Θέση για τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου (7/2) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια φοιτητικού πάρτι χωρίς άδεια, πήραν οι Πρυτανικές Αρχές, στον απόηχο και του «τελεσίγραφου» του Υπουργείου Παιδείας.
Σε δημόσια ανακοίνωσή τους με τίτλο «Ποιοι σπιλώνουν το δημόσιο πανεπιστήμιο;», οι Πρυτανικές Αρχές κάνουν λόγο για «μια θλιβερή, ασήμαντη μειοψηφία δήθεν υπερασπιστών της ελευθερίας», η οποία μετέτρεψε το προαύλιο της Πολυτεχνικής, καθώς και τις οδούς Γ’ Σεπτεμβρίου και Εγνατία, σε πεδίο εγκληματικών συμπεριφορών σε βάρος της αστυνομίας, των πολιτών και της ίδιας της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Παράλληλα, θέτουν ανοιχτά το ζήτημα της άμεσης ενεργοποίησης της ελεγχόμενης πρόσβασης στους χώρους του Πανεπιστημίου, τονίζοντας ότι το ΑΠΘ δεν πρόκειται να επιστρέψει «στη φοβική απραξία και στη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού του έργου» υπό την πίεση βίαιων ομάδων.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία για την απόδοση ευθυνών, ενώ τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με το ποιοι συμμετείχαν στα επεισόδια, αν επρόκειτο πράγματι για φοιτητές και πώς διαδόθηκε η πληροφορία ότι είχε δοθεί άδεια για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.
Υπενθυμίζεται ότι η μουσική εκδήλωση εξελίχθηκε σε εκτεταμένα επεισόδια, με πάνω από 300 προσαγωγές, οι οποίες δεν μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ομάδες ατόμων επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες απάντησαν με χρήση χημικών, ακόμη και εντός του campus.
Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ενώ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο διακομίστηκε και μια 21χρονη κοπέλα με αναπνευστικά προβλήματα από τη χρήση δακρυγόνων. Παράλληλα, καταγράφηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα στην ευρύτερη περιοχή.
Η συζήτηση για την ελεγχόμενη πρόσβαση στο ΑΠΘ επανέρχεται πλέον δυναμικά, με τις Πρυτανικές Αρχές να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσων αποφάσεων για την αποτροπή αντίστοιχων περιστατικών στο μέλλον.










