Από τις 30 Μαρτίου 2026, μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή το νέο Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (ΣΕΕ) για όλους τους υπηκόους τρίτων χωρών που ταξιδεύουν στη Ζώνη Σένγκεν. Ο κανονισμός της ΕΕ 2017/2226 προβλέπει την καταγραφή ατομικών και βιομετρικών στοιχείων όπως δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφία προσώπου κάθε φορά που οι ταξιδιώτες εισέρχονται ή εξέρχονται από τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν.
Το νέο σύστημα αντικαθιστά τη διαδικασία σφράγισης διαβατηρίων και, ειδικά στα πρώτα στάδια εφαρμογής, μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις στους ελέγχους διαβατηρίων. Για τον λόγο αυτό, οι επιβάτες καλούνται να προσέρχονται στο αεροδρόμιο τουλάχιστον 2½ ώρες πριν από την αναχώρηση της πτήσης, ώστε να ολοκληρώσουν έγκαιρα check-in, έλεγχο ασφαλείας και έλεγχο διαβατηρίων.
Η καθυστερημένη προσέλευση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε άρνηση επιβίβασης. Η νέα διαδικασία σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην ασφάλεια και τον έλεγχο των ταξιδιωτών, αλλά απαιτεί προσοχή και προγραμματισμό από όλους τους ταξιδιώτες.











