Σε φάση ριζικής ανανέωσης μπαίνουν οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκη, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη να ανακοινώνει ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα κυκλοφορούν 426 νέα λεωφορεία, σε έναν στόλο που θα φτάσει συνολικά τα 520 οχήματα.

Η εικόνα των συγκοινωνιών αλλάζει θεαματικά, καθώς από τα μόλις 240 λεωφορεία που υπήρχαν το 2019, σήμερα κινούνται πάνω από 500, με σημαντικό μέρος τους να είναι ηλεκτρικά, σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε πιο «πράσινες» μετακινήσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι τα νέα αρθρωτά ηλεκτρικά λεωφορεία προέρχονται από την κινεζική εταιρεία Yutong, η οποία κατέθεσε την οικονομικότερη προσφορά. Το κόστος διαμορφώνεται περίπου στις 653.000 ευρώ ανά όχημα, τιμή που –όπως τονίστηκε– βρίσκεται στο χαμηλότερο εύρος της ευρωπαϊκής αγοράς.

Παράλληλα, προχωρά και η ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης, με την εγκατάσταση 25 φορτιστών στο αμαξοστάσιο της Σταυρούπολης, ενισχύοντας το δίκτυο που θα υποστηρίξει τη νέα γενιά λεωφορείων.

Ωστόσο, στο προσκήνιο βρίσκεται και το ζήτημα των οδηγών. Ο κ. Κυρανάκης δεσμεύτηκε για πλήρη «ξεκαθάριση» της κατάστασης με περίπου 700 οδηγούς που δηλώνουν ασθένεια και απασχολούνται σε γραφεία. Όπως ανέφερε, όσοι μπορούν να επιστρέψουν θα βρεθούν ξανά στο τιμόνι, ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις θα υπάρξουν αποφάσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η προμήθεια των νέων λεωφορείων αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αναβάθμισης των μεταφορών στη Θεσσαλονίκη, το οποίο περιλαμβάνει το Μετρό, την ενίσχυση του ΟΑΣΘ και μεγάλα έργα υποδομών.

Με τις αλλαγές αυτές, η Θεσσαλονίκη φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα εποχή στις μετακινήσεις, με στόχο ένα πιο σύγχρονο, αποδοτικό και βιώσιμο συγκοινωνιακό δίκτυο.

πηγή protothema.gr