Σε περίπου δέκα οργανωμένες επιχειρήσεις απομάκρυνσης παράνομα τοποθετημένου εξοπλισμού από παραλίες έχει προχωρήσει μέσα στο φετινό καλοκαίρι ο Δήμος Κασσάνδρας, με τον συνολικό όγκο των υλικών που απομακρύνθηκαν να φτάνει περίπου τους 20 τόνους.

Οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως ομπρέλες, ξαπλώστρες, μεταλλικές κατασκευές, αλλά ακόμη και τσιμεντένιες βάσεις, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί μόνιμα πάνω σε κοινόχρηστους χώρους του αιγιαλού.

Οι επιχειρήσεις του Δήμου πραγματοποιήθηκαν σε σειρά ιδιαίτερα πολυσύχναστων παραλιών της Κασσάνδρας, μεταξύ άλλων σε Μόλα Καλύβα, Νέα Σκιώνη, Καλλιθέα, Χανιώτη, Κρυοπηγή, Πολύχρονο, Φλέγρα Καλλιθέας και Πευκοχώρι.

Το μέγεθος των παρεμβάσεων αποτυπώνει και την πίεση που δέχεται κάθε καλοκαίρι η παραλιακή ζώνη της Κασσάνδρας, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της Χαλκιδικής.

10 επιχειρήσεις 20 τόνοι υλικών

Οι δύο αριθμοί είναι ενδεικτικοί της έκτασης του προβλήματος: περίπου 10 επιχειρήσεις μέσα σε μία θερινή περίοδο και σχεδόν 20 τόνοι εξοπλισμού που χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Στόχος των παρεμβάσεων είναι η απελευθέρωση του κοινόχρηστου χώρου και η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών και των επισκεπτών στις παραλίες.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις περιπτώσεις όπου ιδιώτες αφήνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα ομπρέλες, ξαπλώστρες ή άλλες κατασκευές στην ακτή, δεσμεύοντας στην πράξη συγκεκριμένα σημεία της παραλίας.

Παράλληλα, διαφορετικό σκέλος αποτελούν οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό, για πιθανές υπερβάσεις του νόμιμα παραχωρημένου χώρου ή για χρήση παραλίας χωρίς την απαιτούμενη παραχώρηση.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στη Χαλκιδική έχουν εκδοθεί για πέντε επιχειρήσεις πράξεις άμεσης απομάκρυνσης και διαταγές σφράγισης.

Για την Κασσάνδρα, πάντως, το αποτύπωμα των δημοτικών παρεμβάσεων είναι ήδη ιδιαίτερα ισχυρό: δέκα επιχειρήσεις, περίπου 20 τόνοι απομακρυσμένου εξοπλισμού και παρεμβάσεις σε οκτώ τουλάχιστον πολυσύχναστες παραλιακές ζώνες.

Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ξεκάθαρο: ο αιγιαλός αποτελεί κοινόχρηστο χώρο και δεν μπορεί να μετατρέπεται ούτε σε μόνιμη ιδιωτική «θέση» ούτε σε ανεξέλεγκτη προέκταση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Κάνε κλικ εδώ και ενημερώσου άμεσα στο Google News με όλα τα νέα του xalkidikipolitiki.com

Πρόσθεσέ μας στο Feed της Google