Σε κλίμα έντονης συγκίνησης και συμβολισμού πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026 τα εγκαίνια και η επίσημη ονοματοδοσία του Πάρκου «Ίμβρου και Τενέδου», στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, συλλόγων και φορέων, καθώς και πλήθος πολιτών, κυρίως απογόνων Ιμβρίων και Τενεδίων που εγκαταστάθηκαν ιστορικά στη συγκεκριμένη περιοχή. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε φορτισμένο κλίμα, λόγω και των πρόσφατων τραγικών γεγονότων που έχουν συγκλονίσει την πόλη.

Ο πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας και Θράκης, Παύλος Σταματίδης, αναφέρθηκε στη βαθιά σχέση των Ιμβρίων και Τενεδίων με τον χώρο και υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας του Ιμβριακού και Τενεδιακού Ελληνισμού. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, χαρακτήρισε την ονοματοδοσία του πάρκου ως οφειλόμενο χρέος της πόλης προς ανθρώπους που συνέβαλαν καθοριστικά στην ιστορική και κοινωνική της πορεία.

Συγκινητική ήταν η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία, τον ξεριζωμό και τη διατήρηση της ελληνικής παρουσίας στην Ίμβρο και την Τένεδο, απευθύνοντας μήνυμα συνέχειας και μνήμης προς τη νέα γενιά.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής πλάκας και της μικρής εκκλησίας της Παναγίας Ιμβριώτισσας, καθώς και με τη φύτευση ελιάς ως συμβολικής πράξης μνήμης.

Κάνε κλικ εδώ και ενημερώσου άμεσα στο Google News με όλα τα νέα του xalkidikipolitiki.com

Πρόσθεσέ μας στο Feed της Google