Χαρακτηρίζοντας «θέμα τιμής» την ανοικοδόμηση του εκκλησίας του Αγίου Νικολάου για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, ο νέος αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος έθεσε την ολοκλήρωση των εργασιών ως την πρώτη προτεραιότητα που πρέπει να διευθετηθεί μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος επισήμανε πως το “Σημείο Μηδέν” είναι «ιερό έδαφος» για τον αμερικανικό λαό και ως εκ τούτου η παράταση αυτής της εκκρεμότητας εκθέτει την εκκλησία και την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Όπως μάλιστα επισήμανε έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με επιφανείς ομογενείς και δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση του συγκεκριμένου θέματος.
«Η ανοικοδόμηση του ναού στο σημείο αυτό είναι χρέος που έχει η ελληνική ομογένεια και απέναντι στον αμερικανικό λαό αλλά και στην μάχη ενάντια στην θρησκευτική μισαλλοδοξία και τρομοκρατία. Για λόγους που δεν είναι της παρούσης (ο ναός) είναι ημιτελής. Αυτό μας εκθέτει και σαν Αρχιεπισκοπή και σαν ομογένεια στα μάτια όχι μόνο του λαού που έχει προσφέρει αλλά και του αμερικανικού λαού. Η ολοκλήρωση είναι θέμα τιμή για εμάς, θέμα υπερηφάνειας της Αρχιεπισκοπής», τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος.
Ελληνική Γλώσσα στις ΗΠΑ
Αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο κ. Ελπιδοφόρος έκανε έκκληση για ρεαλισμό λέγοντας πως είναι μια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το πέρασμα πολλών χρόνων και ως εκ τούτου χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες.
«Υπάρχουν πράγματα που είναι ουτοπία και άλλα που μπορούμε να πετύχουμε. Για την αύξηση της ελληνικής γλώσσας θα πάρει τόσο χρόνο όσο χρειάστηκε να φτάσουμε εδώ. Είναι μακροπρόθεσμο. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε την ελληνική γλώσσα σε ένα κράτος που δεν ομιλείται και όπου το γενικότερο περιβάλλον επιβάλει την πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας για να πάει κάποιος μπροστά».
Στο σημείο μάλιστα αυτό, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έκανε λόγο για την ανάγκη υιοθέτησης μια διαφορετικής προσέγγισης που θα ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα και θα καθιστά την ελληνική γλώσσα περισσότερο ελκυστική.
«Δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο σε αυτό το θέμα… Πρέπει να κάνουμε την ελληνική γλώσσα όχι υποχρέωση, όχι κάτι που θα είναι αναγκαστικό, αλλά κάτι που θα είναι ελκυστικό Αυτή ήταν και η δύναμη του ελληνισμού, της ελληνικής κουλτούρας. Εάν από ελκυστικό το κάνουμε υποχρεωτικό χάνουμε την μαγεία; και τον πλούτο και βάθος της γλώσσας μας. Να μην μαθαίνουν επειδή πρέπει, αλλά επειδή θα το θέλουν. Εκεί θα επικεντρώσω κι εγώ τις προσπάθειές μου να κάνω την ελληνική γλώσσα στη νέα γενιά ελκυστική», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επαναλειτουργία Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
Στέλνοντας μήνυμα ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση των θρησκευτικών ελευθερίων αλλά και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο κ. Ελπιδοφόρος είπε ότι πρέπει να «εργαστούμε με τον «σωστό τρόπο» και ότι λαμβάνει θετικά μηνύματα από την τουρκική κυβέρνηση για αυτή την προοπτική.
Κυπριακό: Θα δουλέψω σκληρά για να λυθεί επιτέλους αυτό το ακανθώδες ζήτημα για να υπάρξει ξανά ειρήνη στην περιοχή
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στο πως το θέμα του Κυπριακού επηρέασε την ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Ελπιδοφόρος είπε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο αντιλαμβάνεται τη σημασία του συγκεκριμένου εθνικού θέματος. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως θα εργαστεί εντατικά για τη λύση του Κυπριακού με στόχο την προώθηση της ειρήνης.
«Θα δουλέψω σκληρά για να λυθεί επιτέλους το ακανθώδες ζήτημα για να υπάρξει ξανά ειρήνη στην περιοχή, γιατί είμαστε ένας λαός ο οποίος ανθίζει και προοδεύει σε καιρό ειρήνης. Είμαστε γενναίοι στον πόλεμο αλλά δεν είμαστε πολεμοχαρείς. Δεν θέλουμε τον πόλεμο πόσο μάλλον εμείς οι κληρικοί. Είναι χριστιανικό καθήκον μας και παράδοσης της ιστορίας μας ως Έλληνες να επιδιώκουμε την ειρήνη και την πρόοδο. Θα παρεμβαίνω όπου χρειάζεται…ώστε να προοδεύουμε προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της συμφιλίωσης».
Η Τεχνολογία ως «Ευλογία»
«Εδώ στην Αμερική δεν υπάρχει επίσκοπος ή ιερέας που να μην είναι δικτυωμένος στα κοινωνικά δίκτυα και να μην τα χρησιμοποιεί όλα. Αισθάνομαι κι εγώ άνετα γιατί θεωρώ την τεχνολογία ευλογία. Ευλογία και δυνατότητα για να κάνουμε πράγματα. Ήδη η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος συνεδριάζει πολλές φορές με τηλεδιάσκεψη. Το ίδιο και το επισκοπικό συμβούλιο. Για αυτό οι Αμερικανοί πάνε μπροστά. Ενώ στην Ελλάδα σκεφτόμαστε εάν υπάρχουν δαιμόνια στα καλώδια. Αυτά είναι ξεπερασμένα, για αυτό μου αρέσει η Αμερική. Είναι ευλογία αυτό από τον θεό για να προοδεύουμε και τεχνολογικά…Στόχος μου είναι αρχικά να γνωρίσω τους ανθρώπους. Πιστεύω στην επικοινωνία με την τεχνολογία. Αλλά είναι καλή όταν είναι το πρώτο βήμα για το δεύτερο που είναι η προσωπική επικοινωνία. Η Τεχνολογία είναι καλή για την πρώτη επαφή. Αλλά δεν μπορείς να ποιμάνεις με τηλεδιασκέψεις. Πρέπει να τον ακούς, να τρως μαζί του, να επικοινωνείς με πιο άμεσο τρόπο,. Είναι κάτι που θα μου πάρει χρόνο αλλά θέλω να το κάνω και είναι πολύ απαραίτητο».