Ο Τομεάρχης τουρισμού, Νίκος Χατζηαλέξης, έκανε τον απολογισμό της φετινής τουριστικής σεζόν και αναφέρθηκε στην… επόμενη μέρα. 

Αναλυτικά:

”Η σεζόν που ακόμα διανύουμε, παρά τις αντιξοότητες που κόντεψαν να μας κλείσουν πριν ακόμα ανοίξουμε, αναμέναμε να ήταν ιδιαίτερη. Βιώσαμε κάτι πρωτόγνωρο για τις τελευταίες γενιές με δύσκολα και απρόβλεπτα αποτελέσματα και όλα τα σενάρια ανοιχτά. Δυστυχώς, ενώ υπήρξε σοβαρή προετοιμασία από την κυβέρνηση και από τους επιχειρηματίες, λίγο η έξαρση της επιδημίας στις γύρω χώρες, λίγο η χαλάρωση τόσο των πολιτών όσο και των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, μας έφεραν από πολύ νωρίς αντιμέτωπους με τα πρώτα κρούσματα στη Χαλκιδική.

Oι επιχειρηματίες έμειναν στο έλεος του Θεού να παλεύουν καθημερινά με τα πάγια έξοδά τους απροστάτευτοι από τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις για το άνοιγμα ή κλείσιμο των συνόρων που στοχοποίησαν κράτη-βασικές αγορές για τη Χαλκιδική αλλά και αντιμέτωποι με μια αδιάκοπη επίθεση από τα ΜΜΕ που στιγμάτισαν τη Χαλκιδική ως την πηγή όλων των δεινών στην Ελλάδα.

Παρ’ όλο που η Χαλκιδική, όπως και η Βόρεια Ελλάδα, αναμενόταν να έχει μια καλύτερη τουριστική περίοδο λόγω της γειτνίασης με τα Βαλκάνια αλλά και της αγοράς της Βορείου Ελλάδος, κατέληξε να έχει νούμερα μικρότερα και από ένα νησί του Αιγαίου αποκλεισμένο από τις διεθνείς πτήσεις. Γεγονότα όπως η αμφίβολη κατάσταση των συνόρων, η μετέπειτα απαγόρευση εισόδου ακόμα και με αρνητικό μοριακό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, οι τεράστιες ουρές στο μοναδικό τελωνείο στον Προμαχώνα, η αδυναμία εύρεσης ξενοδοχείου καραντίνας, η έλλειψη στελέχωσης και εξοπλισμού των κατά τόπου μονάδων υγείας, η χαλάρωση των μέτρων σε σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού, η ανυπαρξία υγειονομικών πρωτοκόλλων σε μη τουριστικές επιχειρήσεις και η συστηματική δυσφήμιση της Χαλκιδικής είχαν ως αποτέλεσμα η Χαλκιδική να είναι άδεια και άλλες περιοχές (βλ. Κέρκυρα, Πάργα, Λευκάδα κτλ.) να είναι γεμάτες μέχρι σήμερα.

Η οικονομική ζημιά αλλά και η σπίλωση της Χαλκιδικής ως προορισμού είναι ανυπολόγιστα. Με μέσο όρο πληρότητας στο 20%-30% και μείωση των εσόδων και της κατανάλωσης κοντά στο 80%, σε σχέση με μια
φυσιολογική σεζόν, δεν μπορούμε να μιλάμε για επιβίωση και να κοιτάμε την επόμενη μέρα με αισιοδοξία. Πρέπει άμεσα όλοι οι επαγγελματικοί φορείς, βουλευτές, περιφερειακοί σύμβουλοι, περιφέρεια, ΟΤΑ, να μαζευτούν και από κοινού να καταθέσουν προτάσεις προς την κεντρική κυβέρνηση και να πάρουν ανάλογες πρωτοβουλίες, τόσο για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρηματιών και των εργαζομένων της Χαλκιδικής όσο και για την αντιστροφή του κλίματος και της εικόνας που διαμορφώθηκε για τη Χαλκιδική. Χωρίς άμεσα μέτρα αλλά και οργανωμένη προωθητική εκστρατεία, μπορεί το 2021 να μην είμαστε καν εδώ να μιλάμε. Και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν είναι αυτά που βρίσκονται σε εκκρεμότητα πριν την έναρξη της σεζόν, όπως:

● Άμεση σημαντική μείωση ή κατάργηση των τελών καθαρισμού και
φωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλες τις επιχειρήσεις (όχι
μόνο τουριστικές).

● Μείωση ή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ (για το 2020-21).

● Η ήδη ισχύουσα μείωση των ενοικίων των τουριστικών
επιχειρήσεων να συνεχιστεί μέχρι την έναρξη της σεζόν 2021.

● Αναδιάρθρωση οφειλών προς το Δημόσιο.

● Επαναξιολόγηση του δανεισμού των τραπεζών.

● Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

● Μείωση του ΕΦΚΑ των επιχειρηματιών που πλήττονται άμεσα.

● Ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων

Για το 2021 επιβάλλεται η κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος, η κατάργηση του Τέλους Διανυκτέρευσης και η μείωση ΦΠΑ διανυκτέρευσης και εστίασης. Όσον αφορά την αποκατάσταση της φήμης της Χαλκιδικής, απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια για να αποκατασταθούν οι σχέσεις με τη Σερβική και Ρωσική αγορά πρωτίστως και έπειτα προωθητικές ενέργειες στις γύρω Βαλκανικές χώρες αλλά και στην αγορά της βορείου Ελλάδος. Η ανάληψη πρωτοβουλιών είναι επιτακτική”.