Οι ταξιδιώτες που θα επιστρέφουν στην Βρετανία, από 7 ελληνικά νησιά, θα μπαίνουν σε καραντίνα, από τις 4.00 π.μ της Τετάρτης ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps, μιλώντας στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός, πρόκειται για την Κρήτη, την Λέσβο, την Τήνο, την Σέριφο, την Μύκονο, την Σαντορίνη και τη Ζάκυνθο.

Η απόφαση γεννά ερωτηματικά, καθώς αυτή τη στιγμή τα κρούσματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον δείκτη των τελευταίων 7 ημερών, είναι λιγότερα απ’ ότι στην Αγγλία. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Ουαλία, έβαλε σε καραντίνα όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από Μύκονο, Ζάκυνθο, Λέσβο, Πάρο, Αντίπαρο και Κρήτη, ενώ η Σκωτία έχει επιβάλει 14ήμερη καραντίνα για όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Ελλάδα.

Στην σχετική ανακοίνωση του FCO, αναφέρονται τα εξής: “Το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης ( FCDO ) συμβουλεύει εναντ’ιον όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών στα νησιά της Λέσβου, της Τήνου, της Σερίφου, της Μυκόνου, της Κρήτης, της Σαντορίνης και της Ζακύνθου. Αυτό βασίζεται στην τρέχουσα εκτίμηση των κινδύνων COVID-19. Η υπόλοιπη Ελλάδα παραμένει απαλλαγμένη από τις συμβουλές του FCDO για όλα τα μη απαραίτητα διεθνή ταξίδια.

Το FCDO δεν συμβουλεύει όσους βρίσκονται ήδη στη Λέσβο, την Τήνο, τη Σέριφο, τη Μύκονο, την Κρήτη, τη Σαντορίνη και τη Ζάκυνθο να φύγουν αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συμβουλές των τοπικών αρχών σχετικά με τον καλύτερο τρόπο προστασίας του εαυτού σας και των άλλων, συμπεριλαμβανομένων τυχόν μέτρων που λαμβάνουν για τον έλεγχο του ιού. Επικοινωνήστε με τον ταξιδιωτικό σας φορέα εάν έχετε απορίες σχετικά με το ταξίδι επιστροφής σας. Εάν επιστρέφετε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Λέσβο, την Τήνο, τη Σέριφο, τη Μύκονο, την Κρήτη, τη Σαντορίνη και τη Ζάκυνθο στις 8 Σεπτεμβρίου ή μετά, ίσως χρειαστεί να τεθείτε σε καραντίνα, κατά την επιστροφή σας. Ελέγξτε τις τελευταίες οδηγίες για την Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Εάν επιστρέφετε στη Σκωτία από την Ελλάδα, θα πρέπει να απομονωθείτε κατά την επιστροφή σας (εκτός εάν είστε απαλλαγμένοι ). Ελέγξτε τις τελευταίες οδηγίες από την κυβέρνηση της Σκωτίας και διαχωρίστε τις οδηγίες εάν επιστρέψετε στην Αγγλία , την Ουαλία ή τη Βόρεια Ιρλανδία. Εάν επιστρέφετε στην Ουαλία από τα νησιά Μύκονος, Ζάκυνθος, Λέσβος, Πάρος και Αντίπαρος και Κρήτη, θα πρέπει να απομονωθείτε για 14 ημέρες. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται από την Ουαλική Κυβέρνηση”.

Ο Shapps είπε στο Κοινοβούλιο: «Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δεν είχαμε τα δεδομένα για αξιολόγηση σε περιφερειακό επίπεδο. Όμως, καθώς οι πόροι του Κέντρου Βιοασφάλειας έχουν γίνει ισχυρότεροι, είμαστε πλέον σε θέση να το κάνουμε, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα δεδομένα είναι ανομοιογενή στο εσωτερικό μιας χώρας. Έτσι μπορώ σήμερα να ανακοινώσω μια νέα πολιτική για τα νησιά, καθώς έχουμε τα δεδομένα και την ικανότητα από σήμερα να προσθέσουμε και να αφαιρέσουμε νησιά από την πολιτική καραντίνας, με τέσσερις κατευθυντήριες αρχές : μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε νησιά με σαφή όρια, τα δεδομένα (κρούσματα) πρέπει να είναι ισχυρά, το νησί πρέπει να έχει απευθείας πτήσεις ή να είναι προσβάσιμο μέσω περιοχή απαλλαγμένη από καραντίνα και οι συμβουλές του FCO πρέπει να ευθυγραμμιστούν με αυτά”.

Προειδοποίηση

Το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και ο εκδότης του, είχαν προειδοποιήσει, τόσο δημόσια μέσω αρθρογραφίας, όσο και ιδιωτικά τους αρμοδίους για την αρνητική αυτή εξέλιξη στις 3 Σεπτεμβρίου, όταν πληροφορίες από την Αγγλία, έφεραν την εξέλιξη αυτή, ως εξαιρετικά πιθανή.

Γράψαμε χαρακτηριστικά: “Εάν λοιπόν η επαναφορά της Πορτογαλίας στην “κόκκινη λίστα”, συνοδευτεί με αντίστοιχη απόφαση για την Ελλάδα, τότε θα υπάρξει ταφόπλακα στην αγγλική ταξιδιωτική βιομηχανία για εφέτος, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Πηγές από την αγγλική πρεσβεία στην Αθήνα, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ένταξης της Ελλάδας στην “κόκκινη λίστα”, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Τουρισμού.

Ωστόσο, το σύνολο της αγγλικής ταξιδιωτικής βιομηχανίας, με εκπροσώπους της οποίας έχω μιλήσει προσωπικά, ανησυχούν πολύ.

Και για να ανησυχούν άνθρωποι και επιχειρήσεις, που έχουν τα συμφέροντά τους στην Ελλάδα και τον ελληνικό Τουρισμό, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Προφανώς και η ελληνική κυβέρνηση κάτι έχει ακούσει και ίσως σε αυτή τη λογική υπήρξε και η συνέντευξη χθες του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, στο ραδιόφωνο του BBC.

Δεν χρειάζεται να γράψω βέβαια τι θα σημαίνει για την εφετινή, έτσι κι αλλιώς προβληματική, φετινή σαιζόν, η επιβολή καραντίνας στους Άγγλους τουρίστες που θα επιστρέφουν από την Ελλάδα.

Θα πω μόνο ότι ήδη υπάρχουν ΠΟΛΛΑ ξενοδοχεία, που έχουν ήδη καταστρώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για άμεσο κλείσιμο, εάν τεθεί καραντίνα από την αγγλική κυβέρνηση.

Ελπίζω να διαψευστούν οι ανησυχίες αυτές και σήμερα η Ελλάδα να παραμείνει στην “πράσινη λίστα” του Ηνωμένου Βασιλείου. Μέχρι τότε όμως κύριοι της κυβέρνησης και όχι μόνο: ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΛΛΙΟ ΓΑΪΔΟΥΡΟΔΕΝΕ, ΠΑΡΑ ΓΑΪΔΟΥΡΟΓΥΡΕΥΕ!!!”.

Και τώρα τι…

Η εξαιρετικά αρνητική αυτή εξέλιξη, ουσιαστικά τερματίζει την εφετινή προβληματική τουριστική περίοδο στην Ελλάδα και δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης, η Ελλάδα έχει 13,1 κρούσματα το τελευταίο 7ήμερο, έναντι 13,6 της Τουρκίας και 17,1 του Ηνωμένου Βασιλείου. Η δε Πορτογαλία που δεν έχει μπει σε καθεστώς καραντίνας, βρίσκεται στο 24,3!!!

Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θέσει όριο για την επιβολή καραντίνας τα 20 κρούσματα, ανά 100.000 πληθυσμού, στο τελευταίο 7ήμερο.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επιβαρύνθηκε σημαντικά, αφενός από την πτήση της TUI από την Ζάκυνθο με τις καταγγελίες περί μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας και τα κρούσματα που υπήρξαν και αφετέρου της πτήσης της Wizz Air, Ηράκλειο – Λούτον, που είχε πολλά κρούσματα κορωνοϊού, που πήραν μεγάλη δημοσιότητα στον βρετανικό Τύπο.

Πηγή: money-tourism.gr