Στην «επιστράτευση» των επαγγελματιών αλιέων προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου, ενός ιδιαίτερα επιβλαβούς για το θαλάσσιο οικοσύστημα είδους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θεσπίζεται αμοιβή 5,33 ευρώ ανά κιλό για την αλίευση του συγκεκριμένου ψαριού, σε ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί πιλοτικά στα ανοιχτά του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης. Η τιμή αυτή θεωρείται ιδιαίτερα ενισχυμένη, καθώς είναι αυξημένη κατά 52% σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα στην Κύπρο.

Ωστόσο, η απόφαση έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από αλιείς άλλων περιοχών, οι οποίοι εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον περιορισμό της εφαρμογής του μέτρου μόνο σε συγκεκριμένες ζώνες.

Παράλληλα, το υπουργείο ανακοίνωσε δέσμη οικονομικών μέτρων για τη στήριξη του κλάδου, όπως επιδότηση αλιευτικού πετρελαίου στα 0,16 ευρώ το λίτρο για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο και στα 0,12 ευρώ για τον Ιούνιο, με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, προωθούνται επίσης παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του στόλου, την άρση περιορισμών στη χρηματοδότηση μηχανών και την προσέλκυση νέων επαγγελματιών στον κλάδο.

Επιπλέον, σχεδιάζονται αλλαγές για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς, όπως η θεσμική εκπροσώπηση των αλιέων σε περιφερειακά και εθνικά όργανα, η θέσπιση κανόνων για την ερασιτεχνική αλιεία και η ενίσχυση της διαφάνειας.

Στόχος των μέτρων είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η στήριξη των τοπικών κοινωνιών και η ενίσχυση της βιωσιμότητας της ελληνικής αλιείας.

Κάνε κλικ εδώ και ενημερώσου άμεσα στο Google News με όλα τα νέα του xalkidikipolitiki.com

Πρόσθεσέ μας στο Feed της Google