Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, συμμετέχοντας σε μια σειρά κρίσιμων ευρωπαϊκών συναντήσεων, με βασικό σταθμό τη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία έχει και ρόλο προεδρεύοντος.
Κεντρικό θέμα των σημερινών συζητήσεων αποτελούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις τους στην ευρωπαϊκή αλλά και τη διεθνή οικονομία. Στη συνεδρίαση συμμετέχει και η Oya Celasun από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία παρουσιάζει τις εκτιμήσεις του Ταμείου για τις μακροοικονομικές συνέπειες της κρίσης.
Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξετάζουν ζητήματα που σχετίζονται με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, την περαιτέρω ενοποίηση της τραπεζικής ένωσης και τη βελτίωση της χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ενημέρωση παρέχεται επίσης από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας τους αναφοράς.
Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται και η παρουσίαση της έκθεσης FIVE για τη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων, από τους Christian Noyer και Jörg Kukies. Η συζήτηση εστιάζει στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και στη διευκόλυνση πρόσβασης των νεοφυών επιχειρήσεων σε ιδιωτικά κεφάλαια. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς.
Αύριο, ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα βρεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα απαντήσει σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON), παρουσιάζοντας τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωζώνης.
Στη συνέχεια, θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, όπου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η πρόσβαση της Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και της OLAF σε δεδομένα ΦΠΑ, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς στο πλαίσιο της στρατηγικής για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων.
Οι υποχρεώσεις του υπουργού ολοκληρώνονται με τη συμμετοχή του σε εκδήλωση του IE Competitiveness Hub, όπου θα συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στο ίδιο πάνελ θα βρεθούν ο Paolo Gentiloni και ο Carlos Cuerpo.
Κάνε κλικ εδώ και ενημερώσου άμεσα στο Google News με όλα τα νέα του xalkidikipolitiki.com
Πρόσθεσέ μας στο Feed της Google










