Ακρωτήριο Κάνιστρο, γνωστό και ως Μύτη ή Άκρα Παλλήνης, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της χερσονήσου της Κασσάνδρας, περίπου 8 χιλιόμετρα από το Παλιούρι. Αποτελεί μια στενή λωρίδα γης που εισχωρεί στο Αιγαίο Πέλαγος, χωρίζοντας τη θάλασσα στα δύο και προσφέροντας μαγευτική θέα προς τη Σιθωνία και το Άγιον Όρος.

Ιστορική Σημασία
Το τοπωνύμιο “Κάνιστρο” έχει επιβιώσει από την αρχαιότητα, υποδεικνύοντας συνεχή και αδιάλειπτη κατοίκηση της περιοχής. Στην αρχαιότητα, στο ακρωτήριο υπήρχε το ιερό του Απόλλωνα Καναστραίου, θεού της μουσικής και της ποίησης. Αγαλμάτιο του θεού βρέθηκε στο ιερό του Άμμωνος Διός στην αρχαία Αφύτη, φέροντας την αναθηματική επιγραφή: “ΑΠΟΛΛΩΝΙ ΚΑΝΑΣΤΡΑΙΩ ΑΝΕΘΗΚΑ ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ”.

Το Εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου
Στο ακρωτήριο δεσπόζει το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, χτισμένο το 1865. Το εκκλησάκι είναι κατασκευασμένο από πέτρες του αρχαίου ναού του Απόλλωνα, όπως μαρτυρούν τα εντοιχισμένα κιονόκρανα και άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει τη διαχρονική πολιτιστική συνέχεια της περιοχής, όπου η αρχαιότητα και ο χριστιανισμός συνυπάρχουν αρμονικά.

Φυσική Ομορφιά και Προστασία
Η περιοχή του Ακρωτηρίου Κάνιστρο χαρακτηρίζεται από άγρια φυσική ομορφιά και παραμένει ανεπηρέαστη από τουριστικές επεμβάσεις. Εντάσσεται στο δίκτυο NATURA 2000, αποτελώντας Τόπο Κοινοτικής Προστασίας έκτασης 2.872 στρεμμάτων. Η περιοχή φιλοξενεί θαλάσσια λιβάδια του είδους Posidonia oceanica, ένα ενδημικό και απειλούμενο φανερόγαμο φυτό της Μεσογείου, που παίζει κρίσιμο ρόλο στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Δραστηριότητες και Πρόσβαση
Το Ακρωτήριο Κάνιστρο είναι ιδανικό για όσους αναζητούν ηρεμία, φυσική ομορφιά και δραστηριότητες όπως πεζοπορία και φωτογραφία. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του Παλιουρίου, διανύοντας περίπου 8 χιλιόμετρα μέσα από πευκοδάση με καταπληκτική θέα στις ακτές της Κασσάνδρας. Η περιοχή προσφέρει επίσης δυνατότητες για καταδύσεις και ημερήσιες κρουαζιέρες στον Τορωναίο κόλπο.
Το Ακρωτήριο Κάνιστρο, με τον πλούτο της ιστορίας του και τη μοναδική φυσική του ομορφιά, αποτελεί έναν ανεξερεύνητο θησαυρό της Χαλκιδικής, προσκαλώντας τους επισκέπτες να ανακαλύψουν την αυθεντική ψυχή του τόπου.