Στη Βουλή οδεύει σχέδιο νόμου με παλαιά και νέα μέτρα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Πώς θα καλυφθεί το διάστημα καραντίνας. Τι θα ισχύσει για γονείς, αν νοσήσει το παιδί τους. Ποιοι εντάσσονται στην ειδική επιδότηση των 534 ευρώ.
Με έως και 3 ώρες επιπλέον απασχόληση την ημέρα, κατά την επιστροφή τους στην εργασία, θα αναπληρώνουν τον χρόνο που τίθενται σε καραντίνα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό προβλέπει διάταξη που αναμένεται να περιληφθεί στο σχέδιο νόμου με το οποίο η κυβέρνηση θα κυρώσει νέα και παλαιά μέτρα στήριξης των μισθωτών, εργαζόμενων ή και γονέων. Βάσει του σχεδιασμού, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή έως και αύριο Τετάρτη.
Πρόκειται για το φθινοπωρινό πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει μέτρα για πάνω από 500.000 εργαζόμενους και άνεργους, με στόχο να περιοριστεί η διαφαινόμενη εκτίναξη της ανεργίας. Από το πακέτο αυτό ξεχωρίζει η διαδικασία αναπλήρωσης της περιόδου αναγκαστικής καραντίνας που ενδέχεται να τεθεί ένας εργαζόμενος. Πρώτη λύση παραμένει η τηλεργασία, όμως η διάταξη αφορά τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να λειτουργήσουν εξ αποστάσεως.
Αναλυτικά, προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορωνοϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη. Με τη λήξη όμως της αναγκαστικής απουσίας από την εργασία, ο εργαζόμενος θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας.
Η αναπλήρωση θα πρέπει να γίνει εντός 4 μηνών και έως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως, πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού. Προσοχή όμως. Η επιπλέον αυτή εργασία δεν θα αμείβεται ως υπερεργασία ή υπερωρία, όμως θα πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν δικαιούται κατά τον χρόνο αναπλήρωσης της απουσίας του από την εργασία καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το νέο μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας λόγω κορωνοϊού και αφορά κυρίως εργαζόμενους που δεν νοσούν οι ίδιοι αλλά πρέπει να μπουν σε καραντίνα στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης της Covid-19, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες και συστάσεις του ΕΟΔΥ. Το νέο πλαίσιο προβλέπει κατ’ αρχάς την εφαρμογή τηλεργασίας. Εναλλακτικά και μόνο εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναπληρώσουν το διάστημα της απουσίας λόγω της προληπτικής καραντίνας σε άλλες εργάσιμες ημέρες, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης.
Ο εργοδότης θα πρέπει να καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα απουσίας του εργαζόμενου λόγω της προληπτικής καραντίνας το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών του.
H ειδική άδεια
Με άλλη διάταξη θα θεσμοθετείται και νέα ειδική άδεια για εργαζόμενους γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από τον κορωνοϊό. Η νέα αυτή άδεια θα είναι συγχρηματοδοτούμενη από τον εργοδότη και το κράτος. Θα απαιτείται βέβαια ιατρική γνωμάτευση-βεβαίωση, η οποία θα καθορίζει και τη χρονική διάρκεια της άδειας. Τη νέα αυτή ειδική άδεια θα μπορούν να λάβουν οι γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από κορωνοϊό, μετά και το άνοιγμα των σχολείων. Βάσει του σχεδιασμού και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα νοσούν οι ίδιοι, δεν θα μπορούν για λόγους πρόληψης να πάνε στη δουλειά τους, οπότε θα δικαιούνται τη νέα ειδική άδεια. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα από άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή τη νοσηλεία των παιδιών. Η καταβολή των αποδοχών των γονέων που τα παιδιά τους νοσούν γίνεται κατά τα δύο τρίτα (2/3) από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Νέοι δικαιούχοι των 534 ευρώ
Ειδική οικονομική στήριξη, ύψους έως 534 ευρώ, για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, θεσμοθετείται για τους καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού καθώς και τους ξεναγούς και τους τουριστικούς συνοδούς. Βασική προϋπόθεση να μην έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη και να μη λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας.
Βάσει του σχεδιασμού, αμέσως μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης, οι εργαζόμενοι αυτοί θα πρέπει να υποβάλλουν μονομερώς υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr), προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση. Θα προηγηθούν έλεγχοι διασταύρωσης των αιτήσεων.
Αναλυτικά, οι δικαιούχοι είναι:
Καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, που είναι εγγεγραμμένοι έως την 30ή/9/2020 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας.
Τα πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον e-ΕΦΚΑ.
Οι τουριστικοί συνοδοί καθώς και τα πρόσωπα που αποφοίτησαν από τη διετούς φοίτησης σχολή ξεναγών εντός του 2019 και διαθέτουν ξεναγική ταυτότητα.
Εκτός από την αποζημίωση ύψους 534 ευρώ ανά μήνα θα παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ποσού αυτού, εφόσον δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη ή δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Ένσημα εποχικών
Με άλλη διάταξη αναμένεται η μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας των εποχικά εργαζόμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.
Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι χιλιάδες εποχικοί που φέτος εργάστηκαν σε πολύ περιορισμένη σεζόν να μη χάσουν το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται για τον χειμώνα, δηλαδή 399 ευρώ ανά μήνα για 3 μήνες και 5 ημέρες.
Και νέα παράταση στα επιδόματα ανεργίας
Παράλληλα, με άλλη διάταξη αναμένεται να προβλεφθεί νέα δίμηνη παράταση για άνεργους, το δικαίωμα των οποίων στην επιδότηση έληξε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Δηλαδή, για όσους η επιδότηση έληξε εντός του εν λόγω 3μήνου, δικαιούνται τώρα να πάρουν άλλα 2 μηνιαία επιδόματα.
Παράταση σε Συν-Εργασία και αναστολές
Με διάταξη στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα προβλέπεται επίσης η επέκταση της διάρκειας ισχύος του Μηχανισμού «Συν-Εργασία» έως 31/12/2020 για όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες που εντάσσονται σε αυτόν, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται. Η ρύθμιση έχει στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έως 31/12/2020 και την αποφυγή απολύσεων κατά το χρονικό διάστημα ένταξης των εργαζομένων στον μηχανισμό.
Τέλος, θα επεκταθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα των κλάδων του τουρισμού, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν τεθεί ήδη σε αναστολή ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, για τον μήνα Οκτώβριο.
Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχεί στις 30 μέρες και τους παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους.
Πηγή: euro2day.gr