Σε καίριες ερωτήσεις για το ΠΑΣΟΚ και τις εσωκομματικές εκλογές απαντά η υποψήφια για την προεδρία του κόμματος, Άννα Διαμαντοπούλου.
- Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ανακτήσει τη χαμένη «αίγλη» του και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή;
Πιστεύω ότι και σήμερα παραμένουν ζωντανές οι αρχές και οι αξίες της σοσιαλδημοκρατίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Μετά από 10 χρόνια ουσιαστικής δουλειάς στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, με την ενεργό συμμετοχή μου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχω προσδιορίσει το όραμα μου για την παράταξη και τη Χώρα. Οι πολιτικές της σοσιαλδημοκρατίας είναι η σωστή ρύθμιση της αγοράς και η ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους. Στο σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο έχουμε ισχυρό κράτος που παράγει και βάζει κανόνες στον ιδιωτικό τομέα και έχουμε κοινωνικό κράτος που η ποιότητά του αφορά όλους τους πολίτες. Αυτή είναι η ισορροπία της σοσιαλδημοκρατίας. Θέλουμε επομένως το ΠΑΣΟΚ ν’ αλλάξει τελείως να μην είναι ένα κόμμα του 13%, του14% ή του 15% να μην μείνει στα ίδια. Σήμερα λοιπόν πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ με στόχο να κυβερνήσει. Αυτό απαιτεί δομικές αλλαγές στην μέχρι σήμερα λειτουργία του. Προϋποθέτει μια νέα μορφή ηγεσίας που θα δώσει μια ώθηση να φύγει το κόμμα στο 25% και πάνω. Απευθύνομαι στα 2,5 εκ. του κόσμου που είναι στο κέντρο, σε αυτούς που δάνεισαν την ψήφο τους στην ΝΔ και σ’ αυτούς που έφυγαν και βρήκαν μια κεντροαριστερά που συνεργάστηκε με την ακροδεξιά. Έτσι θα κερδίσουμε όλο αυτό τον κόσμο του κέντρου που απομακρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια προς τα δεξιά ή προς τ’ αριστερά και θα χτίσουμε ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και Παγκόσμια.
- Ποιος από τους υποψήφιους προέδρους εγγυάται την ενότητα για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ;
Σαν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα εγγυηθώ την ενότητα του Κινήματος με την αξιοποίηση όλου του δυναμικού μας ώστε να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα ανοιχτό, δημοκρατικό, νικηφόρο Κίνημα. Ν’ αφήσουμε πίσω μας την μέχρι σήμερα λογική του μικρού και συμπληρωματικού κόμματος, των χαμηλών προσδοκιών και των μικρών βημάτων. Να προχωρήσουμε όλοι μαζί για ένα ΠΑΣΟΚ που θα γίνει μέσα στην τριετία μεγάλο και στις επόμενες εκλογές κυβερνών. Αυτός ο στόχος για να υλοποιηθεί, χρειάζεται μια ηγεσία με γνώση, εμπειρία, όραμα και σχέδιο για την χώρα. Με δυνατότητες να κρατήσει το τιμόνι της διακυβέρνησης. Οραματίζομαι και μιλώ, λοιπόν, για ένα ΠΑΣΟΚ που το 2027 μπορεί να αποτελέσει την επόμενη κυβέρνηση.
- Σε μια Ευρώπη που προσπαθεί να απορροφήσει κραδασμούς από πολλές πλευρές, ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας
Το ερώτημα είναι ποια Ελλάδα θέλουμε και θέλουμε μια Ελλάδα που παράγει, που θα παράγει εθνικό πλούτο και μετά θα τον αναδιανέμει δίκαια. Γι’ αυτό η βιομηχανία και οι ΜΜΕ, ο τουρισμός και το εμπόριο, ο αγροτικός τομέας απαιτούν θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να σταματήσει να εισάγει και να καταναλώνει. Άρα το διακύβευμα της κάλπης της 6ης Οκτωβρίου είναι οι πολίτες να πάνε να ψηφίσουν την ηγεσία που μπορεί να χαράξει τις πολιτικές του μέλλοντος. Να εμπιστευθούν και πάλι το ΠΑΣΟΚ για να φέρουμε την Ελλάδα στο κέντρο των εξελίξεων. Το πρώτο και σημαντικό είναι να θέσουμε ένα στόχο για τη θέση της πατρίδας μας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη, στον κόσμο. Οφείλουμε να μετατρέψουμε όπως κάναμε και στο παρελθόν την γεωγραφική μας θέση σε συγκριτικό πλεονέκτημα. Ως χώρα της Μεσογείου πρέπει να συμμετέχουμε σε μια συνολική συμμαχία χωρών για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης από Αφρική και Ασία γιατί εμείς είμαστε οι πύλες, αλλά και για μια ειδική ευρωπαϊκή πολιτική για τα τεράστια προβλήματα που επιφέρει η κλιματική κρίση στις χώρες μας. Η Ευρώπη βρίσκεται σε φάση μετάβασης, αλλάζουν τα δεδομένα στην άμυνα, στις επενδύσεις, στην εσωτερική αγορά. Όσο αποδεχόμαστε έναν συμπληρωματικό, περιφερειακό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο οι εξελίξεις θα λειτουργούν σε βάρος μας. Θέλω να τονίσω την ανάγκη ειρηνικής πρωτοβουλίας για τους πολέμους που έχουμε στην ευρύτερη γειτονιά μας. Η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει τη γεωστρατηγική της θέση. Η Δημοκρατική Παράταξη είχε πάντα όραμα για το Έθνος και τη χώρα και αυτό πρέπει να το συνεχίσουμε ως η επόμενη κυβέρνηση της χώρας.
- Και μια ερώτηση τοπικού χαρακτήρα για τον πρωτογενή τομέα. Οι αγρότες διαρκώς διαμαρτύρονται, κόστος παραγωγής, ελληνοποιήσεις, πετρέλαιο κλπ. Είναι κυβερνητικά λάθη, ή όντως αφανίζεται σκοπίμως ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος.
Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να δώσει λύση γιατί ο κ. Μητσοτάκης απεδείχθη πως είναι ένας μεταρρυθμιστής των λόγων και όχι των πράξεων. Δόθηκαν πολλά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για ψηφιακό μετασχηματισμό και πράσινη ανάπτυξη. Το 2020 η βίβλος της ΝΔ για τον αγροτικό τομέα ήταν για 25 μεγάλα έργα ψηφιακής μεταρρύθμισης του αγροτικού τομέα. Σήμερα είναι σε εξέλιξη μόνο 2 έργα και του χρόνου τελειώνει το πρόγραμμα. Χρειάζονται θεμελιώδεις αλλαγές στις διεθνείς συμβάσεις, στα μεγάλα έργα, στην αγροτική πολιτική, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στο κοινωνικό κράτος, στην παιδεία και στο φορολογικό μας σύστημα. Η ΝΔ επίσης δεν εφάρμοσε μια συγκροτημένη περιφερειακή πολιτική παρόλο που είχε τα χρήματα για να το κάνει. Σήμερα υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης με τεράστιους πόρους για θέματα Περιβάλλοντος, που αφορά από τις πλημμύρες μέχρι την διαχείριση των υδάτινων πόρων. Η χώρα μας είναι από τις λίγες χώρες που δεν έχει καταθέσει συνολική πρόταση για το νερό. Δεν υπάρχει συνολική πολιτική για την διαχείριση των υδάτινων πόρων και την αντιμετώπιση των πλημμυρών. Το πρόβλημα των υδάτινων πόρων και πλημμυρών συνεχώς θα αυξάνεται εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η Κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει από την ΕΕ να γίνει ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, ένα πιλοτικό πρόγραμμα για περιπτώσεις καταστροφών, εξ’ αιτίας της κλιματικής κρίσης. Αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει από έργα υποδομής με διαδικασίες fast-track, μέχρι μέτρα ασφάλισης περιουσιακών στοιχείων με αντασφαλίσεις ώστε να μπορούν οι πολίτες να αποζημιώνονται άμεσα.