυτά, η Λίνα Μενδώνη, με έναν τρόπο που επικοινωνιακά δεν βοηθά καθόλου την κυβέρνηση, έχει αποτύχει – σύμφωνα με τους γνωρίζοντες – να διαχειριστεί έκτακτες συνθήκες: Για παράδειγμα, η φωτιά στις Μυκήνες (με το «κάτι μαύρο στο χώμα» που θα μείνει) αλλά και η πρόσφατη πλημμύρα στην Ακρόπολη, που την έριξε σε διάφορους άλλους παράγοντες εκτός από το «τσιμέντωμα» που έχει κάνει το υπουργείο σε σημεία του Ιερού Βράχου.
Εκτός από τους τέσσερις παραπάνω, που βρίσκονται «στο στόχαστρο» του πρωθυπουργού, υπάρχουν κι αυτοί που είναι υπό στενή επιτήρηση.
Ανασχηματισμός : Κεραμέως, Βρούτσης
Συγκεκριμένα, η Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σε τόσο δύσκολη θέση, όπως λίγο παλιότερα (για τον τρόπο που χειρίστηκε τις καταλήψεις, το φιάσκο με τις μάσκες κ.α). Παραμένει σε αυστηρό έλεγχο από τον πρωθυπουργό. Μπορεί να έχει περάσει λίγος καιρός από τις δυσλειτουργίες της τηλεκπαίδευσης, αλλά – έτσι κι αλλιώς – ο τομέας της είναι ιδιαιτέρως σημαντικός για την εικόνα της κυβέρνησης.
Το ίδιο ισχύει και για τον Γιάννη Βρούτση, υπουργό Εργασίας, ο οποίος μπορεί, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, μετά το «Σκόλι Ελίκικου», να προσέχει και να μην πέφτει σε «γκάφες». Ο πρωθυπουργός θέλει, όμως ένα προφίλ υπουργού Εργασίας πιο συγκαταβατικού. Γνωρίζει, άλλωστε, ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στα εργασιακά δεν θα περάσουν εύκολα. Συνεπώς, η συγκρουσιακή λογική, που διακατέχει τον υπουργό Εργασίας, στέκεται εμπόδιο στο κλίμα συζήτησης που θέλει ο πρωθυπουργός.
Πηγή: aftodioikisi.gr