Περισσότερες από 3.000 καταγγελίες για αυθαιρεσίες και παρανομίες σε παραλίες έχουν ήδη κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών πριν καν ξεκινήσει ο Ιούλιος, προμηνύοντας ένταση και φέτος, όπως και πέρυσι. Μόνο τον Ιούνιο καταγράφηκαν 2.667 ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες, ενώ άλλες περίπου 300 είχαν υποβληθεί τον Μάιο, παρά τη σχετική βελτίωση σε σχέση με την περσινή εικόνα.
Από τις υποβληθείσες καταγγελίες περισσότερες από τις μισές έχουν ήδη ελεγχθεί και επιβληθεί οι προβλεπόμενες ποινές οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ.
Στις πρώτες θέσεις των παραβάσεων βρέθηκαν οι παραλίες της Ανατολικής Αττικής και της Χαλκιδικής.
Τα πρόστιμα
Η παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία επισύρει «καμπάνες» από 2.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ, ενώ η παρεμπόδιση του ελεγκτικού έργου οποιουδήποτε φορέα, 10.000 ευρώ. Για παράλειψη ανάρτησης της πινακίδας με τα στοιχεία της παραχώρησης «πέφτει» πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Μέχρι τώρα οι έλεγχοι- αυτοψίες γίνονται με συμβατικά μέσα, δηλαδή από κλιμάκια με… μεζούρες και με τα παραχωρητήρια ανά χείρας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι όροι. Ωστόσο, οδεύοντας προς τον Αύγουστο, θα επιστρατευθούν και drones για επόπτευση και αεροφωτογράφηση παραλιών είτε προληπτικά είτε κατόπιν καταγγελιών.
Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, η εφαρμογή MyCoast, που «τρέχει» το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει γίνει πολύτιμο «εργαλείο» τόσο για τις ελεγκτικές υπηρεσίες, όσο και για τους πολίτες.
Σε κάθε περίπτωση, τα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας του περσινού καλοκαιριού, όπως και οι ακραίες περιπτώσεις αυθαιρεσιών, μέχρι τώρα δεν επαναλαμβάνονται.
Από τη μια τα «τσουχτερά» πρόστιμα και οι άμεσοι έλεγχοι κι από την άλλη η αρτιότερη διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησης, βελτίωσαν συνολικά την κατάσταση.
Από τα στοιχεία του ΥΠΕΘΟ προκύπτει ότι έγιναν 10.565 παραχωρήσεις, εκ των οποίων οι 982 το τρέχον έτος.