Πέρασαν λίγες μόνο ώρες από το μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών -κάποιοι από τους οποίους είχαν μεταβεί στο Κίεβο- για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία για να έλθει η αντίδραση της Μόσχας.
Είχαν προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι αν δεν συμφωνήσει σε άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός από τη Δευτέρα, θα υπάρξουν περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία.
Όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν αντιδρά καλά στα τελεσίγραφα, τονίζει στο BBC ο Στιβ Ρόζενμπεργκ, αρχισυντάκτης για θέματα Ρωσίας.
Σε μεταμεσονύχτιες δηλώσεις του αργά το Σάββατο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δέχτηκε να εμπλακεί η χώρα του απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία, κατηγόρησε πάντως τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για τον «άξεστο τρόπο» και τα τελεσίγραφα με τα οποία επικοινωνούν με τη Ρωσία.
Παρά την απάντηση της Ουκρανίας, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη όπου θα γίνει -εκτός απροόπτου- η συνάντηση την Πέμπτη.
To κρίσιμο είναι, όπως συνεχίζει το BBC, ότι δεν θα υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, κάτι που ζητά η Ευρώπη.
Θέλει όμως ο Βλαντίμιρ Πούτιν ειρήνη, αναρωτιέται ο συντάκτης. Ισχυρίζεται ότι θέλει, αλλά μόνο με τους όρους της Ρωσίας, απαντά και διερωτάται αν η προσφορά του Κρεμλίνου είναι σοβαρή ειρηνευτική πρωτοβουλία ή μεθόδευση της Μόσχας να κερδίσει χρόνο και να παρατείνει τον πόλεμο.
Αλλά από την άλλη πλευρά, μήπως η Ρωσία με αυτή την πρόταση προσπαθεί επίσης να διασπάσει τον δυτικό συνασπισμό που στηρίζει την Ουκρανία;
Παράλληλα, επιθυμεί να διατηρήσει μια καλή σχέση με την διακυβέρνηση Τραμπ, με την οποία το Κρεμλίνο εργάζεται σκληρά για τη βελτίωση των δεσμών.
Εάν συνεχιστεί η προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας, το Κρεμλίνο θα ελπίζει σε μια γρήγορη ανακούφιση από τις κυρώσεις και οικονομική ώθηση.
Προτείνοντας απευθείας συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, σχολιάζει το BBC, ο πρόεδρος Πούτιν έστειλε ένα μήνυμα στον Λευκό Οίκο: «Είμαι άνθρωπος της ειρήνης». Αλλά χωρίς άμεση κατάπαυση, το πιθανότερο είναι ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο και θα προσπαθήσει την κατάληψη και κατοχή περισσότερων ουκρανικών εδαφών.
Παρά, λοιπόν, τις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων, όπως τις διατύπωσε ο Γάλλος πρόεδρος, το «πράσινο φως» από την Ουάσινγκτον έβαλε το Κρεμλίνο ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και των Ευρωπαίων ηγετών – με την πρώτη πλευρά να βαραίνει τελικά πολύ περισσότερο.