Ομιλία Κατερίνας Ιγγλέζη στην εκδήλωση υποψήφιων ΣΥΡΙΖΑ για το Ν. Χαλκιδικής στη Ν.Φώκαια στις 28-06-19:
“Φίλες και φίλοι καλησπέρα σας
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που βρίσκεστε εδώ μαζί μας.
Σήμερα θα μπορούσα να μιλήσω για όλα αυτά που έχει καταφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 4,5 χρόνια.
Θα μπορούσα να επαναλάβω ότι το 2015 βρήκαμε την χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας.
Ότι καταφέραμε μέσα σε μία μόνο θητεία να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και το ΔΝΤ.
Ότι μετά από συνεχόμενα χρόνια περικοπών και μειώσεων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη που κατόρθωσε να επιστρέψει στην κοινωνία και μάλιστα στους πιο αδύναμους, έστω και ένα μέρος των χρημάτων που στερήθηκαν βίαια τις εποχές των μνημονίων.
Παρ’ όλα αυτά θα προτιμήσω να σταθώ σε όσα ακούμε από τη Νέα Δημοκρατία.
Και να σημειώσω ότι κανένα από τα στελέχη τους, ούτε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης απαντάει ουσιαστικά στις ερωτήσεις που τίθενται. Αποφεύγουν μετά μανίας την κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό, και το επιχείρημά τους είναι ένα: ότι η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη και άρα καλύτερες δουλειές.
Ουδόλως αναλύουν τι είδους είναι αυτές οι επενδύσεις και τον τρόπο με τον οποίο θα τις προσελκύσουν. Αν θα προκύψουν μέσα από την κατάργηση του οκτάωρου και την επιβολή επταήμερης εργασίας; Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να το έχει δηλώσει ξεκάθαρα.
Ας μη ξεχνάμε ότι οι μόνες μεγάλες επενδύσεις που έγιναν επί διακυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν επενδύσεις τεράστιων πολυεθνικών που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να εκμεταλλευτούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, διαλύοντας ουσιαστικά την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας που είναι οι μικρές και οι ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες άνθιζαν μέχρι τότε στη χώρα.
Επίσης το μοντέλο ανάπτυξης που προτείνει η ΝΔ στηρίζεται στην παραδοχή ότι η κινητήριος δύναμη της Ελληνικής οικονομίας είναι οι ξένες επενδύσεις. Σαφώς και οι επενδύσεις παίζουν τον ρόλο τους.
Που είναι όμως μέσα σε αυτό το μοντέλο ανάπτυξης ο πρωτογενής μας τομέας, ο τουρισμός μας, οι πλουτοπαραγωγικές μας πηγές, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειες και τα μοναδικά στον κόσμο προϊόντα μας;
Εμείς σε όλα αυτά απαντάμε, έχοντας επίγνωση και των γεωπολιτικών συσχετισμών, ότι μπορούμε να διαχειριστούμε την ελληνική οικονομία και να συνεργαστούμε με όποιον ενδιαφέρεται να επενδύσει, αλλά με όρους που θα τους θέσουμε εμείς, με όρους που θα σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα και το περιβάλλον και όχι με τους όρους που θα θέτει η εκάστοτε πολυεθνική.
Η ΝΔ επιλέγει προεκλογικά να επενδύσει στην πατριδοκαπηλία και το κομματικό κράτος ανοίγοντας ζητήματα ασφάλειας των πολιτών και των συνόρων. Αυτό το μοντέλο πολιτικής είναι πια ξεπερασμένο και βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην βιολογική του εξαφάνιση.
Δεν είναι δυνατόν προσεγγίζονται οι ανάγκες μιας κοινωνίας του 2020 με επιχειρήματα βγαλμένα από το 1950 και είτε το θέλουν, είτε όχι η Ελλάδα έχει ήδη αλλάξει! Είναι μια κοινωνία χωρίς ρατσιστικούς και φυλετικούς αποκλεισμούς. Έχουμε ξαναγίνει μια δημοκρατική και μια ελεύθερη χώρα!
Ας μου επιτραπεί όμως σε αυτό το σημείο να μιλήσω λίγο πιο ειδικά και για το έργο που έχουμε παράξει συλλογικά τα τελευταία χρόνια.
Και αναφέρομαι στο κοινοβουλευτικό έργο, που δεν περιορίζεται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά και σε εισηγήσεις νομοσχεδίων, παρεμβάσεις στην Ολομέλεια και την Προεδρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος που είχα την τελευταία 4ετία.
Και αναφέρω ότι πρόκειται για μια συλλογική δουλειά γιατί σε κάθε βήμα της ήταν συνδεδεμένη με την τοπική μας οργάνωση, με το κόμμα και τα τμήματά του, με τις ανάγκες του Νομού μας. Και σε αυτό το πλαίσιο εργάστηκα και εγώ προσωπικά αλλά και το γραφείο μου σε Αθήνα και Χαλκιδική.
Και νομίζω ότι καταφέραμε αρκετά και για τη Χαλκιδική αλλά και γενικότερα.
Μαζί με συναδέλφους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταια 4 χρόνια έχουμε καταθέσει 346 ερωτήσεις που καλύπτουν ένα τεράστιο εύρος θεμάτων. Ακόμα κατέθεσα 14 επίκαιρες ερωτήσεις, 17 αναφορές και 7 περίπου τροπολογίες προς όφελος πολιτών και φορέων της Χαλκιδικής και όχι μόνο.
Μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο όχι μόνο επιλύθηκαν προβλήματα του νομού, όπως για παράδειγμα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών μας, η αποζημίωση για την καταστροφή αροτραίων καλλιεργειών ή του σχολικού συνεταιρισμού της Ολύνθου, αλλά αναδείχθηκαν και γενικότερα ζητήματα πολιτικής, όπως για παράδειγμα η χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής πολιτικής, το Πράσινο Ταμείο κά.
Θέλω όμως να σταθώ ιδιαίτερα στο ρόλο που είχε η κοινοβουλευτική δράση για το κρίσιμο ζήτημα των Σκουριών.
Οι ερωτήσεις και η κοινοβουλευτική πίεση που ασκήθηκε αποτέλεσε πολύ συχνά την αιτία για να προχωρήσουν έλεγχοι, να επιβληθούν πρόστιμα, να αναδειχθούν τα προβλήματα των ρηγματώσεων στη Στρατονίκη και να δρομολογηθούν σχετικές μελέτες, να βρίσκεται το ζήτημα στην επικαιρότητα δίχως να κάνουμε βήμα πίσω από τη θέση μας για την ακύρωση της λεγόμενης “επένδυσης”. Προφανώς και δεν επαναπαυόμαστε.
Ιδίως ξέροντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, αυτή η υποστηρικτική προς την El Dorado κυβέρνηση, την επόμενη κιόλας μέρα θα δώσει κάθε άδεια που εκκρεμεί, όπως άλλωστε έχει δηλώσει. Για την εξέλιξη της υπόθεσης της εξόρυξης μπορούμε να πούμε πολλά, αλλά δεν θέλω να μονοπωλήσω με αυτό τη συζήτηση.
Θεωρώ σημαντικό να πω και σήμερα από δω, ότι τα τελευταία 4 χρόνια είχα τη δυνατότητα από την κοινοβουλευτική μου θέση να υπερασπιστώ ζητήματα που ήταν για εμάς σημαντικά.
Εισηγήθηκα σημαντικά νομοσχέδια όπως η κύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, μια συμφωνία σταθμό στην παγκόσμια προσπάθεια προσαρμογής και μετριασμού της κλιματικής αλλαγής,
το νομοσχέδιο για το σύστημα διοίκησης και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών,
την κύρωση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια για το γενετικό υλικό
αλλά και το νομοσχέδιο για τους δασικούς συνεταιρισμούς, που μάλιστα μας αφορά και ως Χαλκιδικιώτες ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε το κομμάτι της οικονομίας του τόπου που στηρίζεται στο δάσος και αρκετά ακόμα.
Επίσης είχα την τιμή να είμαι από το 2015 Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων όπου αναδείχθηκαν μια σειρά περιβαλλοντικών ζητημάτων.
Από όλες τις θεματικές που αναδείχθηκαν ξεχωρίζω την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση. Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για την χάραξη περιβαλλοντικής πολιτικής για την χώρα τις επόμενες δεκαετίες και σε αυτό συμβάλαμε καθοριστικά.
Αναδείξαμε ακόμα το ζήτημα των Βαρέων Μετάλλων στο νερό,
τις επιπτώσεις των υδατοκαλλιεργειών στα παράκτια νερά
καθώς και τη διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων, που μάλιστα αφορούν άμεσα και τη Χαλκιδική.
Θα ήθελα όμως εδώ να αναφέρω συγκεκριμένα τί κάναμε τα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον τόπο μας. Ειδικότερα στη Χαλκιδική προωθήσαμε σημαντικά έργα, όπως η λειτουργία για πρώτη φορά της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής και η δημιουργία ψυχιατρικής κλινικής.
Επίσης δημιουργήσαμε βάση ΕΚΑΒ στην Ιερισσό.
Προχωρήσαμε στη προκήρυξη θέσεων ιατρικού προσωπικού για τα ΚΥ Ν. Μουδανιών, Κασσανδρείας, Παλαιοχωρίου καθώς και στην Μονάδα Υγείας Ν. Μουδανιών.
Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ΓΝΧ επίσης αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα.
Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ενός εκ. ευρώ για την ριζική ανακαίνιση του Σπηλαίου Πετραλώνων, που είναι ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός προορισμός στην Βόρεια Ελλάδα μετά τη Βεργίνα.
Και διαθέσαμε κονδύλια για την μόνιμη έκθεση του Μουσείου του Πολυγύρου.
Στον τομέα των υποδομών προχωρήσαμε τις διαδικασίες για να κατασκευαστεί επιτέλους μετά από δεκαετίες το Φράγμα του Χαβρία. Είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για τη Χαλκιδική που θα εξασφαλίσει την ποιότητα, την πρωτογενή παραγωγή αλλά και φθηνότερες τιμές στους πολίτες.
Χρηματοδοτήσαμε βελτιωτικά έργα για 4 λιμάνια του Νομού μας, μεταξύ των οποίων και αυτό των Ν. Μουδανιών, αλλά και έργα ύδρευσης – αποχέτευσης και αντιπλημμυρικά έργα.
Στηρίξαμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση με 97 εκ. Ευρώ.
Στον τομέα της παιδείας εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για 9 νέα σχολικά κτίρια αλλά και για την ενεργειακή αναβάθμιση παλαιότερων σχολείων και άλλων δημοσίων κτιρίων.
Ιδρύσαμε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στα Ν. Μουδανιά.
Το έργο που έχουμε ξεκινήσει έχει πολύ γερά θεμέλια και δε σταματά εδώ.
Ο καθένας και η καθεμιά μας στο ΣΥΡΙΖΑ, από όποια θέση βρίσκεται, αγωνίζεται για να έχει η Χαλκιδική αυτό που της αξίζει.
Για να είναι ένας τόπος που αξιοποιεί τις φυσικές του ομορφιές, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του.
Θα σταματήσω εδώ και θα κλείσω με τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα:
Στις Ευρωεκλογές η κάλπη ήταν άδεια και στις 7 Ιουλίου θα την γεμίσουμε εμείς.
Είμαστε με τους πολλούς και θα νικήσουμε!”