Πακέτο προτάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αναμένεται να καταθέσει στον δημόσιο διάλογο ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσίαση της «Ιθάκης» που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα στην Λαμία (18.30 Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου).

Τα μέτρα που θα προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός βασίζονται στις επεξεργασίες του Ινστιτούτου «Αλέξης Τσίπρας». Στην ομιλία του αναμένεται να εστιάσει τόσο σε προτάσεις άμεσης ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από το κόστος διαβίωσης που θα μεγεθυνθεί λόγω τουπολέμου στην Μέση Ανατολή. Παράλληλα όμως θα αναφερθεί στην ανάγκη μιας εναλλακτικής στρατηγικής αντίληψης εντελώς διαφορετικής από αυτή που χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική.

Στα άμεσα μέτρα που θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας περιλαμβάνονται τα εξής:

Μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα στο 13%, για τους επόμενους μήνες. Ή εναλλακτικά μείωση του ΕΦΚ στο ελάχιστο προβλεπόμενο. Γιατί δεν είναι αποδεκτό το κράτος να λεηλατεί τα εισοδήματα σε πολλαπλάσιο βαθμό, εκμεταλλευόμενο τις πολλαπλάσιες οι τιμές.

  1. Πλαφόν στις τιμές διυλιστηρίων για την εγχώρια αγορά.
  2. Διπλασιασμός των καταβολών του μεταφορικού ισοδύναμου.
  3. Μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στον μικρότερο συντελεστή του 6%
  4. Μάλιστα θα προτείνει τα μέτρα αυτά να επιδοτηθούν από την αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100% για διυλιστήρια και super markets από 80% που είναι ση΄μερα όπως και από την αύξηση της φορολογίας μερισμάτων για τις εισηγμένες εταιρείες από 5% σε 10%.

Επιπρόσθετα όμως ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει ένα πακέτο μέτρων για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται:

  1. Δωρεάν αστικές συγκοινωνίες (από την έναρξη της βάρδιας έως 9:00 το πρωί για τις εργάσιμες ημέρες) και μείωση κατά 50% της τιμής τις υπόλοιπες ώρες και ημέρες.
  2. Μείωση κατά 30% της τιμής όλων των εισιτηρίων στις ημιαστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες λεωφορείων και τρένων σε όλη την χώρα.
  3. Παράταση για ένα επιπλέον έτος, χωρίς αναπροσαρμογή του ενοικίου, όλων των μισθωτηρίων συμβολαίων ακινήτων που δηλώνονται ως κύρια κατοικία από νοικοκυριά ή κατοικία φοιτητών και λήγουν εντός του 2026
  4. Μείωση τιμής KWH ηλεκτρικού ρεύματος εως 30% για λογαριασμούς κύριας κατοικίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εστιάσει στον ρεαλιστικό, άμεσα εφαρμόσιμο χαρακτήρα των μέτρων όπως και στην πολιτική τους λογική. Τονίζοντας ότι αυτή αντιτίθεται στο νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.