Από την 1η Μαΐου 2026 τίθεται σε ισχύ νέο πλαίσιο για τις διαταγές πληρωμής και απόδοσης μισθίου, που αφορά περιπτώσεις απλήρωτων ενοικίων και προβληματικών μισθώσεων, αλλάζοντας ριζικά τον χρόνο και τη διαδικασία των εξώσεων.

Στο εξής, οι σχετικές διαταγές δεν θα εκδίδονται από δικαστές αλλά από πιστοποιημένους δικηγόρους που θα είναι ενταγμένοι σε ειδικούς καταλόγους ανά Πρωτοδικείο, με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Η διαδικασία προβλέπει αυστηρό χρονικό όριο, καθώς ο δικηγόρος θα πρέπει να εκδίδει τη διαταγή μέσα σε 20 ημέρες από την ανάθεση της υπόθεσης, περιορίζοντας σημαντικά τις καθυστερήσεις που υπήρχαν έως σήμερα.

Για την ένταξη στους καταλόγους απαιτούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως τουλάχιστον τετραετής επαγγελματική εμπειρία, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, καθώς και απουσία σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων. Η ανάθεση θα γίνεται με αλφαβητική σειρά μέσω των δικηγορικών συλλόγων.

Παράλληλα, καθορίζεται αμοιβή 400 ευρώ για τη διαταγή πληρωμής και 300 ευρώ για την απόδοση μισθίου, η οποία θα καταβάλλεται προκαταβολικά μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας και θα αποδίδεται με την ολοκλήρωση της πράξης.

Στο νέο πλαίσιο εντάσσεται και το Μητρώο Φερεγγυότητας Ενοικιαστών, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως μέσα στο 2026. Μέσω διασταυρώσεων με την ΑΑΔΕ και στοιχεία μισθώσεων, θα δημιουργείται προφίλ συνέπειας για τους ενοικιαστές, χωρίς όμως πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Μέχρι τις 30 Απριλίου 2026 θα ισχύει το σημερινό καθεστώς, με τις δικαστικές αρχές να εκδίδουν τις σχετικές αποφάσεις, ενώ από την 1η Μαΐου η διαδικασία περνά εξ ολοκλήρου στο νέο σύστημα.

Κάνε κλικ εδώ και ενημερώσου άμεσα στο Google News με όλα τα νέα του xalkidikipolitiki.com

Πρόσθεσέ μας στο Feed της Google